Pa ceļam ar Klasiku

Māris Sirmais: Selgas Mences mūzikā jūtams siltums, saulainums un starojums

Pa ceļam ar Klasiku

Diriģents Dinišs Souza: Orķestrim "Sinfonietta Rīga" ir skaista skaņa un precizitāte

"Klasikas" viesis – diriģents Andris Poga

Diriģents Andris Poga par Marisu Jansonu: Viņam bija īpašs personības starojums

8. decembrī pulksten 19.00 Lielajā ģildē notiks diriģentam Marisam Jansonam veltīts koncerts, kurā piedalīsies pasaulslavenais vijolnieks Gidons Krēmers, bet pie diriģenta pults būs Andris Poga. "Es varu teikt tikai to, ko saka visi, ka Marisam Jansonam bija ārkārtīgi īpašs personības starojums un ārkārtīgi liela labvēlība pret katru, kas nāca pie viņa pēc padoma vai kas ar viņu vienkārši sarunājās," Latvijas Radio 3 raidījumā "Pa ceļam ar Klasiku" atklāj diriģents Andris Poga.

Viņš skaidro, ka, vēl būdams students, daudz klausījies Marisa Jansona ieskaņojumus, bet pirmo reizi diriģentu saticis, kad viņš viesojies Latvijā un Latvijas Mūzikas akadēmijā pasniedzis meistarklasi. "Man spilgtā atmiņā ir palicis tas, ka skaņdarbs, ko biju sagatavojis, bija [Sezāra] Franka simfonija, kuru es dzīvē ne pirms tam, ne pēc tam nekad neesmu diriģējis," teic Poga.

"Es varu teikt tikai to, ko saka visi, ka Marisam Jansonam bija ārkārtīgi īpašs personības starojums un ārkārtīgi liela labvēlība pret katru, kas nāca pie viņa pēc padoma vai kas ar viņu vienkārši sarunājās.

Viņš vienmēr bija ieinteresēts uzzināt, kas ir tas cilvēks ar ko viņš runā, kādas ir viņa domas par mūziku, intereses un domas par dzīvi," stāsta diriģents.

2019. gada decembra sākumā, kad mūžībā devās diriģents Mariss Jansons, Andris Poga viesojās pie Oslo filharmoniskā orķestra, kuru 23 gadu garumā vadīja Mariss Jansons. "Lielākajam vairumam Oslo filharmoniskā orķestra mūziķiem, sevišķi tiem, kas bija strādājuši kopā ar Marisu Jansonu, tā bija ārkārtīgi emocionāla nedēļa, [..]. Daudzi mūziķi nāca pie manis un teica, ka jūt ārkārtīgi emocionāli šo notikumu un ka šis ir repertuārs, ko viņi ļoti spilgti atceras, spēlējot maestro vadībā," atklāj Poga.

Visu 23 gadu garumā, kurus pavadīja kā Oslo filharmoniskā orķestra diriģents, Mariss Jansons cīnījās arī par orķestrim atbilstošas koncertzāles celtniecību, kas rezultējās nesekmīgi. Pēc aiziešanas no orķestra diriģenta amata Jansons vairs ne reizi neviesojās Oslo. "Viņš tiešām aizgaja ar lielu vilšanos par to, ka nebija spējis [panākt koncertzāles būvniecību], kaut arī to darīja ļoti konsekventi. [..] Tad, kad tas neizdevās, viņš pārstāja cīnīties un turpināja savu muzikālo darbību citur," skaidro Poga.

Mariss Jansons un LNSO
Mariss Jansons un LNSO

8. decembra koncerta programmā iekļauti divi opusi – Sofijas Gubaiduļinas vijolkoncerts "Offertorium" un Johannesa Brāmsa Otrā simfonija. Kā skaidro Poga, ciešākā saikne ar Marisu Jansonu koncertā izskanēs tieši caur Johannesa Brāmsa mūziku, savukārt Sofijas Gubaiduļinas daudzdimensionālajam opusam "Offertorium" raksturīga krāsaina pieeja orķestra skanējumam.

"Šis skaņdarbs ir tik gudri orķestrēts, ka praktiski nav būtisku balansa problēmu starp orķestri un solistu, kas bieži vien Lielajā ģildē varētu rasties," stāsta Poga.

"Mariss esot bijis vairāk tehnisks cilvēks, viņš vienmēr devis ļoti precīzus tehniskus padomus, kā atrisināt vienu vai otru izaicinājumu, piemēram, kas saistās ar balansu. Tos padomus joprojām dzīvē izmēģinu, un viņi strādā," uzsver Poga.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti