Ar koncertiem un gaismas akcijām Latvijā atzīmēs 20. gadadienu Eiropas Savienībā

Svinot Latvijas 20. gadadienu kopš iestāšanās Eiropas Savienībā (ES), rīdzinieki un pilsētas viesi aicināti tiešraidē vērot vērienīgu koncertu no Latvijas Nacionālās bibliotēkas "Tu esi mājās. Tu esi ES", apskatīt pilsētas vides mākslas objektus un piedalīties zibakcijā ar lielāko ES karogu Latvijā un gaismas akcijā "Latvija mirdz Eiropā", informēja Rīgas domē. Virkne pasākumu notiks arī citās Latvijas pilsētās.

Koncerti "Tu esi mājās. Tu esi ES" un "Mūžu mūžos būs dziesma"

1. maijā Latvijas Televīzijas 1. kanālā no pulksten 16.00 izskanēs koncertstāsts "Tu esi mājās. Tu esi ES". Tā galvenais mērķis ir aicinājums katram apzināties valstiskās neatkarības nozīmīgumu un šobrīd neatsverami pareizo lēmumu Latvijas dalībai Eiropas Savienībā.

Par koncertstāsta centrālo asi izvirzīts logs kā mūsu skatpunkts uz plašāku pasauli, bet pasaule, ko redzam ārpus loga, ir mūsu pašu pārziņā, tādēļ faktiski tā ir mūsu vērtību tēlos balstīta vitrāža, kurai gaismu tās mirdzumam dod no ārpasaules nākošā gaisma. Svarīgi ir izvēlēties, uz kuru no debespusēm logu mājās būvēt. Mēs esam izvēlējušies pareizu virzienu, norāda koncerta rīkotāji.

Vitrāžas veidošana šajā logā uz Eiropas Savienību ir arī koncertstāsta galvenais scenogrāfiskais elements, ko paredzēts realizēt ar scenogrāfijā izmantoto LED ekrānu sienu un iepriekš veiktiem iefilmējumiem reālā vitrāžas tapšanā. Vitrāžas risinātais stāsts apvieno visas koncertstāstā izmantotās tēmas, un tas uzticēts māksliniecei, vitrāžistei Anitrai Bērziņai.

Vitrāžas pakāpenisko tapšanu saturiski piepilda triju veidu skatuviskas norises – latviešu tautas gudrības aktieru Gundara Grasberga un Ingas Misānes-Grasbergas izpildījumā, pieredzējušu žurnālistu Ilzes Naglas un Jāņa Gestes vadītās sarunas ar dažādiem ES kontekstā nozīmīgiem cilvēkiem, kā arī muzikāls priekšnesums. To komponista Raimonda Tigula vadībā izpildīs Rīgas kamerkoris "Ave Sol" un Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris. Koncertstāsta māksliniecisko koncepciju un režiju veido režisors Kārlis Anitens.

Koncertu "Tu esi mājās. Tu esi ES" varēs vērot tiešraidē Latvijas Televīzijas 1. kanālā, portālā LSM.lv un klausīties Latvijas Radio ēterā, kā arī skatīties uz LED ekrāna Brīvības laukumā.

Savukārt 1. maijā pulksten 13.00 kultūras centrā "Imanta" notiks koncerts "Mūžu mūžos būs dziesma" vīru kora "Silvicola" balsīs. Meža darbinieku vīru kora "Silvicola" dalībnieki aicina uz patriotisku koncertu, kurā izskanēs repertuārs "ar meža smaržu". Koncertā tiks atskaņoti tādi skaņdarbi kā "Zaļi vīri zilās jūras krastā", "Rīga dimd", "Motto", "Zaļu mežu šalkā", "Dvēseles dziesma", "Atziedi, dvēsele" un citas kora dziesmas.

Laikā no 1. līdz pat 31. maijam Uzvaras parkā norisināsies konceptuāla akcija – vides objekts "Demokrātiskais kvadrāts". Ērika Boža veidotā vides instalācija ilustrē demokrātisku un iekļaujošu sabiedrību, atklāj to, kā, skatoties no dažādiem skatupunktiem, varam ieraudzīt objekta vai procesa kopainu. Vides objekts veidots ar iedzīvotāju līdzdalību.

Gaismas akcija "Latvija mirdz Eiropā"

Par godu Latvijas divdesmitgadei Eiropas Savienībā 1. maijā četrās Latvijas pilsētās – Rīgā, Rēzeknē, Cēsīs un Liepājā – Eiropas karoga krāsās iemirdzēsies svētku instalācijas. Rīgā gaismas stari tieksies debesīs pie Brīvības pieminekļa, Rēzeknē – pie Latgales vēstniecības "Gors", Cēsīs – pie Vidzemes koncertzāles, savukārt Liepājā – "Rožu laukumā".

Līdzīga gaismas akcija noritēs vēl 16 Eiropas Savienības dalībvalstīs, kur arī par godu līdz šim vērienīgākajai ES paplašināšanas gadadienai tiks izgaismoti nacionālas un reģionālas nozīmes objekti.

Katrā no minētajām vietām lielformāta LED ekrānā 1. maijā no pulksten 12.00 līdz pulksten 24.00 varēs vērot video par Latviju un mūsu ieguvumiem, esot daļai no Eiropas Savienības. 

Laikā no pulksten 16.00 līdz pulksten 18.00 LED ekrānos ikviens varēs sekot līdzi Latvijas Televīzijas pārraidītajam svētku koncertam. Savukārt, iestājoties krēslai, instalāciju papildinās gaismas stari, kas tieksies debesīs, atgādinot Eiropas Savienības karoga krāsas.

Zibakcija ar lielāko ES karogu Latvijā #MēsEsamEiropa

1. maijā pulksten 15.30 no Doma laukuma līdz Brīvības piemineklim Rīgā norisināsies zibakcija #MēsEsamEiropa, kurā jebkurš interesents varēs piedalīties gājienā cauri Vecrīgai ar lielformāta Latvijas un Eiropas Savienības karogiem.

Gājiena noslēgumā Latvijas Diplomātiskā kora vadībā zibakcijas dalībnieki vienosies Latvijas un ES himnas izpildījumā pie Brīvības pieminekļa. Zibakcijas dalībnieki tiek aicināti uzņemt foto un dalīties sociālajos medijos, tostarp izmantojot tēmturus #MēsEsamEiropa un #LV20ES, demonstrējot piederību Eiropas vērtību telpai. Zibakciju rīko Eiropas Kustība Latvijā sadarbībā ar Valsts kanceleju un Ārlietu ministriju.

Brīvdabas izstāde "Karikatūrista kods – mīti un patiesība par Latvijas dalību ES un NATO"

Valsts kanceleja kopā ar karikatūristu Gati Šļūku 30. aprīlī atklās brīvdabas izstādi "Karikatūrista kods – mīti un patiesība par Latvijas dalību ES un NATO".

Gan iestāšanās procesā NATO un ES, gan aktīvas dalībvalsts statusā Latvijas sabiedrībā par jaunajām idejām un pārmaiņām ir raisījušās daudzveidīgas diskusijas un to laikā izauguši arī dažādi mīti. Tāpēc izstāde liepu alejā pretī Ministru kabineta ēkai aicinās ar smaidu paraudzīties uz desmit mītiem, stereotipiem un maldīgiem uzskatiem par NATO un ES un kritiski novērtēt ar savu pārliecību.

Izstādes atklāšanas pasākums notiks otrdien, 30. aprīlī, pulksten 11.00 liepu alejā pretī Ministru kabineta ēkai (Brīvības bulvārī 36).

Izstāde liepu alejā būs apskatāma līdz šā gada 28. maijam, piedāvājot ikvienam iespēju novērtēt NATO un ES lomu un ieguldījumu mūsu kopīgo vērtību – demokrātijas, drošības un tiesiskuma – stiprināšanā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti