«Elles ķēķa» dzeja un latvietība mūzikā. Ventspils bigbends džemā izspēlēs laikmeta impresijas

15. septembrī pulksten 19.00 koncertzāles "Latvija" Mazajā zālē uz pirmo rudens sezonas džemsesiju aicina Ventspils bigbends. Šajā reizē  izskanēs koncerta īpašo viesu – Artas Jēkabsones (vokāls) un Toma Rudzinska (saksofons) – veidota koncertprogramma "Laikmeta impresijas", kuras autori atspoguļo latviešu trimdas rakstnieku grupas "Elles ķēķis" identitātes un jēgas meklējumus Amerikā tā laikmeta mūzikas valodā – džeza bigbenda skanējumā, informēja koncerta rīkotāji "Kurzemes filharmonija".

"Džeza mūzikas un "Elles ķēķa" mākslinieku saikne ir daudznozīmīga un kalpo par koncertprogrammas centrālo asi – šie dzejnieki atradās Ņujorkā džeza mūzikas zelta gados, un līdzīgi mūziķu nepārtrauktajiem meklējumiem mūzikas formā un vēstījumā tie veidoja jaunas dzejas stilistikas, formas jauninājumus, asimetriskus pantus, lineāras kompozīcijas noārdīšanu un asociatīvu tēlainību, tā arī iesaistot latviešu dzeju pasaules dzejas estētikas lokos," teikts koncerta aprakstā.

Arta Jēkabsone un Toms Rudzinskis
Arta Jēkabsone un Toms Rudzinskis

Jaunradīto skaņdarbu centrā – identitātes un piederības tēmas, eksistenciālās un latvietības jēgas jautājumi, kas aktuāli arī šobrīd. Jaundarbos savīsies kā dzejnieku (Linards Tauns, Gunars Saliņš, Rita Gāle, Elza Ķezbere u.c.) vārdi un džeza mūzika, tā arī motīvi no tā laika latviešu populārās mūzikas un tautas melodijām, atspoguļojot mākslinieku duālo piederību, dzīves pretstatus un iekšējos konfliktus, un atmiņas par Latviju.

Mūzikas skanējums savīsies ar dokumentāliem audiovizuāliem ierakstiem.

Saksofonista, producenta un mūzikas pasniedzēja Renāra Lāča vadībā Ventspils bigbends darbojas kopš 2010. gada. Koncertsastāvu veido Ventspils Mūzikas vidusskolas audzēkņi un pasniedzēji.

Koncertprogramma tapusi ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti