Muzikālās pieredzes kolekcija smagajā metālā. Saruna ar grupas «Asking Alexandria» solistu

Otrdien, 27. jūnijā, koncertzālē "Palladium Riga" uzstāsies briti "Asking Alexandria", kas savas karjeras laikā koncertējot apceļojuši pasauli un kurus raksturo daudzšķautņains smagā metāla skanējums.

"Asking Alexandria" dibināta divtūkstošo gadu vidū, pirmo albumu "Stand Up and Scream" izdeva 2009. gadā. Savas pastāvēšanas laikā grupa klausītāju vedusi ceļojumā pa dažādiem smagās mūzikas stiliem, tajā skaitā  – metālkors, posthārdkors un skrīmo.

Šobrīd "Asking Alexandria" ir smagais metāls / roks, kas atdod cieņu šī žanra sazarotajai vēsturei. Grupas sastāvu 2023. gadā veido Bens Brūss (ģitāra, bekvokāls), Denijs Vorsnops (vokāls), Džeimss Kasellss (bungas), Kamerons Lidels (ģitāra) un Sems Betlijs (basģitāra). Rīgā mūziķi viesosies jaunākā albuma "See What’s on the Inside" tūres ietvaros.

"Rokmūzikas un arī koncerttūru pasaulē kopumā visi viens otru pazīst, jo kādā brīdī ceļi ir krustojušies," saka Denijs Vorsnops, kad pārspriežam Rīgas aktīvo koncertdzīvi jūnijā ar rokgrupu "Billy Talent" un "Three Days Grace" uzstāšanos. Pats mūziķis video zvana laikā atradās Nīderlandē, kur grupa gatavojās Eiropas tūres sākumam.

Ņemot vērā, ka albums "See What’s on the Inside" reflektē mūziķu ietekmes, jautāju Denijam par viņa mūzikas izlasi pašā karjeras sākumā. Viņš uzskaita: "Braians Adamss, Maikls Džeksons, Vitnija Hjūstone, Dženisa Džoplina, "The Rolling Stones" – manā mūzikas izlasē nebija nemaz tik daudz deviņdesmitajos radītās mūzikas. Atceros, kā ar zīmuli pārtinu "Walkman" kasetes." Kopā nosmejamies, ka tas, kā kasetes un zīmuļa mijiedarbība ietekmē mūzikas klausīšanos – ir konkrētās paaudzes unikālas zināšanas.

“Asking Alexandria” vokāls Denijs Vorsnops
“Asking Alexandria” vokāls Denijs Vorsnops

Jautāts, kā viņš vērtē laiku pirms interneta ēras, Vorsnops atbild: "Tam ir savas priekšrocības un savi mīnusi. Kas attiecas uz mūzikas novērtēšanu, esmu pateicīgs, ka esmu uzaudzis laikā pirms interneta. Tas, iespējams, man ir devis citu redzējumu.

Tajā pašā laikā nekad iepriekš mūziku ierakstīt nav bijis tik viegli, kā tas ir mūsdienās. Piekļuve industrijai ir vieglāka, un ierakstu izdošana – ar krietni zemākām izmaksām – tās ir šī laika pozitīvās puses.

Piemēram, platformā "TikTok"  jaunajiem dziesmu autoriem, vēl pirms tie ir nospēlējuši savu pirmo koncertu, ir iespējams iegūt miljonu auditoriju. Tas ir iespaidīgi, kā jaunie mūziķi atklāj un prot pielietot šīs jaunās pasaules iespējas!"

Arī "Asking Alexandria" ir albumi, kuriem ļoti labi veicies "Billboard Top 10" – "Reckless & Relentless" (2011),  "From Death To Destiny" (2013) un "The Black" (2016). Kā zelta singli jāizceļ "Final Episode (Let's Change The Channel)" un "Not The American Average".

Mūziķis saka:

"Līdzās mākslai un pašizpausmei būt mūziķim grupā nozīmē arī darbu, karjeru un biznesu, tādēļ straumēšanas vietnēs veiksmīgi singli mums ir ļoti svarīgi.

Man vienīgajam nav bērnu un ģimenes, bet mani grupas biedri caur šo veiksmi var pabarot savu ģimeni. Mēs ļoti novērtējam dziesmu popularitāti. Protams, ja runājam par koncertu un ierakstu, dziesmas svars var mainīties, tāpēc vienmēr ir interesanti izlemt, kuras dziesmas skanēs koncertā."  Kas attiecas uz koncertiem, grupai labpatīk pieturēties pie nemainīga dziesmu saraksta. "Asking Alexandria" šad un tad uzspēlē arī akustiski, visbiežāk – viesojoties radiostaciju studijās. Jaunāko, pēc skaita septīto albumu, "See What's On The Inside" Vorsnops sauc par  "Asking Alexandria" pieredzes kolekciju. "Mēs veidojām tā, lai ikkatram tur būtu kas saklausāms, labi zinot, ka visiem nevarēsim iztapt,"  viņš saka.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Rokmūzika vēsturiski ir cieši saistīta ar mūzikas tehnoloģiju attīstību, kādi mūsdienās ir aktuālie jaunumi? "Mūsdienās ir plašāks papildinošo instrumentu klāsts, kas ļauj dažādus efektus apvienot vienā. Līdz ar to mums līdzi nav jāved izmēros lieli skaņas pastiprinātāji un cits aprīkojums, un tas, manuprāt, ir lieliski! Bungas ir saglabājušās vairāk vai mazāk tādas pašas. Paredzu pāreju uz elektroniskākām bungām, kad būs skaidrs, kāda tām būs priekšrocība. Nezinu, kādi tehnoloģiju attīstītājiem ir plāni attiecībā uz mikrofoniem un manu balsi, es labprāt tos uzklausīšu!" pārdomās dalās grupas balss.

Ko mūziķis domā par mākslīgo intelektu, kas tiek iesaistīts arī mūzikas radīšanā? "Mākslīgajam intelektam ir daudz priekšrocību, ko izmantoju citos savos biznesos. Tajā pašā laikā sapratne par to, cik tas ir spējīgs, cik ātri tas attīstās un mācās, tā ir biedējoša nākotnes perspektīva, kurā varētu darboties terminatori. Tādēļ – esiet jauki pret savu Siri!

Lai arī tā no cilvēka iemācās ļoti daudz, to īpašo mākslas skaistumu spēj saglabāt tikai cilvēcība, līdzīgi kā analogais ieraksts vai fotogrāfija raisa cilvēkos sajūsmu.

Iespējams, mākslīgais intelekts veicinās mākslas novērtēšanu, motivējot atgriezties laikā, kad radīšanai un sava individuālā talanta trenēšanai bija jāatvēl daudz vairāk laika,"  spriež Denijs Vorsnops.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti