Panorāma

Tiesa atstāj spēkā lēmumu par apraides atļaujas anulēšanu "Doždj"

Panorāma

Panorāma

Mežaparkā atklāta piemiņas zīme Mārtiņam Braunam

Mārtiņš Brauns dzīvos, kamēr skanēs viņa dziesmas. Mežaparkā atklāta piemiņas zīme komponistam

Visapkārt 40 tūkstoši dziedošu un dejojošu cilvēku, bet man pietrūkst viena vienīgā. Tā pirmdienas vakarā, saulei rietot pār Mežaparka priedēm, atzina komponista Mārtiņa Brauna tuvākais cilvēks – sieva Juta. Šos Dziesmu un deju svētkus Brauns nesagaidīja. Skanot viņa leģendārajai dziesmai "Saule, Pērkons, Daugava" visu Latvijas diriģentu kora izpildījumā, 3. jūlijā atklāja piemiņas zīmi komponistam. Tā blakus Dziesmu svētku estrādei atgādinās, ka Mārtiņš Brauns dzīvos tik ilgi, kamēr skanēs viņa dziesmas.

Dziesmu svētki nebija iedomājami bez mirkļa, kad pie klavierēm sēdās Mārtiņš Brauns un pāri Mežaparka priedēm atskanēja tūkstoš lūpu čukstētie vārdi "Saule latvi sēdināja.... ". Kovida pandēmijā pāri laika upei pārcēlājs aizveda pašu komponistu, un tas sāp joprojām. Juta Brauna atzīst: "Šajos Dziesmu svētkos, godīgi sakot, man ir ļoti smagi. Ir apkārt priecīgi 40 000 cilvēku, bet man tā viena pietrūkst.... bet tas, ka paspējām, ka uztaisījām.... ir fantastiski."

Juta vienmēr bija skatītājos. Mārtiņš – uz skatuves. Viņš ciest nevarēja šašlika dūmus un ēdiena smaržu. Viņam šie bija svētki dziesmai!

"Tie bija svētki, tie tiešām bija svētki, un man tagad pietrūkst tā, ka man viņa lina uzvalks nav jāgludina un viņa plikais paurītis nav jānoskuj, lai spīd. Tā bija tāda gatavošanās tam. Kad viņš uzgāja uz skatuves un viņu redzēja ekrānos..." stāsta Juta.

Koristi atzīst, ka no savām vietām komponistu nekad neredzēja, bet bija apziņa, ka Brauns ir pie klavierēm.

"Tā ir tā mūsu latvietība. Tā ir tā mūsu Latvija, ko izdziedam Dziesmu svētkos. Ne vienai tautai nav tik lieli, skaisti svētki," saka Dziesmu un deju svētku dalībniece Līga Ādamsone.

"Es dzīvoju pie Daugavas, mani mīļi sauc par Sauli. Un pērkons ir mūsu spēks. Mūsu enerģija. To dziesmu bez asarām acīs vispār nevar nodziedāt," teic Dziesmu un deju svētku dalībniece Evita Konuša.

"Tā ir latvietība, mūsu latviešu kods. Tā ir tā īpašā sajūta, kā pēc hokeja spēles… tas tik ļoti vieno... raudot arī var dziedāt," saka Dziesmu un deju svētku dalībniece Inita Kamarūte.

Tieši pērkona motīvs iedvesmojis piemiņas zīmes tēlnieku Paulu Jaunzemu. Akmens un nerūsējošs metāls tagad iemieso Sauli, Pērkonu un Daugavu. "Koknesē ģeologi bija atraduši akmens cirvi no senlaikiem. Tie simbolizē pērkonu. Es šo cirvja formu izmantoju pērkonam kā motīvu," stāsta tēlnieks. "Viņš ir klātesošs, Mārtiņš nav nekur aizgājis vai pazudis. Viņš ir mūsu apziņā, sirdīs un vēsturē."

Mārtiņa draugiem viņa tik ļoti pietrūkst, ka joprojām grūti... Un svētku laikā īpaši.

"Viņš bija īsts, tur tā lieta. Ne jau vienmēr tie īstie patīk," bilst dziedātāja Ieva Sutugova.

"Man jau liekas, ka viņš te ir klāt," teic Juta Brauna. "Liekas – kur es viņu ieraudzīšu, kur viņš ir aizgājis. Tāda sajūta, ka jābūt, ka jābūt...."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti