Labrīt

Gads pēc atbrīvošanas. Latvijas Radio reportāža no Izjumas Ukrainā

Labrīt

Baltijas jūrā nogremdētās munīcijas radītais piesārņojums. Skaidro pētniece Anda Ikauniece

Liepājas Mākslas forumā izstāde par demenci. Mūzikas un dejas daudzveidība

Nedēļas nogalē Liepājas kultūrvietas piepildīs Liepājas Mākslas forums

Piektdien, 29. septembrī, sākas Liepājas Mākslas forums, kas nu jau devīto reizi vienā nedēļas nogalē pulcēs apmeklētājus koncertzālē "Lielais dzintars" un ārpus tās telpām. Šogad laikmetīgā deja un dziedājumi piepildīs kultūras vietu "Kursa", bet flamenko ritmi skanēs klubā "Fontaine Palace". Koncertzālē "Lielais dzintars" tiks atklāta arī jauno mediju mākslinieces Annas Priedolas izstāde "Piena dienasgrāmatas. Demence statistikā un stāstos", kur viņa pievērš uzmanību novecošanas jautājumiem un demences problemātikai.

""Vai izslēdzi plīti?" – intervējot šos demences pacientu līdzcilvēkus, uzzināju, ka viņi atstāj mājās dažādas atgādnes, zīmītes, kas palīdz atcerēties praktiskas lietas, piemēram, laiks padzerties vai paēst, ko bieži aizmirst cilvēki ar kognitīviem traucējumiem," vēl pirms foruma atklāšanas koncertzālē "Lielais dzintars" tiekos ar mākslinieci Annu Priedolu.

Viņa atklāj, ka demences tēma ir personisks stāsts, kas saistīts ar viņas vectēvu. Personīgā pieredze un neizpratne par notikušo pievērsusi mākslinieces uzmanību novecošanas tematikai, kas pārtapusi audiovizuālos darbos. Jaunākie darbi – gados vecu cilvēku portreti – tapuši ar mākslīgā intelekta starpniecību, izmantojot gerontoloģijas pētnieka veca cilvēka raksturojumu. Autore citē pētnieka sacīto: "Vecus cilvēkus jau mēs varam pazīt bez vārdiem – balti mati uz galvas un ķermeņa, salīkusi mugura, lēna un smaga gaita. Šo frāzi arī izmantoju, lai ģenerētu senioru attēlus, portretus, tie ir iegremdēti piena rūgšanas procesā un algoritmiski apstrādāti, apvienojot divu attēlu slāņus, asociatīvi attēlojot pārmaiņu procesu."

Anna Priedola
Anna Priedola

Izstādē būs aplūkojami arī slimības statistikas dati, kurus apkopojusi autore. Viņa radījusi telpu, kas ļaus atgriezties bērnībā, taču, runājot par radītajiem senioru portretiem, Anna Priedola pieskaras stereotipiem un ētikas jautājumiem: "Izmantojot šādu attēlu ģenerēšanas tehniku, gribu aktualizēt jautājumu, vai neesam akli un vai pārāk stereotipiski neuztveram kādu sabiedrības daļu, vai patiešām iedziļināmies katrā cilvēka stāstā. Arī ētikas jautājumos, jo manā dzīvē pašlaik nav saskarsmes ar cilvēkiem, kuriem ir demence, plus vēl jautājums, vai pacienti, kuriem ir kognitīvi traucējumi, var patstāvīgi pieņemt lēmumu piedalīties vai nepiedalīties kādā mākslas projektā, līdz ar to izmantoju neesošus cilvēkus kā attēlu iegūšanas veidu."

Annas Priedolas izstāde būs apskatāma arī ārpus foruma līdz 3. novembrim.

Tikmēr šī nedēļas nogale sola virkni notikumu. Liepājas Mākslas forums ikreiz piedāvā saviem apmeklētājiem pārsteigumus un līdz šim nepiedzīvotas sajūtas. Par piektdienas vakara atklāšanas koncertu un gaidāmo viesi "Lielajā dzintarā" – novatorisko ģitāristu Šonu Šibi (Sean Shibe), kurš ieguvis augstu kritiķu atzinību, vairāk stāsta foruma mākslinieciskā vadītāja Baiba Bartkeviča: "Tas būs īpašs koncerts, ko mēs ārkārtīgi gaidām! Tas būs japāņu izcelsmes skotu ģitārists-virtuozs, kas pie mums ciemosies pirmo reizi. Viņš ir daudzpusīgs mākslinieks, kurš vienlīdz labi orientējas gan senajā mūzikas repertuārā, gan laikmetīgajā mūzikā. Arī šo programmu viņš ir veidojis gan ar elektrisko, gan akustisko ģitāru. Viņš savieno šīs divas estētiskās pasaules, kur dzirdēsim Johanu Sebastiānu Bahu, mūsdienu lielos meistarus – Stīvu Raihu un citus. Tieši Stīvs Raihs, šis lielais minimālisma virziena komponists, ir ārkārtīgi uzteicis Šonu Šibi, ka tieši Šona Šibes interpretācija viņa darbam "Electric Counterpoint" ir pati labākā, ko viņš jebkad ir dzirdējis; un arī mums būs šāda iespēja."

Liepājas Mākslas forums trīs dienu garumā piedāvās plašu notikumu programmu no laikmetīgās dejas, kad klubā "Kursa" gaidāma apvienības "IevaKrish" dejas un dziedājumu izrāde "Satikt", kuras pamatā ir lietuviešu tradicionālie sutartiņu dziedājumi, līdz iespējai dzirdēt flamenko avangardu un piedzīvot īpaši darināta flamenko instrumenta jeb flamenko mašīnas skanējumu. Liepājā uzstāsies arī pasaulē slavens ansamblis no ASV "Roomful of Teeth".

"Visi putni skaisti dzied" ir ne tikai pazīstamas latviešu tautasdziesmas vārsma, un ne tikai režisores Kristas Burānes muzikālās izrādes nosaukums, bet arī šī gada festivāla vienojošais moto, kas apliecina krāsainību un daudzveidību.

Festivāls noslēgsies ar līdzdalības izrādi, kurā profesionāli mākslinieki sadarbojas ar vietējo kopienu. Izrāde notiks svētdien laukumā pie pieminekļa bojāgājušajiem jūrniekiem un zvejniekiem jeb "Vēja mātes".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti