«Nedzirdēti dāsnas harmoniju ainavas». Ar virtuozu ģitārspēli atklās Liepājas Mākslas forumu

Latvijā pirmo reizi uzstāsies skotu ģitāras virtuozs Šons Šibe (Sean Shibe), kuru prestižais klasiskās mūzikas izdevums "Gramophone" atzinis kā "vienu no izsmalcinātākajiem ģitāristiem nozarē". Mūziķis 29. septembrī pulksten 19.00 atklās koncertzāles "Lielais dzintars" rīkoto mūsdienu mākslas festivālu "Liepājas Mākslas forums", pirmatskaņojot programmu "Neparasts" – inovatīvas variācijas laikmetīgiem un sendienu skaņdarbiem uz akustiskās un elektriskās ģitāras, informēja koncertzāles pārstāvji.

Šons Šibe veido izdomas bagātas koncertprogrammas, kas izceļas ar dziļu muzikalitāti un kaislīgu klasikas interpretāciju. Viņš ir jaunās ģitāristu paaudzes līderis – pirmais ģitārists, kurš izvēlēts "BBC Radio 3 New Generation Artists" projektam, par saviem ierakstiem saņemot divas "Gramophone" un "Opus Klassik" balvas. Par prasmi neparastā veidā apvienot mūzikas žanrus un laikmetus, tādejādi veicinot klasiskās ģitāras popularitāti, mūziķis 2022. gadā saņēmis Leonarda Bērnstaina (Leonard Bernstein) balvu. Tā ir pirmā reize, kad šī balva piešķirta ģitāristam, teikts koncerta aprakstā.

Mūziķis festivāla atklāšanas koncertam radījis elektriskās un akustiskās ģitāras programmu "Neparasts" ("Out there"). Tajā savietoti ievērojamu mūsdienu un sendienu komponistu skaņdarbi, kas vēsta par garīgumu, misticismu un spirituālismu.

Skotu ģitārists Šons Šibe
Skotu ģitārists Šons Šibe

Koncertā tiks atskaņoti 20. gadsimta novatori un smagsvari – Olivjē Mesiāns (Olivier Messiaen), Džuliuss Īstmens (Julius Eastman), Sofija Gubaiduļina (Sofia Gubaidulina), Agustīns Barrjosa Mangore (Agustín Barrios Mangoré) –, minimālisma pamatlicējs Stīvs Reihs (Steve Reich) un žanru sintezētāja Džūlija Volfa (Julia Wolfe), kā arī sendienu komponisti – klasiķis Johans Sebastiāns Bahs (Johann Sebastian Bach) un viduslaiku autore, mistiķe Hildegarde no Bingenas (Hildegard von Bingen).

Viens no rosinošākajiem skaņdarbiem, kas programmā izskanēs uz elektriskās ģitāras, būs Stīva Reiha "Electric Counterpoint". Pēc autora domām, Šona Šibes interpretācija šim skaņdarbam ir viena no labākajām, kāda jebkad tapusi. "Tas, kā viņš viscaur spēlē uzsvērtās pilna garuma skaņas, sevišķi lēnajā daļā, rada līdz šim nedzirdēti dāsnu harmoniju ainavu. Viņa veidotais balansējums jeb "mikss" ir apbrīnojams – tas no sākuma līdz beigām reljefi izceļ visas vidējās balsis un piebalsis. Arī viņa ģitāras izvēle ir perfekta," atzina Stīvs Reihs.

Šons Šibe ir uzstājies uz lielāko festivālu un kultūrvietu skatuvēm, to skaitā Londonas Vigmora zālē, Amsterdamas "Concertgebouw" un "Southbank Center" Londonā. Viņa repertuārs sniedzas no 17. gadsimta Baha svītām lautai līdz pat mūsdienu komponistu jaundarbiem. Savā jaunākajā albumā "Lost & Found" viņš iekļāvis dažādu komponistu repertuāru, kas ierakstīts ar elektrisko ģitāru.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

No 29. septembra līdz 1. oktobrim septembrim festivāls "Liepājas Mākslas forums’23" svinēs daudzveidību mākslā un sabiedrībā, piedāvājot astoņus dažādus notikumus četrās pilsētas vietās. Varēs pieredzēt virtuozu ģitārspēli, reivu koncertzālē, seno sutartiņu dziedājumu savīšanos ar laikmetīgo deju, cirka izrādes, avangarda flamenko un muzikālu īpašvietas izrādi. Festivāla apmeklētājiem tiek piedāvāts ieklausīties gan tālajās, skanīgajās amerikāņu a cappella balsīs, gan tuvajās, vientuļo senioru bijīgajās balsīs.

Festivāla "Liepājas Mākslas forums" afiša
Festivāla "Liepājas Mākslas forums" afiša

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti