Koncerti Latvijas Radio studijā

Ar jaundarbu pirmatskaņojumiem Latvijas Radio 1. studijā – trio "Tresensus"

Koncerti Latvijas Radio studijā

Helēna Sorokina un Matīss Eisaks programmā "Neredzamā gaisma"

Ansamblis "Ældmusic" Ukrainas 17. gadsimta baroka mūzikā

VIDEO: Ukrainas 17. gadsimta baroka mūzika ansambļa «Ældmusic» koncertā

Nedēļa no 19. februāra Latvijas Radio 3 "Klasika" būs Ukrainas kultūras un mūzikas zīmē, tādēļ to ieskandēs mūziķi no Ukrainas, kuri nu jau nepilnus divus gadus par savu mājvietu sauc Latviju, – dziedātāji Natālija Behma, Oksana Nikitjuka un Serhijs Zadorožnijs. Kopā ar Ansi Bētiņu un klavesīnisti Gertrudu Jerjomenko viņi izveidojuši ansambli "Ældmusic", kura nosaukumā ietverta mūziķu interese par vēsturi, renesanses, baroka un vēlāku laiku mūziku. Koncerts izskanēs pirmdien, 19. februārī, pulksten 18.00 Latvijas Radio 1. studijā un Latvijas Radio 3 "Klasika" tiešraidē.

Programmā – 17. gs. Ukrainā dzīvojošā komponista Mikolas Diļecka (Микола Дилецький) mūzika, arī Simeona Slaviņecka (Symeon Slavynetskyi), Dmiro Tuptalo (Dmyro Tuptalo) skaņdarbi, kā arī vairāku anonīmu autoru darbi. Visi šie opusi pirmo reizi tiks atskaņoti plašākai publikai Latvijā.

Koncertu vadīs un ar mūziķiem sarunāsies Inta Zēgnere.

Koncerta norisi atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds.

Diriģente, dziedātāja Natālija Behma dzimusi un studējusi Kijivā, 2019. gadā ieguvusi maģistra grādu kordiriģēšanā Ukrainas Nacionālajā mūzikas akadēmijā. Apguvusi diriģēšanu, vokālo pedagoģiju un mūzikas aranžēšanu. Vairāk nekā sešus gadus dziedājusi Kijivas Akadēmiskajā kamerkorī "Khreschatyk", veicot tajā arī kormeistares pienākumus.  Kopš 2022. gada aprīļa Natālija ir Valsts akadēmiskā kora (VAK) "Latvija" dziedātāja un arī jauktā kora "Juventus" vokālā pedagoģe.

Oksana Nikitjuka – dziedātāja,  kordiriģente un muzikoloģe ar plašu pieredzi Ukrainā un citviet pasaulē. Oksana Ņikitjuka kopš 2023. gada februāra ir VAK "Latvija" dziedātāja un soliste. Pirms tam Oksana gadu strādāja Parīzē, vadot vairākus amatierkorus, savukārt pirms kara viņa bija nacionālā kamerorķestra "Kyiv Kamerata" soliste, Ukrainas Valsts kora "Dumka" soliste un Ukrainas Nacionālās Mūzikas akadēmijas lektore.

Serhijs Zadorožnijs 2022. gada pavasarī absolvējis Ukrainas Nacionālo mūzikas akadēmiju, iegūstot maģistra grādu kordiriģēšanā. 2017. gadā savā dzimtajā pilsētā Serhijs Zadorožnijs izveidojis vīru kori "Rodos", septiņus gadus līdz pat kara sākumam vadījis jaukto un vīru kori Kijivā. Kopš 2022. gada maija Serhijs Zadorožnijs ir VAK "Latvija" tenors, kā arī profesora Andra Veismaņa maģistrantūras students Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā (JVLMA).

Ansis Bētiņš studējis JVLMA akadēmisko un senās mūzikas dziedāšanu, kā arī Latvijas Universitātē, iegūstot maģistra grādu Fizikālajā ķīmijā. Ansis Bētiņš papildinājis zināšanas Oslo un Luidži Kerubīni konservatorijā Florencē Itālijā, šobrīd ir docētājs JVLMA Muzikoloģijas un Senās mūzikas katedrā. Ansis Bētiņš ir VAK "Latvija" mākslinieks un kā solists piedalījies dažādos baroka mūzikas koncertos un uzvedumos kopā ar "Collegium Musicum Riga", kā arī veidojis individuālus projektus.

Gertruda Jerjomenko studējusi pie klavesīnistēm Ainas Kalnciemas un Ievas Salietes, kā arī pie Jorga-Andreasa Bētihera (Jörg-Andreas Bötticher) "Schola Cantorum Basiliensis" Bāzelē un Freiburgas Mūzikas akadēmijā pie Roberta Hila (Robert Hill). Gertruda Jerjomenko aktīvi piedalās senās mūzikas koncertos un festivālos Latvijā un ārzemēs, muzicējot ar ansambļiem "The Veil", "Abendmusiken Basel", kā arī orķestra projektos ar "Bach Akademie Luzern", "Schola Cantorum Basiliensis orchestra", "Sinfonietta Rīga", Liepājas Simfonisko orķestri, Latvijas nacionālo simfonisko orķestri. 2018. gadā Gertruda Jerjomenko tika nominēta Lielajai mūzikas balvai kategorijā "Jaunais talants". Kopš 2019. gada Gertruda Jerjomenko ir pasniedzēja JVLMA Senās mūzikas katedrā un Koncertmeistaru katedrā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti