Rīta Panorāma

Jauno sezonu sāks Latvijas Nacionālā opera un balets

Rīta Panorāma

Rīta Panorāma

Programmā "Mēness mūzika un dzeja" satiksies Rēzija Kalniņa un "Moonbach" mūziķi

Bahs, mēness un persiešu dzeja. Koncertzālē «Latvija» uzstāsies duets «MoonBach» un Rēzija Kalniņa

Piektdien, 18. augustā, pulksten 19.00 koncertzālē "Latvija" izskanēs koncertprogramma "Mēness mūzika un dzeja", kurā spēlēs duets "MoonBach" (Vācija) – irāņu izcelsmes vijolniece Azade Magsodi un pianists Andis Paegle  –, bet aktrise Rēzija Kalniņa uzstāšanos papildinās ar persiešu dzejas lasījumiem, informē pasākuma rīkotāji.

Koncertzālei "Latvija" veidotā programmā tiks apvienotas Johana Sebastiana Baha skaņdarbu tēmas ar persiešu un latviešu mūzikas improvizācijām, aizsniedzoties līdz Astora Pjacollas daiļradei un džeza aranžējumiem. "Programmas mūzikas un persiešu dzejas izvēli vieno mēness, visu vientuļo un skumjo aizstāvis, komponistu un mūzu iedvesmotājs," par programmu vēsta mākslinieki.

Duets "MoonBach" izveidojās 2019. gadā, kad Andis Paegle, studējot klavesīna spēli un baznīcas mūziku Lībekas Mūzikas augstskolā, satika Azadi Magsodi, abi apvienojās, lai izpildītu J. S. Baha (1685–1750), H. I. F. Bībera (1644–1706) un citu komponistu muzikālos kodus jaunā skanējumā, pievienojot jaunradītus džeza, improvizētās un eksperimentālās mūzikas elementus.

"Mūsu projekts ir īpašs – mēs spēlējam latviešu un irāņu mūziku, gūstot milzīgu iedvesmu no abām kultūrām. Mūsu izpildītā mūzika pārtop par vienu veselumu, nemanot pārkāpjot laika un telpas robežas. Mēness tēma mūsu projektam ir ļoti tuva. Mēs gribam parādīt to, ka kosmoss spēj ietekmēt ne tikai māksliniekus atsevišķi, bet visu kultūru kopumā," stāsta Azade Magsodi.

"Lai arī esam nākuši no dažādām vietām, cilvēki visur redz nakti un mēnesi, kas nereti raisa emocijas un pārdomas. Ir tik pārsteidzoši saprast un sajust līdzību, kas nāk no abu tautu dziesmām un mūzikas. Spilgts piemērs ir dziesma "Tumša nakte, zaļa zāle", kas organiski saplūst ar irāņu dziesmu par vientuļo mēnesi, nakti un dabu. Koncerts būs kā mūzikas terapija, meditācija, iespēja atpūsties no ikdienas domām un ļauties emociju lidojumam," papildina Andis Paegle.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti