Pa ceļam ar Klasiku

RLB priekšsēdis Guntis Gailītis: Celsim augšā piemirstas lietas un cienīsim priekšgājējus

Pa ceļam ar Klasiku

Par Rīgas Latviešu biedrības 150. jubilejas muzikālajām norisēm stāsta Arvīds Bomiks

Rīgas Projektu kora dibinātājs Kristofers Volšs-Sinka: Latvijā man ļoti patīk!!

Amerikānis Kristofers Volšs-Sinka runā latviski, dzied «Latvijā» un nodibina pats savu latviešu kori

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Amerikāņu dziedātājs un diriģents Kristofers Volšs-Sinka (Christopher Walsh Sinka) Latvijā ieradās pirms trim gadiem – pēc tam, kad bija ieguvis maģistra grādu kordiriģēšanā savā dzimtenē. "Likās, Amerikā nav tik interesanti – īpaši pēc tam, kad redzēju, cik aizraujoša ir koru kultūra Latvijā... Domāju – pamēģināšu, kā būtu dzīvot un strādāt šeit. Tagad varu teikt – man ļoti patīk, un es turpināšu!”

Šobrīd Kristofers Volšs-Sinka runā nevainojamā latviešu valodā, dzied Valsts akadēmiskajā korī "Latvija", bet tagad nodibinājis arī pats savu kori – Rīgas Projektu kori. Tā pirmā programma "Baha atbalss" 26. oktobrī skanēs Rīgā, Sv. Pestītāja Anglikāņu baznīcā plkst. 20.00, bet 28. oktobrī klausītāji to varēs dzirdēt Baltezera baznīcā plkst. 17.00. Abos koncertos ieeja ir bez maksas. 

"Koris patiešām ir pilnīgi jauns, un pirmo reizi tikāmies pirms sešām nedēļām, un tāds arī būs mūsu formāts: katru gadu plānoti trīs projekti, un katram projektam būs atvēlētas sešas nedēļas mēģinājumiem," skaidro diriģents.

Viņš atklāj, ka jaunā kora sastāvu veido dziedātāji, kas tuvākā vai tālākā pagātnē dziedājuši Rīgas labākajos amatierkoros, taču šobrīd ģimenes apstākļu vai karjeras dēļ trūkst laika, lai visu cauru gadu divas reizes nedēļā sanāktu kopā uz mēģinājumiem.

"Es pats nesen aizgāju no kora "Kamēr…", un manu draugu vidū ir daudz tādu, kuriem it kā vairs nav, kur dziedāt, taču vēl aizvien gribas to darīt augstā līmenī, apvienojot ar karjeru vai ģimeni. Pie mums dzied ļaudis ar nopietnu karjeru vai jauni ģimenes cilvēki, kuri pagātnē dziedājuši "Kamēr…", "Balsīs", Swedbankas" korī, ir daži arī no Rīgas Doma kora skolas. Atnāca arī daži, kuri korī nav dziedājuši gadus piecpadsmit, taču jau pēc dažiem mēģinājumiem balsis atkal skan labi,” stāsta Kristofers Volšs-Sinka, kura sirdslieta un nodarbošanās ārpus mūzikas ir rakstīšana.

Rīgas Projektu kora pirmās programmas nosaukums ir ""Baha atbalss" – pirmkārt jau tālab, ka paša diriģenta mīļākais komponists ir Bahs. "Domāju, viņš ir kā stūrakmens visai mūzikai, kas sacerēta pēc viņa. Dziedāsim repertuāru, kas tā vai citādi saistīts ar Bahu – vai nu tas ir teksts, ideja vai skaņa,” prāto diriģents.

Vaicāts par kora turpmākajiem plāniem, Volšs-Sinka atklāj, ka nākamās sešas sastapšanās nedēļas būs janvāra beigās, lai sagatavotu programmu "Greznā planēta". "Tajā dziedāsim mūziku, kas pēdējo piecu gadu laikā sacerēta ārpus Latvijas. Mūsu mērķis – lai katrs skaņdarbs šeit izskanētu pirmo reizi. Tā uzdāvināsim ko pilnīgi jaunu Latvijas klausītājam." Koncerta nosaukums patapināts no programmā iekļautā komponista Dāvida Šapiro tāda paša nosaukuma opusa, un šī programma 7. martā izskanēs Rīgā, bet 10. martā – Saldū.

Savukārt trešais projekts būs skotu komponista Džeimsa Makmilana autorkoncerts.

Diriģents uzsver, ka koris sastāva ziņā ir atvērts – janvārī būs nākamā noklausīšanās.

"Pagaidām sastāvs ir diezgan stabils – ļoti gribētu, lai šībrīža dziedātāji arī paliek un dzied pie manis, taču katra programma prasīs ko jaunu, tāpēc būsim atvērti. Uz Makmilanu vajadzēs lielāku sastāvu..."

Vaicāts, vai labprāt diriģē arī latviešu komponistu mūziku, diriģents smej, ka diezin vai Latvijai vajagot viņa interpretācijas Dziesmu svētku repertuārā. "Bet ir meistardarbi, kas ir grūti izpildāmi vai Latvijā skan reti – un man ir liela interese tos atskaņot Latvijā.”

Tāpat Kristoferu Volšu-Sinku interesē atskaņot mūsdienu mūziku – esot ideja strādāt ar dažiem autoriem ārpus Latvijas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti