Kultūras ziņas

Dramaturģisks ceļojums pa Daugavpils teātri

Kultūras ziņas

Pasaules mūzikas industrijas satikšanās forumā "Womex"

Rīgas Gospelkorim - 20

Dvēseles mūzika. Rīgas gospelkoris ar krāšņu koncertu svin divdesmigadi

Ar krāšņu koncertu nedēļas nogalē 20 gadu jubileju atzīmēja Rīgas gospelkoris, kas savā pastāvēšanas vēsturē divreiz ieguvis Pasaules koru olimpiādes zelta medaļas. Jubilejas koncerta programmā koris iekļāva ar kora vēsturi saistītas kompozīcijas. Uz skatuves kāpa arī viesmākslinieki no ASV un Lielbritānijas.

Enerģiskais un temperamentīgais afroamerikāņu garīgais dziedājums gospelis, pateicoties dažiem šīs mūzikas entuziastiem, pirms dažiem gadu desmitiem ienāca arī Latvijā. Šo žanru mēdz dēvēt arī par moderno kristīgo mūziku.

"Man patika savienot garīgo aspektu ar mūziku, jo es esmu mūziķis savā dzīvē. Un mans temperaments – man patika šis ritms, man patika šis dzīves veids, kas Latvijā nebija toreiz. Es atceros, mēs braucām pa aukstām, mazām baznīciņām un, ko es mācēju, es iedevu manām meitenēm. Un to jūs šobrīd varat dzirdēt šeit kā rezultātu," pastāstīja dziedātāja un kora dibinātāja Railī Orrava.

"Mēs daudz strādājam. Tā ir lieta, pie kuras ir ļoti daudz jāstrādā. Un šī nav tā tipiskā skaņa, ko latvieši koros dzird. Arī solo dziedāšanā. Tāpēc tas, ko mēs darām, mēs esam tādi pionieri," uzsvēra kora mākslinieciskā vadītāja, diriģente un dziedātāja Kristīne Prauliņa.

Dvēseles mūzika – tā gospeli raksturo kora dziedātājas un solistes.

"Jebkuram cilvēkam, kurš netic augstākam spēkam, viņam gospelmūzika var izraisīt emocijas. Tas ir skaidrs. Neviens nepaliks vienaldzīgs," sacīja dziedātāja Linda Rušeniece.

"Gospelmūzika ir būtībā brīvība. Mana sirsniņa ir šajā mūzika, un tas ir ārkārtējs un nenovērtējams spēks," norādīja dziedātāja Una Daniela.

Jubilejas koncerta programmu papildināja zviedru izcelsmes džeza dziedātājas un multiinstrumentālistes Lizelotes Ostblomas priekšnesums, bet koncerta finālu īpašu padarīja "Grammy" balvas laureāta, dziedātāja un producenta Mairona Batlera temperamentīgais sniegums.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti