Mūzikas akadēmijas rektors noliedz, ka zinājis par pasniedzēju iespējamo uzmākšanos; JVLMA padome aicina viņu atkāpties no amata

Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) rektors Guntars Prānis sarunā ar Latvijas Radio noliedz, ka būtu zinājis par iespējamiem pasniedzēju uzmākšanās gadījumiem, par ko 8. martā ziņoja LTV raidījums "Kultūršoks", publicējot septiņu akadēmijas studenšu liecības. Tikmēr JVLMA padome izplatījusi paziņojumu, ka aicina rektoru atkāpties no amata.

JVLMA padome izsaka neuzticību rektoram

 JVLMA padome paziņojumā medijiem izteikusi neuzticību JVLMA rektoram Guntaram Prānim. Padome aicina rektoru atkāpties no amata.

"Ja rektors atsakās atkāpties no amata, padome aicina Senāta priekšsēdētāju Ilonu Meiju izskatīt pēc iespējas ātrāk šo lēmumu Senāta ārkārtas sēdē," teikts padomes paziņojumā.

Kā skaidroja padomē, lēmums pieņemts, lai mazinātu pāridarījuma sajūtu cietušajām studentēm, lai arī padomes locekļi apzinās, ka tas ir praktiski neiespējami.

Tāpat padomes locekļi uzskata, ka šis lēmums palīdzēs ātrāk veikt nepieciešamās darbības, lai novērstu jelkādus seksuālās vardarbības gadījumus JVLMA.

"Šis lēmums palīdzēs ātrāk atgūt JVLMA reputāciju," uzskata padomē.

Padomē arī skaidroja, ka tā par seksuāla rakstura pāridarījumiem JVLMA pirmo reizi uzzināja ceturtdien, 07.03.24, kad tika pieteikts TV raidījuma "Kultūršoks" sižets, taču pilnīgāku informāciju saņēma tikai raidījuma laikā 08.03.2024.

"Padome ir detalizēti iepazinusies ar rektora veiktajām darbībām, kuras ir bijušas daudzskaitlīgas, taču neefektīvas,"

norādīts paziņojumā. "Padome uzskata, ka principiāli jāmaina JVLMA institucionālā atbildība attiecībā uz seksuālo vardarbību un jāievieš rietumvalstu standartiem atbilstošs reglaments, kurš ir obligāts visiem JVLMA mācībspēkiem un darbiniekiem.

Kultūras ministre Agnese Logina ("Progresīvie") platformā "X" norādīja, ka atbalsta padomes lēmumu. 12. martā gaidāma ministres tikšanās gan ar JVLMA padomi, gan rektoru.

Rektors noliedz, ka zinājis par iespējamiem pasniedzēju uzmākšanās gadījumiem

Mūzikas akadēmijas rektors noliedz, ka zinājis par iespējamo pasniedzēju uzmākšanos
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

"Nē, es nezināju par uzmākšanās gadījumiem. Pirmais oficiālais iesniegums, kas tika saņemts, momentā tika risināts, momentāni sekoja konkrēti mēri, bet tas, kas izskanēja raidījumā, nebija man zināms," Latvijas Radio sacīja Prānis.

"Neoficiāli mēs arī zinām šos vārdus, un mēs tikko tikāmies ar [JVLMA] Studējošo pašpārvaldi un vēlreiz ļoti intensīvi runājām, ka ir jāvēršas ar iesniegumiem, – ir jānosauc konkrēti vārdi ar konkrētu nodarījumu, jo, kamēr mums nav konkrētu vārdu ar konkrētu nodarījumu, ir ļoti sarežģīti reaģēt un pieņemt kādus mērus.

Lai gan es varu uzsvērt to, ka arī tas, kas tika anonīmi nosaukts, jau nākamajā brīdī tika sagatavoti rīkojumi par rakstisku paskaidrojumu sniegšanu, un es ļoti proaktīvi un radikāli to arī prasīju no šiem anonīmi nosauktajiem cilvēkiem."

Jāpiebilst, ka raidījumam "Kultūršoks" divas studentes atzinušas, ka par notikušo ziņojušas rektoram Guntaram Prānim.

Tagad izskanējušo sākusi vērtēt arī policija, savukārt Kultūras ministrija aicinājusi akadēmijas studentes, kas cietušas no pasniedzēju seksuālās uzmākšanās, iesniegt trauksmes ziņotāja pieteikumus.

Guntars Prānis uzsver, ka akadēmija nodos visu pieejamo informāciju Valsts policijai, vērsīsies Tiesībsarga birojā, un, ja liecības apstiprināsies, vainīgie tikšot atstādināti no amatiem.

Tāpat rektors aicina visus iespējamos cietušos un aizskartās puses vērsties ar iesniegumiem pie jebkurām atbilstīgām personām vai institūcijām, kas var palīdzēt šī jautājuma risināšanā.

KONTEKSTS:

Latvijas Televīzijas raidījuma "Kultūršoks" rīcībā nonākušas septiņu Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas studenšu liecības par atsevišķu pasniedzēju seksuālu uzmākšanos.

Akadēmija vērsusies Valsts policijā saistībā ar raidījumā izskanējušo informāciju, arī Kultūras ministrija ir aicinājusi akadēmijas studentes, kas cietušas no pasniedzēju seksuālās uzmākšanās, iesniegt trauksmes ziņotāja pieteikumus.

Policija 11. martā ir saņēmusi iesniegumu un pagaidām nekomentē, vai, balstoties uz iesniegumu, vispirms sāks resorisko pārbaudi vai kriminālprocesu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti