Kultūras ziņas

Ar filmu "Podnieks par Podnieku. Laika liecinieks" atklāj festivālu "Artdocfest"

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Izziņo Osokina Brīvības festivāla programmu

Pavasarī notiks piektais Osokina Brīvības festivāls Ukrainai un tā labdarības akcijas

No 5. aprīļa līdz 12. maijam Rīgā un citviet Latvijā norisināsies piektais Osokina Brīvības festivāls. Tas kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā veltīts Ukrainas armijas, civiliedzīvotāju un īpaši ukraiņu bērnu atbalstam, kā arī pirmo reizi tā laikā tiks vākti līdzekļi smagi slimu bērnu vecākiem Latvijā, informēja festivāla rīkotāji.

Festivāls un tā ieskaņas pasākumi notiks divu mēnešu garumā, daudzveidīgos koncertos, meistarklasēs, sarunu diskusijās un citos pasākumos pulcējot latviešu, ukraiņu un citu valstu māksliniekus un dažādu jomu profesionāļus. Sadarbībā ar "Biļešu paradīzi" un Ziedot.lv festivāla koncertu biļešu ieņēmumi un īpašā akcijā portālā Ziedot.lv savāktie līdzekļi tiks izlietoti izvēlētajiem labdarības mērķiem.

Festivāla dibinātājs un mākslinieciskais vadītājs Andrejs Osokins stāsta: "Ir ļoti svarīgi nezaudēt cerību un pārliecību, ka taisnīgums uzvarēs, kā arī saikni ar tiem, kuriem palīdzība tik ļoti nepieciešama gan Latvijā, gan Ukrainā. Kamēr Krievija turpina savu nežēlīgo uzbrukumu un cenšas iznīcināt Ukrainas tautu, mums ir jāturpina gan emocionālā, gan finansiālā, gan humānā palīdzība ukraiņiem.

Tā ir arī mūsu cīņa, tādēļ mums jāparāda, cik Latvija ir vienota un stipra savā atbalstā Ukrainai un savos cilvēciskajos ideālos.

Mūzika ir tas spēks, kas palīdz mūs visus stiprināt, saliedēt un dot cerību. Līdzšinējos festivālos piedzīvotās skatītāju emocijas, aplausi un smaidi mūs iedvesmo turpināt, lai kopā varam sniegt arvien lielāku atbalstu līdzcilvēkiem un tuvinātu Ukrainu uzvarai."

Video ieskats 2023. gada Osokina Brīvības festivāla Ukrainai norisē

 

Šobrīd izsludināti pieci festivāla koncerti un klavierspēles meistarklases Latvijas mūzikas skolu un mūzikas vidusskolu audzēkņiem. Festivāla atklāšanas koncerts notiks 5. aprīlī Rīgas Svētā Pētera baznīcā. Tajā piedalīsies vokālā grupa "Latvian Voices", ērģelniece Kristīne Adamaite, saksofonists Aigars Raumanis, pianists Dainis Tenis, ukraiņu kontrabasists Jurijs Gavriļuks un vijolniece Zane Kalniņa, sitaminstrumentālists Reinis Tomiņš, kā arī pats Andrejs Osokins.

Festivāls turpināsies 18. aprīlī Sv. Pestītāja Anglikāņu baznīcā ar koncertu "Mirklis, mūzika un vārds", kurā mirkļa burvību tvers mūsdienu džeza pianists Kristaps Vanadziņš, ģitārists Rihards Lībietis ar grupu (Toms Kursītis, Sigvards Dižais, Mikus Ģērmanis), gleznotāja Kristīne Kutepova un citi mākslinieki.

27. aprīlī mūzikas namā "Daile" notiks folkloras un mūsdienu mūzikas sintēzes koncerts, kurā piedalīsies etnomūziķe Viktorija Prituļaka un "Jumalo Jazz Orchestra", duets ZeMe (Laima Jansone un Monsta (Uldis Cīrulis)), ukraiņu dziedātāja, diriģente un muzikoloģe Oksana Nikitjuka un Andrejs Osokins.

10. maijā Melngalvju namā izskanēs Jaunzēlandē dzimušās amerikāņu vijolnieces Ženēvas Lūisas (Geneva Lewis) un pianista Georgija Osokina vienīgais koncerts Latvijā. Mūziķi atskaņos daudzpusīgu un monumentālu programmu, pievēršot īpašu uzmanību romantisma un skaistuma ekspresijai, kā arī retāk spēlētiem opusiem.

Festivāls noslēgsies 12. maijā Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē, kur īpašā Mātes dienai veltītā koncertā latviešu un ukraiņu mākslinieki vienosies kopīgā atbalstā ģimenēm un bērniem Latvijā un Ukrainā. Mūziķu vidū būs Ieva Akuratere, Zigfrīds Muktupāvels, grupa "Citi zēni", Ingus Ulmanis, vokālā grupa "Midnight Five", Anastasija Jačmenkina, Andrejs Osokins un citi mākslinieki.

Festivāla pasākumu biļešu ieņēmumi un īpašā akcijā portālā Ziedot.lv savāktie līdzekļi tiks izmantoti akūti nepieciešamo lietu iegādei frontē Ukrainā esošajiem karavīriem un civiliedzīvotājiem, īpaša uzmanība tiks pievērsta bērniem.

Ziedojumi tiks izlietoti arī smagi slimu bērnu vecāku atbalstam Latvijā, nodrošinot viņiem nepieciešamo medicīnisko palīdzību un īpaši apmācītas auklītes, lai atvieglotu rūpju bērnu vecāku emocionāli un fiziski grūto ikdienu. Ikviens aicināts ziedot šiem mērķiem, ne tikai apmeklējot festivāla koncertus, bet arī portālā Ziedot.lv izveidotā īpašā akcijā. Festivāla pasākumus bez maksas būs iespēja apmeklēt noteiktam skaitam Latvijā patvērumu guvušajiem ukraiņiem un rūpju bērnu vecākiem.

Ziedot.lv vadītāja Rūta Dimanta stāsta: "Pateicamies Andrejam Osokinam, kurš neatlaidīgi un no sirds ved sava talanta cienītājus labdarības pasaulē, sniedzot palīdzību tiem, kuriem visvairāk nepieciešams! Ukrainai un mūsu pašu cilvēkiem nepieciešama mūsu palīdzība."

Kā viens no festivāla ieskaņas pasākumiem būs Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas profesora Sergeja Osokina, Emīla Dārziņa Mūzikas skolas pedagoģes Ilzes Treijas un Andreja Osokina klavierspēles meistarklases Latvijas mūzikas skolu un mūzikas vidusskolu audzēkņiem.

Meistarklases notiks 23. martā kultūrtelpā "Ola Foundation". Tām pieteikties var līdz šī gada 26. februārim. Plašāka informācija pieejama festivāla mājaslapā.

Ar festivāla programmu var iepazīties un biļetes uz koncertiem iegādāties visās "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā. Biļešu iegādei uz festivāla koncertiem arī šogad netiek piemērota interneta sistēmas lietošanas maksa. Plašāka informācija par festivālu pieejama mājaslapā.

Festivāla radošā komanda pateicas visiem atbalstītājiem un draugiem, ar kuru atbalstu festivāls šogad tiek īstenots! Viņu vidū ir AS "Latvijas finieris", Ziedot.lv, "Biļešu paradīze", Ukrainas vēstniecība Latvijā, Polijas Republikas vēstniecība Rīgā, biedrība "Tavi draugi", Rīgas Svētā Pētera baznīca, Melngalvju nams, Latvijas Nacionālā bibliotēka, "Ola Foundation", mūzikas nams "Daile", Anglikāņu baznīca, Pāvula Jurjāna mūzikas skola un daudzi citi.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti