Viņa rokās mūzika elpo dabiski – pirmais Kormūzikas mūža balvas laureāts Jēkabs Ozoliņš

Sestdien, 20. janvārī, būs īpašs notikums Latvijas mūzikas dzīvē – pirmo reizi tiks pasniegtas Kormūzikas balvas. To mērķis ir izcelt izcilākos sasniegumus kormūzikas nozarē, jaunradē, kā arī pedagoģiskajā darbā. Par aizvadītā gada veikumiem balvas pasniegs astoņās kategorijās, kuru laureātus uzzināsim ceremonijas laikā. Bet jau pirms vairākām dienām pasludināts mūža balvas ieguvējs, un tas ir diriģents un pedagogs Jēkabs Ozoliņš. Viņa mūža devums ir ļoti nozīmīgs un bagātīgs. Kā par viņu saka Kormūzikas balvas žūrijas pārstāvis, muzikologs Orests Silabriedis – "viņa rokās mūzika patiešām elpo un elpo dabiski".

Viņa rokās mūzika elpo dabiski – pirmais Kormūzikas mūža balvas laureāts Jēkabs Ozoliņš
00:00 / 04:12
Lejuplādēt

Stipri un dziļas latviskuma sajūtas piepildīti aizvadītajos Dziesmu svētkos izskanēja Emīla Dārziņa dziesma "Mūžam zili" Goda virsdiriģenta Jēkaba Ozoliņa interpretācijā. Lielā Dziesmu svētku kopkora priekšā pirmo reizi viņš stājās 1993. gadā, pēc tam diriģējis kopkori visos svētkos, kopš 2013. gada ir Goda virsdiriģents.

Kopkora atsaukšanās diriģenta žestam, visu kopīgā skaistā kalpošana dziesmai – tas ir patiešām kas vienreizējs, atzīst Jēkabs Ozoliņš, kurš sestdien saņems Kormūzikas balvu par mūža ieguldījumu: "Neapšaubāmi, jā, es domāju, ka jebkurš diriģents būtu laimīgs būt virsdiriģentos. Visas tās garīgās lietas, kas tur uz estrādes notiek, visas tās enerģiju apmaiņas – tas ir vienkārši fantastiski."

Visa Jēkaba Ozoliņa dzīve un darbība cieši saistīta ar Liepāju. Viņš allaž bijis ļoti aktīvs gan Liepājas, gan visa Kurzemes novada mūzikas dzīves veidotājs un virzītājs, organizējis festivālus un koncertus, vadījis korus un orķestrus. Šobrīd viņš strādā ar trim koriem – Liepājas Valsts ģimnāzijas kori, vīru kora "Nīca" un jaukto kori "Līva".

Viņu mēdz dēvēt par Liepājas simforoka tēvu, jo, strādājot Liepājas Simfoniskajā orķestrī, viņš veidojis sadarbības ar grupu "Līvi" un citām rokgrupām, ļoti auglīga bijusi viņa sadarbība ar Raimondu Paulu, kurš izceļ arī viņa lielisko aranžētāja talantu: "Viņš diezgan daudz ir darījis priekš maniem koncertiem, pārlicis skaņdarbus simfoniskajam orķestrim; mēs savulaik ne vienu vien koncertu veidojām un spēlējām kopā.

Jā, viņš ir viens no Liepājas vadošajiem kultūras dzīves veidotājiem, kas to dara un kam to patīk darīt."

Viens no Jēkaba Ozoliņa un Raimonda Paula sadarbības vainagojumiem ir albums "Crossraods", kas saņēmis arī divas "Zelta mikrofons" balvas.

Jēkabs Ozoliņš ir sīksts un pamatīgs vīrs, bet, kad viņš diriģē, tad mēs sajūtam, cik arī ārkārtīgi jūtīgs viņš ir – tā par mūziķi saka Kormūzikas balvas žūrijas pārstāvis, muzikologs Orests Silabriedis: "Mēs jūtam, cik ļoti svarīgs Jēkabam Ozoliņam kā diriģentam ir vārds. Un kaut kā, izlasot šo vārdu pēc būtības, viņš atrod dziesmai pareizo tempu, tā ieguļas pareizā ritējumā. Un viņa rokās mūzika patiešām elpo un elpo dabiski."

Orests Silabriedis dēvē Jēkabu Ozoliņu par ģeniālu komponista Agra Engelmaņa kordziesmu interpretu: "Ik pa laikam kāds diriģents ņem Agra Engelmaņa supervienkāršās kordziesmas, un, jā, viss skan, viss rit, bet tad, kad Jēkabs tām pieķeras, tad ir absolūti unikāls saslēgums, un Agra Engelmaņa mūzika iemirdzas arī vēl pavisam citās, negaidītās šķautnēs."

Jēkabs Ozoliņš ir no visas sirds pateicīgs par viņa darba novērtējumu, un Kormūzikas balvas iedibināšanu uzskata ne tikai kā iespēju novērtēt labākos veikumus, bet arī kā platformu procesa analīzei: "Lai mēs varam paanalizēt, kā mums iet kormūzikā, ko mēs taisāmies darīt uz priekšu, kādas ir problēmas. Ļoti jauki, ka mēs varam atskatīties šajā žanrā, kurā ir iesaistīts ļoti daudz Latvijas ļaužu, kas dzied koros, ziedo savu laiku. Tā ka ļoti labi, ka šāda balva ir iedibināta, pateicoties enerģiskiem mūsu kolēģiem."

Kormūzikas balvu par mūža ieguldījumu Jēkabs Ozoliņš saņems sestdien svinīgā ceremonijā Mežaparka Lielās estrādes Kokaru zālē. Tad uzzināsim arī laureātus astoņās kategorijās par labākajiem sniegumiem aizvadītajā gadā. Ceremonijai tiešraidē no pulksten 18.00 varēs sekot arī portālā LSM.lv.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti