Kultūras rondo

Programmai "Radošās industrijas" tālejoši attīstības plāni

Kultūras rondo

Sabīnes Verneres darbi "sarunājas" ar vecmeistaru darbiem Mākslinieku savienības krājumā

"Latvian Voices" a capella festivāla fokusā vīru balsis un to nozīme koru attīstībā

Atrast dažādas balsis sevī. Valmierā notiks septītais a cappella mūzikas festivāls

"Šajā straujajā pasaulē šobrīd ir ļoti svarīgi uz skatuves justies labi," Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" stāsta apvienības "Latvian Voices" dziedātāja Laura Jēkabsone. Grupa no 17. līdz 19. augustam pieskandinās Valmieru ar vasaras meistarklasēm un septīto a cappella mūzikas festivālu, kas ik gadu pulcē ansambļu dziedātājus, mūziķus, pedagogus, individuālos interesentus un a cappella mūzikas cienītājus.

"Šogad mums ir liels dalībnieku skaits, gandrīz 80, tas ir absolūts rekords, un saprotam, ka tas, iespējams, ir dēļ tā piedāvājuma," skaidro Laura Jēkabsone. Meistarklases vadīs "Latvian Voices" dalībnieki, īpašu vērību piešķirot tādiem tematiem kā radošums, mēģinājumu un iedziedāšanās process, skatuves brīvība, balss veselība, ķermeņa, prāta un balss savstarpējā harmonija. Festivālā tiks aktualizētas arī tēmas par balss dažādību. "A capella ansamblī tu esi gan trompete, gan basa ģitāra, gan klasisks dziedātājs, gan džeza, gan popa, un tad mēs meklējam variantus, kā piedāvāt dziedātājiem atrast šīs dažādās balsis sevī," stāsta Laura Jēkabsone.

Īpašs akcents tiks likts uz vīrieša balsi. Arī visi festivāla viesmākslinieki un vieslektori šogad ir vīriešu balss īpašnieki: mūziķis un dziedātājs Shipsea, elpas un balss treneris Arturas Burke, dziedātāji no vokālajām grupām "Midnight Five" (Latvija) un "ManSound" (Ukraina), kuri dalīsies ar savu profesionālo skatījumu un personisko pieredzi ansambļu dziedāšanā. "Tam ir vairāki iemesli," skaidro apvienības "Latvian Voices" dziedātāja Laura Jēkabsone, "kad šos jau 14 gadus esam ārpus Latvijas, redzam, ka tomēr vairāk ir vīriešu grupas, zemo balsu pārstāvji. Mēs domājām, kāpēc mums Latvijā tas tā nav, un varbūt ar šo festivālu mēs varam iedvesmot rasties vairāk vīriešu pārstāvētām a capella grupām." Kā otru iemeslu Jēkabsone izceļ Dziesmu svētkos novērotās nelielās vīru koru rindas un festivālu izceļ kā vienu no veidiem, kā veicināt vīru koru paplašināšanos.

Festivāla laikā notiks vairāki vokālās mūzikas koncerti. 17. augustā pulksten 19.00 Valmieras Sv.Sīmaņa baznīcā festivālu ar solo uzstāšanos atklās daudzpusīgi radošā personība Shipsea. Viņš ir darbojies neskaitāmos, žanriski daudzveidīgos projektos, tai skaitā bijis vokālās grupas "Cosmos" dalībnieks.

18. augustā tradicionālo "A cappella nakti" ar brīvdabas koncertu restorāna "Akustika" pagalmā pulksten 20.00 atvērs vokālā grupa "Midnight Five". Grupā dzied pieci jauni, profesionāli mūziķi – Rīgas Doma kora skolas absolventi, kuri turpina izglītoties skatuves mākslās un savu dzīves ceļu jau ir cieši savijuši ar koru un vokālo ansambļu mūziku. Grupas repertuārā atrodams gan džezs, gan popmūzika, gan folklora, gan citi vārdā nenosaukti stili. Vakara turpinājumā par a cappella noskaņām rūpēsies DJ Straume.

19. augustā Valmieras Kultūras centrā pulksten 18.00 būs festivāla noslēguma koncerts divās daļās. Pirmajā daļā uz skatuves kāps festivāla rīkotāji – "Latvian Voices" – un visi šī gada meistarklašu dalībnieki.

Koncerta otrajā daļā uzstāsies grupa "ManSound" no Ukrainas. Vokālais sekstets ir dibināts Kijivā 1994. gadā, un 2001. gadā "All American Entertainment Awards" apbalvošanas ceremonijā "ManSound" bija nominēti kā labākā vokālā grupa. Neraugoties uz kara apstākļiem, grupa nav pārstājusi savu skatuves darbību, tādējādi vēršot pasaules uzmanību uz Ukrainā notiekošo.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti