Tumšākās bailes, dziļākās vēlmes un citi jaunumi «Radio Naba» mūzikas topā

"Radio NABA" topā 2024. gads atnesis virkni jaunumu. Vietējās mūzikas topu papildina jauni veikumi no "L1L", "Mēles galā", "Nometne" un "VAAKS/VAKUUMS". Ārzemju mūzikas topā svaigākie singli no "corn wave", "Ducks Ltd.", "Sprint", "Slift", "Sleater-Kinney", "Youth Lagoon", Winona Oak un "Goldfader".

"L1L" – "Tu un Karš"

Valda Puriņa solo projekts "L1L" ir atvasinājums no sintpopa grupas "LLL" ("Lineāro labirintu laboranti"). Valdis Puriņš bija "LLL" solists un viens no dziesmu autoriem. 

Kā Valdis vēsta, pēc pāris kopā sanākšanas reizēm un uzstāšanās festivālā "Laba daba" 2023. gadā, "LLL" sākuši strādāt pie jaunām dziesmām, bet izrādījies, ka muzikālās gaumes, tā pat kā cilvēki, aizgājušas pa dažādiem ceļiem. 

Alvils Lūsis savas dziesmas rada Kanāriju salās, Ints Indriksons muzicē Rīgā, bet Valdis Puriņš pievērsies tumšākam, skarbākam un smagākam skanējumam.

Uz jaunajām dziesmām iespaidu atstāj arvien neskaidrākā nākotnes pasaule un eksistenciāla pieredze, esot tālu prom kalnos un sniegā. 

Par "Radio NABA" topā iekļuvušo dziesmu Valdis raksta, ka "laikam kādi gandrīz 20 gadi pagājuši, kopš esmu kādu dziesmu pabeidzis no viena gala līdz otram. Liekas, nevaru citādāk izteikt savas sajūtas par karu Ukrainā un savu, tavu, ES, ASV un tā tālāk mazspēju kaut kā ietekmēt rūpīgi dozēto militāro palīdzību, nespēju izolēt agresoru, iekšpolitikas uzvaru pār principiem. Jūtu milzīgu cieņu pret tiem, kas par spīti vispasaules nogurumam turpina atbalstīt Ukrainu".

"Mēles galā" – "Tilti"

Rūdolfa Rācenāja, Roberta Žideļa, Kārļa Neiburga un Mārtiņa Ābelīša veidotā grupa "Mēles galā" janvārī svin savu viena gada jubileju. Sākotnēji radies kā Rūdolfa solo projekts, pēc pirmā kopīgi aizvadītā koncerta 2023. gada 14. janvārī kultūras namā "Wiktorija", puiši nolēma izveidot kopīgu grupu. 

Par godu savai pirmajai "dzimšanas dienai" apvienība izlaidusi akustisko versiju dziesmai "Tilti", kas bija viena no kompozīcijām, ar kuru grupa uzstājās studentu grupu un mūziķu konkursā "Hadrons".

"Nometne" – "Lode"

"Nometne" ir valmieriešu Eduarda Aleksandra Trēziņa un Reiņa Mačulāna pandēmijas laikā radīts projekts. Uzmeklējot puišu vārdus, interneta arhīvs atklāj, ka vidusskolas laikā abi iepriekš kopīgi muzicējuši ansamblī "Guiness", kas 2019. gadā papildināja festivāla "Bildes" programmu. 

Abu jauniešu iepriekšējo un šī brīža darbību iespējams savienot ar līniju, pa kuru varētu būt grūti noiet. Kaut kas te ir ar alkoholiskiem dzērieniem. Ja "Guiness" apzināti vai nejauši ir tikai viena burta attālumā no labi zināmā īru stauta, tad projekta "Nometne" dziesmas "Lode" vētījums ir nepārprotams.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

"Vaaks/Vakuums" – "Cybertron Impala"

"Vaaks/Vakuums" ir Roberta Vidzidska mūzikas projekts, kurā dažādu skaņu eksperimentu ceļos satiekas didžeridū, efektu pedāļi, elektroniskā un dronu mūzika. Kā Roberts pats izteicies par sevis radīto mūziku, tas ir "pārdomāts ritmisks haoss". 

"Vaaks/Vakuums" jaunākais skaņdarbs "Cyberton Impala" ar savu minimālistisko synthwave skanējumu vairāk ierindojams elektroniskās mūzikas lauciņā.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

"corn wave" – "new year theme 2024"

"Karš nav beidzies…" Ar šādiem vārdiem Kijivā dzīvojošais Vladislavs jeb "corn wave" piesaka savu jaunāko darbu "new year theme 2024", kas publicēts 2023. gada noslēdzošajā dienā. Skaudrs veltījums un atgādinājums jaunajam gadam, kas jau pēc aptuveni mēneša atnesīs divu gadu atzīmi kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā. 2022. gada izskaņā Vladislavs izdeva singlu ar nosaukumu "new year theme 2022". Tāpat kā iepriekš izdotā singla gadījumā, arī visi ienākumi no "new year theme 2024" pirkumiem vietnē "Bandcamp" tiek novirzīti labdarībai.

Dziesmas video klipā izmantoti Vladislava un viņa draugu uzņemtie fotoattēli no 2022. gada sagaidīšanas, kas "bija mierīgs laiks, vien pāris mēnešus pirms kara".

"Ducks Ltd." – "Train Full of Gasoline"

Indī-popa-roka duo no Toronto "Ducks Ltd." gadu iesākuši ar jaunāko singlu no albuma "Harm’s Way", kas klausītāju ausis sasniegs 9. februārī. Līdz šim no jaunākās plates publicētas dziesmas "The Main Thing" un "Hollowed Out".

Par trešo gaidāmā albuma singlu "Train Full of Gasoline" apvienības pārstāvji saka: "Dziesmas izejas punkts bija drauga stāsts par kādu dzelzceļa katastrofu Kvebekā. Kravas vilciens, kas bija pilns ar jēlnaftu, tika atstāts nepieskatīts, noripoja lejup pa kalnu, noskrēja no sliedēm un uzsprāga. Daudz lasīju par notikušo. Kā es to redzu – notikums bija daudzu mazu kļūdu kulminācija katastrofa.

Šī dziesma ir par pašdestruktīviem rīcības un uzvedības modeļiem – ja tu centies ignorēt vai aizslaucīt savas problēmas, tās var manifestēties negaidītos veidos."

"Sprints" – "Heavy"

Vai tev kādreiz šķiet, ka istaba ir smaga? Tā dziesmā "Heavy" jautā "Sprints" vokāliste Karla Čuba. Dublinas noizroka apvienība 5. janvārī izdeva savu debijas plati "Letter To Self", kurā iekļauta arī "Radio NABA" topā nonākusī dziesma "Heavy". 

"Brutālā kakofonija komunicē sajūtu, kā ir būt paralizētam un trauksmes pārņemtam, apvienojot to ar invazīvām, uzmācīgām domām, paniku un trauksmes radīto spriedzi. Dziesmu iedvesmojuši agrīnie "Bauhaus" ieraksti un PJ Harvey albums "Is This Desire?", kā arī astoņdesmito gadu gotu kultūra, kas mērķtiecīgi tiecās izolēt panikas būtību."

"Slift" – "Weaver’s Weft"

Franču grupa "Slift" janvāra vidū izdos savu trešo studijas albumu "Ilion", kas būs viņu pirmais albums izdevniecības "Sub Pop Records" katalogā. Psihodēliskā roka apvienību veido trīs brāļi no Tulūzas. Līdz šim no jaunā albuma izdota tituldziesma un "Nimh", kuras ir attiecīgi 11 un 9 ar pusi minūšu garas. Arī jaunākais singls "Weaver’s Weft" neatpaliek un skan teju 10 minūtes. 

Dziesmas muzikālos kalnus un ielejas papildina video klips, kas pielīdzināms zinātniskās fantastikas eposam. ""Weaver’s Weft" ievada albuma otro pusi. Pirmā daļa noslēdzas ar albuma naratīva lūzumpunktu. Albuma otrā daļa vairs neatrodas lineārā laiktelpā. No "Weaver’s Weft" laiks rit gan uz priekšu nākotnē, gan atpakaļ pagātnē. Dziesma vēsta par Visuma laiktelpas vērpējiem," par singlu un tā lomu gaidāmajā albumā stāsta grupa.

"Sleater-Kinney" – "Untidy Creature"

Deviņdesmito pankroka un "Riot Grrrl" leģendas "Sleater-Kinney" atgriezušās ar enerģiju, kas nav noplakusi kopš apvienības pirmsākumiem. 19. janvārī pie klausītājiem nonāks "Sleater-Kinney" vienpadsmitais studijas albums "Little Rope". Pāris nedēļas pirms albuma izdošanas publicēts gaidāmā albuma trešais singls "Untidy Creature".

""Untidy Creature" ir pirmā dziesma, kuru mēs sarakstījām jaunajam albumam, kad vēl nezinājām, vai radīsim jaunu albumu. Mūs mazliet satrauca, cik viegli tā atnāca. Dziesma sastāv no diviem elementiem, kas ir ļoti pašsaprotami "Sleater-Kinney" – liels ģitāras rifs un vēl lielāks vokāls. Laikam ejot un apstākļiem mainoties, arī mūsu sajūtas par dziesmu mainījās. Tā kļuva par dāvanu, par mediju, kurā novirzīt savas tumšākās bailes un dziļākās vēlmes. Dažbrīd jutāmies iesprostotas vai dusmīgas, bet tik un tā turpinājām elpot," par singlu stāsta grupa. Dziesmas video klipā filmējusies austrāliešu brīvnirēja Embera Burke, kura noturas vannā zem ūdens visas dziesmas garumā.

"Youth Lagoon" – "Football"

Trevors Poverss pērn reanimēja projektu "Youth Lagoon", pēc astoņu gadu ilga pārtraukuma izdodot albumu "Heaven Is a Junkyard". Aidaho mūziķis jauno gadu iesācis ar jaunu singlu, kas ir viena puse no ekskluzīvas 7" plates. A puses singlu "Football" iespējams noklausīties ikvienam, bet B puses singls "House For Lucy" šobrīd oficiāli klausāms tikai tiem 300 ausu pāriem, kuri paguva iegādāties plates fizisko versiju.

""Football" ir par neveiksmju svinēšanu. Sabiedrībai ir briesmīgs paradums atzīt tikai sasniegumus, ignorējot ēnas puses. Mēs esam tik pārņemti ar centieniem iegūt mīlestību un novērtējumu, ka aizmirstam, ka tas jau mīt mūsos pašos. Es gribēju šīs pārdomas apspēlēt caur sporta prizmu, jo lielā mērā sports ir vispatiesākā reliģija," stāsta Trevors.

Winona Oak – "Fragile Thing"

Zviedru dziesminiece ar skatuves vārdu Winona Oak 2022. gada vidū izdeva savu debijas albumu "Island of the Sun", kam pērn sekoja trīs singli. Jaunākais no tiem ir "Fragile Thing", kas tika izdots pašā gada nogalē. 

Kā stāsta autore, trauslā dziesma ir veltīta "visiem cilvēkiem (un suņiem), kuri padara manu dzīvi dzīvošanas vērtu pat visgrūtākajos brīžos. Es zinu, ka visi skaistie brīži, atmiņas un visa mīlestība, ko gūstu no jums, galu galā visas ciešanas padarīs to vērtas".

"Goldfader" – "Rückblende" 

"Goldfader" ir tehno mūzikas producents, kurš, šķiet, darbojas Berlīnē, kur arī nodibinājis savu ierakstu kompāniju "Ourlegacy Recordings". Visnotaļ ražīgais dīdžejs pie tehno mūzikas nonācis mērķtiecīgā ceļā, izstaigājot takas no disko līdz goa-trance žanriem.

"Daži Berlīnes klubu pastāvīgie apmeklētāji lēš, ka nekas zem 140 sitieniem minūtē (bpm) nav tehno. Es tā nedomāju. Ierobežotība ir stagnācijas pazīme. Radot tehno, es apstrādāju visu notikušo, papildinot vēstures hroniku ar šodienas piezīmēm visiem tiem, kuri nāks rīt," savu darbību aprakstījis producents. 

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti