Kultūras ziņas

"Melnais gulbis" Jaunajā Rīgas teātrī

Kultūras ziņas

Zīmju valodā. Kultūras ziņas

Festivāla "Windstream" noslēgumā skanēs franču mūzika

Ar daudzveidīgām džeza vēsmām aizsāk festivālu «Windstream»

Jau kopš 2010. gada katru pavasari aizvien vairāk varam iepazīt pūtēju orķestra mūziku un tās iespējas festivālā "Windstream". Šoreiz pūtēju orķestra "Rīga" un tā bigbenda izpildījumā dzirdējām tādu komponistu darbus kā Astora Pjacollas, Ermeto Paskvāla un citu, tostarp arī koncerta diriģenta Štefena Šorna kompozīcijas un aranžijas.

Nupat sācies festivāls "Windstream", kurā ik gadu orķestris "Rīga" un tā bigbends klausītājus priecē ar visai atšķirīgu žanru mūziku. Turklāt pie diriģenta pults šoreiz bija Eiropā plaši pazīstamais un panākumus guvušais diriģents, komponists un multiinstrumentālists Štefens Šorns. Šajā pavasarī festivāla pirmajā koncertā iepazīstam džezu. Gan iepriekš izskanējušas kompozīcijas, gan piedzīvojam pirmatskaņojumu Dana Vilsona opusam – "Koncertam džeza trompetei un pūtēju orķestrim". To atskaņoja spožs jaunās paaudzes džeza mūziķis trompetists Kristians Kalva.

"Tas bija fantastisku kompozīciju mikslis," sacīja Štefens Šorns. "It īpaši koncerts trompetei, kuru atskaņoja fantastiskais solists Kristians. Tāpat mums bija simfoniskās dejas no operas, ko es biju rakstījis, kuras bija vairāk kā akadēmiskā mūzika. Tāpat bija brazīļu mūzikas vēsmas… Tāpēc tas bija mikslis, kas parādīja to, kā es redzu dzīvi."

"Es teiktu, ka mūsdienās tas bija salīdzinoši moderni. Jo šis nebija tāds tradicionālais džezs, ko varbūt Latvijas tauta ir pieradusi dzirdēt kā  džeza koncertu. Varbūt kāds jau zina, bet Štefans raksta ļoti oriģinālu savu mūziku, ar saviem skanējumiem, kā arī lieto daudzus ekstravagantus instrumentus. Tas padara to skanējumu ļoti svaigu," sprieda Kristians Kalva.

Savukārt saksofonists Roberts Martini atzīmēja: "Tas prasa koncentrēšanās spēku, meistarību arī. Jo mums bija jāpārslēdzas.. Varbūt pamanījāt – man bija jāmaina viens instruments, otrs un trešais,  jāpārslēdzas. Tas prasa tādu koncentrēšanos,  bet galvenais ir mūzika un tas skanējums."

Turklāt koncertā diriģents vienlaikus spēlēja arī vairākus instrumentus. Tostarp retāk dzirdamus instrumentus – saksofonu do skaņojumā, basa flautu, klarneti un kontrabasa klarneti.

"Tas nav vienkārši. Tas prasa daudz enerģijas, bet es mīlu to, ko es daru, un šos retos instrumentus, kuriem ir īpaša skaņa. Man patīk tas, ka tie ir daļa no tā, kā es izpaužu sevi. Tāpat es esmu laimīgs par iespēju atskaņot savu mūziku, šoreiz kopā ar fantastisko orķestri "Rīga". Manuprāt, tā ir labākā lieta pasaulē – gan diriģēt, gan atskaņot savu mūziku. Tas ir fantastiski," uzsvērta Štefens Šorns.

Baudīt turpmākās festivāla "Windstream" vēsmas varēs līdz pat 12. aprīlim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti