Rīta Panorāma

Intervija ar Saeimas deputātu Arvilu Ašeradenu

Rīta Panorāma

Spēle un Tautasdziesmu augtuve – projektā Ceļā ar Baronu

Dīkstāves laiks - apstājies darbs, bet ticība nezūd

Apstājies darbs, bet ticība dzīvei nezūd. Mūziķa Ivara Galenieka dīkstāves pieredze Lielbritānijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Arī Apvienotajā Karalistē pandēmijas dēļ radošo profesiju pārstāvji sastopas ar grūtībām, taču iespējams saņemt gan parastos pabalstus, gan īpašos dīkstāves pabalstus. Mūziķim un klaviermeistaram Ivaram Galeniekam ārkārtējās situācijas dēļ profesionālā darbība teju pilnībā apstājusies uz ilgu laiku, taču viņš nebēdā un izmanto brīvo laiku, lai apgūtu jaunas lietas, neskatoties uz faktu, ka pašam ir vēzis, ko izārstēt nevar.

Mūziķis Ivars Galenieks, 15 gadus dzīvojot Noričā, bija veiksmīgi apvienojis darbu ar hobiju, spēlējot kontrabasu džeza grupā un Noričas simfoniskajā orķestrī, kā arī remontējot klavieres un fotografējot.

Taču pirms pusotra gada Ivars uzzināja, ka viņam ir vēzis 4. stadijā.

“Es tā mierīgi uztvēru, jo es sapratu, ka tā var būt viena no situācijām, kas jebkuram var gadīties, tajā skaitā arī man. Dzīve gāja uz priekšu, es pārmērīgi nedarīju to citiem zināmu, protams, man bija apgrūtinājumi – tīri fiziski apgrūtinājumi, bet es tāpat turpināju dzīvot un strādāt, tāpat vest klavieres un spēlēt. Ko es izmainīju, bija diēta, galvenokārt diēta un ūdens dzeršana,” stāsta Ivars Galenieks.

Nākamais trieciens bija ārkārtējās situācijas ieviešana, kas profesionālam mūziķim nozīmēja pilnīgu bezdarbu.

Galenieks uzsver: “Pēkšņi man atnāk e-pasti, ka simfoniskā orķestra koncerti atcelti, visas džeza spēles atceltas, nu viss, vāks!

Tāda ļoti jocīga sajūta, it kā tāds vāks uzlikts virsū, iebāzts tādā bezperspektīvā.

Bet nu, tā kā es vēl arī darbojos ar klavierēm, tad man arī drusku bija kāds klavierdarbs, nelieli ienākumi bija.”

Piespiedu dīkstāve tika pavadīta lietderīgi, internetā pabeidzot džeza improvizācijas kursus un papildus apgūstot fotografēšanas mākslas smalkumus.

“Ar visu manu riebumu pret pabalstiem es aizgāju uz pašvaldību  un saku – man tāda un tāda situācija.

Tā perspektīva liekas krietni drūma un – tavu brīnumu – trīs dienu laikā man bija apstiprinājums un es saņēmu pabalstu,” atzīmē mūziķis.

Šobrīd atsācies darbs ar klavieru skaņošanu un remontu, ir arī pa kādai privātstundai. Lai arī britu ārsti prognozēja, ka Ivars dzīvos tikai pāris gadus, tomēr viņš negrasās padoties.

“Plāns dzīvot līdz vismaz 103 gadiem, un kāpēc – tāpēc, ka daudz kas nav izdarīts, daudz dziesmu neizdziedātas, klavieres nenoskaņotas, vietas neredzētas uz pasaules. Tā lūk! Pietiekami daudz iemeslu, vai ne!” spriež Galenieks.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti