Ar varenu sadziedāšanos «Gors» noslēdz piecgadei veltītu koncertu ciklu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Rēzeknē rit pēdējie sagatavošanās darbi sestdien, 26.maijā, paredzētajam Latgales vēstniecības “Gors” piektās dzimšanas dienas svinību noslēguma koncertam „Vysi muni gosti beja”, kurā postfolkloras grupa “Rikši” un grupa “Tautumeitas” vīs balsis ar viesiem no Gruzijas un Krievijas.

Ar varenu sadziedāšanos «Gors» noslēdz piecgadei veltītu koncertu ciklu
00:00 / 05:05
Lejuplādēt

Ar dziesmuspēli „Ķēniņmeita. Latgales pasaka” pirms pieciem gadiem tika atklāta pirmā reģionālā koncertzāle – Latgales vēstniecība “Gors”. Nu stāsts par ķēniņmeitu un trešo tēva dēlu jeb muļķīti turpinās.

„Šis koncerts ir nedaudz atsauce uz pirms pieciem gadiem veidoto „Ķēniņmeitu”, jo šajā koncertā mums arī ir trīs galvenie personāži: atkal ieradīsies duraceņš Ēriks Zeps, atkal ieradīsies Ķēniņš un atkal būs princese. Kas notiek ar šiem personāžiem piecus gadus pēc pasakas noslēguma,” stāsta koncertzāles mākslinieciskā vadītāja Ilona Rupaine.

Koncertuzvedumā būs iespēja izsekot, vai ķēniņmeitai un muļķītim tiešām izdevies nodzīvot ilgi un laimīgi, un galu galā, kas ir laime.

„Itai pasuokumā taidi divi atslāgys vuordi varātu byut: breiveiba i laime,” saka postfolkloras grupas „Rikši” līderis, koncertuzvedumā „duraceņa” atveidotājs Ēriks Zeps, „voi mes jiutamēs breivi īkšeji? Voi mes varam liduot? Voi mes varam augt i voi mes jiutamēs laimeigi ar tū vysu, kas myusim ir un par tū itys stuosts runuos?”

Koncertuzvedums būs caurvīts ar Latgalei raksturīgo sirsnību un tradicionālajā mūzikā balstītām galda dziesmām. Koncertzāle savā piecgades jubilejā ciemos uzņems ne tikai savējos. Postfolkloras grupa “Rikši” un grupa “Tautumeitas” vīs balsis ar grupu “Chveneburebi” no Gruzijas un “Babkiny vnuki” no Krievijas.

Tieši grupām „Rikši” un „Tautumeitas” koncertzāle “Gors” ir mīļa un tuva vieta, apliecina Asnate Rancāne: „Tieši “Gorā” mums bija pirmā nozīmīgā uzstāšanās, un tā bija tā vieta, kur mūs pamanīja. „Vysi muni gosti beja” būs šī kāzu tematika, un „Tautumeitām” ir ļoti daudz kāzu dziesmu, un sadziedāšanās repertuārs ir kopīgs. Es gan nezinu, kā iekļausies gruzīnu grupa, bet katrā ziņā būs ļoti interesanti.”

Ilona Rupaine piebilst, ka

kaut ko tik tradicionāli jestru un sirsnīgu līdz šim nebūs piedzīvojusi ne koncertzāle, ne Rēzekne.

„Mēs nevarējām savā jubilejā neparādīt savu latgaliskumu un savu viesmīlību, savu dziedātprasmi. Tāds koncerta formāts un koncertzāles izkārtojums mums nekad nav bijis. Publika vairs nebūs tikai publika, bet koncerta dalībnieki,” atklāj Rupaine.

Pasākuma organizētāji pārliecināti, ka Latgales vēstniecības “Gors” piecgades programmas noslēgums būs kā varens un līksms simfonijas fināls, kura centrā latgaliskā sirsnība un izdziedāšanās prieks.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti