Būs ko stāstīt mazbērniem! Lielais koncertu ceļvedis 2024. gadam

"Ratus taisi ziemā, ragavas – vasarā" – šo teicienu labi var piemērot arī sava koncertu gada plānošanai. 2024. gadā Latvijā atgriezīsies klausītāju iemīļoti mākslinieki, uzstāsies gan kulta, gan aktualitātes virsotnēs esošas grupas. Pašmāju mūziķi plāno lielus pasākumus un koncerttūres. Norises datumu un pirmos māksliniekus atklājuši vasaras festivāli. Lai plānošana ietu raiti, iedvesmai piedāvājam 2024. gada koncertu izlasi!

LASI PAR:

Koncerti

Bēthovena Piektā koncertzālē "Latvija"

Ludviga van Bēthovena Piektā simfonija ir viens no pazīstamākiem un biežāk atskaņotajiem klasiskās mūzikas skaņdarbiem pasaulē. 27. janvārī koncertzālē "Latvija" Ventspilī to atskaņos Liepājas Simfoniskais orķestris ar diriģentu Muratu Cemu Orhanu un solistu sitaminstrumentu virtuozu Guntaru Freibergu. Koncerta programmā iekļauts arī Emanuela Sežurnē "Koncerts marimbai un orķestrim" un Magnus Lindberga "Absence".

Bēthovena Piektā koncertzālē "Latvija"
Bēthovena Piektā koncertzālē "Latvija"

Latvijas Radio koris koncertzālē "Cēsis"

27. janvārī Vidzemes koncertzālē "Cēsis" tiks atskaņots koncertstāsts "Vecais Tīss. Vilkatis". Tas balstīts uz leģendu: "2024. gadā apritēs tieši 333 gadi kopš kādas Cēsu apgabala tiesas sēdes, kurā notika negaidīts pavērsiens, kad kāds no lieciniekiem – astoņdesmitgadnieks Tīss no Kniediņiem atklāja, ka lielāko savas dzīves daļu ir bijis vilkatis. Par pārsteigumu tiesai, lielākā daļa vietējo iedzīvotāju par šo bija labi informēti. Vecais Tīss bija labi pazīstams arī kā dziednieks un zirgu vārdotājs." Uzvedumā piedalās Latvijas Radio koris, ģitārists Matīss Čudars un bundzinieks Ivars Aratunjans, diriģenta Kaspara Putniņa vadībā. Koncertstāsta komponisti ir Mārtiņš Viļums un Matīss Čudars; režisore ir Inga Tropa, dramaturģe un balss Guna Zariņa, video mākslinieks – Fricis Kalvelis.

"Vecais Tīss. Vilkatis"
"Vecais Tīss. Vilkatis"

"Cradle of Filth" klubā "Melnā piektdiena"

Ja visu mīlētāju dienā 14. februārī salduma ir par daudz, tad labi zināt, ka šajā dienā klubā "Melnā piektdiena" uzstāsies gotiskie, simfoniskie briti "Cradle of Filth". Koncerta īpašie viesi – gotiskais un glamūrīgais šausmu roka kolektīvs "Wednesday 13" no ASV, kas šim koncertam būs sagatavojuši leģendārās grupas "Murderdolls" repertuāru.

"Lielā Džanga Palladium"

14. februārī uz "Palladium Riga" aicina kolorītie Mauku Sencis, Grandmasters Neons un  Bandžo jeb apvienība "Goda vārds", kas būs sagatavojuši programmu kā mīlētājiem, tā mīlestības meklētājiem. Šī skandalozā, sirsnīgā apvienība ir viena no mūzikas straumēšanas vietnēs Latvijā klausītākajām.

"X Ambassadors" koncertzālē "Palladium Riga"

17. februārī koncertzālē "Palladium Riga" uzstāsies amerikāņu alternatīvā roka grupa "X Ambassadors". Grupa ir atpazīstama ar tādiem hitiem kā "Unsteady" un "Renegades", bet interesanta ar to, ka savā daiļradē prasmīgi integrē tādus žanrus kā hiphops, R&B, elektroniskā mūzika un pops. Sadarbojušies ar tādiem māksliniekiem kā Eminem, Bebe Rexha, "Imagine Dragons", "Lost Frequency", "Kygo", Lizzo.

GZA koncertzālē "Palladium Riga"

4. martā koncertzālē "Palladium Riga" varēsim piedzīvot hiphopa granda GZA koncertu. Viņš ir slavenākais no leģendārās grupas "Wu-Tang Clan" dalībniekiem un tās dibinātājiem. GZA tiek uzskatīts par vienu no labākajiem MC un tekstu autoriem ar spēcīgām metaforām un vienmērīgu plūdumu, kā arī ar izcilu lirisko stilu, kas bieži vien noraida tipiskas repa stāsta līnijas par labu zinātnei un plašām filozofijām. Rīgā viņš uzstāsies kopā ar multiinstrumentālistu "The Phunky Nomads".

"Singapūras satīns" koncertzālē "Palladium Riga"

25. martā uz koncertu "Palladium Riga" aicina hiphopa supergrupa "Singapūras satīns", kas šobrīd ir klausītākā grupa mūzikas straumēšanas vietnēs internetā Latvijā. "Singapūras satīns" šarmē ar plašu asprātības diapazonu un muzikāli kompozīcijām pieiet ar rūpību, labi orientējoties trendos un spējot tos attapīgi pielāgot lokālajām vajadzībām. "Singapūras satīna" daiļradē hiphops draudzējas ar deju mūziku, grupas lielā enerģija uzraus kājās arī pašu slinkāko klausītāju. 

"Godspeed You! Black Emperor" "Hanzas peronā"

12. aprīlī "Hanzas peronā" koncertu sniegs postroka grandi "Godspeed You! Black Emperor" no Kanādas. Viņus raksturo lielas formas kompozīcijas un dumpiniecisks pretošanās gars. Grupa pieturas pie principa "lai runā mūzika", vairoties no publicitātes, tomēr tas un vairāku gadu pārtraukums grupas darbībā nemazina tās kulta statusu. Jādzird, jo tā ir dzīva vēsture, ko varēs stāstīt vēlāk mazbērniem!

Ville Valo koncertzālē "Palladium Rīga"

Soms Ville Valo ir kulta cilvēks mileniāļu paaudzei, labāk zināms kā gotiskās rokgrupas "HIM" līderis. Latvijā viņš atgriežas ar solo koncertu albuma "Neon Noir" tūres programmā – 16. aprīlī uzstāsies koncertzālē "Palladium Rīga". Koncertā bez jaunajām dziesmām tiek solīti arī labi zināmās "Poison Girl", Join Me in Death", "Right Here in My Arms". Tā būs atkalsatikšanās ar savu tīņu laika ES.

Kolins Stetsons "Hanzas peronā"

21. aprīlī "Hanzas peronā" uzstāsies saksofonists, multiinstrumentālists un mūzikas autors Kolins Stetsons. Viņš sadarbojies ar tādiem māksliniekiem kā "Arcade Fire", "Animal Collective", "Bon Iver", Tomu Veitsu un Deividu Gilmoru. Viņa inovatīvā pieeja instrumentiem, to spēles veidiem, izpausmēm, kompozīcijai pārsteigs un paplašinās priekšstatu par mūzikas iespējām.

"Snarky Puppy" koncertzālē "Palladium Riga"

26. aprīlī koncertzālē "Palladium Riga" uzstāsies amerikāņu fusion džeza grupa "Snarky Puppy", kas izceļas ar savu virtuozitāti, inovatorismu, tajā pašā laikā saglabājot arī vienkāršību un aizraujošu melodiskumu. Dienā, kad koncerts tika izziņots, pašmāju mūziķi jokoja, ka šajās dienā jāpaceļ honorārs, jo "Snarky Puppy" koncertā droši vien būs visi ar mūziku saistītie. Arī "Snarky Puppy" var dēvēt par kulta grupu.

"Jungle" Siguldas pilsdrupu estrādē

12. jūnijā "Jungle" uzstāsies Siguldas pilsdrupu estrādē. Arī šie briti Latvijas publikai ir labi pazīstami, savukārt grupas 2023. gada albums "Volcano" tai atnesa jauna mēroga pasaules atpazīstamību – albumu dziesmu video horeogrāfija, jo īpaši "Back on 74", kļuva par milzīgu interneta hitu. "Jungle" spēlē deju mūziku ar bagātīgām atsaucēm uz mūzikas mantojumu, šādi tā ir nevien dejojama, bet arī ļoti klausāma mūzika. Šī ir viena no aktuālākajām grupām, kas nākamajā gadā koncertēs Latvijā.

Džesija Veira Siguldas pilsdrupu estrādē

14. augustā Siguldas pilsdrupu estrādē sava jaunākā albuma "That! Feels Good! Live" tūres programmā uzstāsies elegantā popdīva Džesija Veira no Lielbritānijas. Džesija savā mūzikā prasmīgi atsaucas uz disko mūzikas tradīciju, dodot tai jaunu elpu. Viņas skatuves tēls ir izsmalcināts, un balss ļaus izdzīvot plašu emocionālo gammu.

Dons Daugavas stadionā

17. augustā Daugavas stadionā uz koncertu aicina dziedātājs Dons. Tā kā dziedātāja koncerti ir salīdzinoši reti, šī būs iespēja viņa mūzikas programmu dzirdēt pilnā garumā. 2024. gadā gaidām arī jaunu Dona albumu.

"Jumprava" Daugavas stadionā

Daugavas stadionā 31. augustā uzstāsies grupa "Jumprava", kas izveidota 1984. gadā un nākamajā gadā svinēs savas pastāvēšanas 40 gadu jubileju. "Jumprava" ir savas paaudzes kulta grupa – mūzikā viņi ir ietvēruši latvietim raksturīgo sentimentu, gan neatkarīgo garu un ilgas, tāpat kritisko skatījumu uz notiekošo. "Jumpravas" mūzika ir svarīga daļa no latviešu populārās un arī alternatīvās mūzikas kanona.

Koncerttūres

2024. gadā koncerttūres jeb vairāku koncertu sērijas visā Latvijā jau izziņojuši vairāki mākslinieki. Repera Artura Skuteļa "Gardēžu koncerttūre" 16. februārī skanēs Cēsīs  "Fonoklubā", 23. februārī Jelgavā "Melno cepurīšu balerijā", un 1. martā Liepājā kultūras namā "Wiktorija". Šajā programmā Skutelis atlasījis tās dziesmas, kuras viņš koncertos sen nav izpildījis. Kopā ar viņu uz skatuves kāps arī draugs un kolēģis Dj Vinvins. "Iecere veidot šo koncertprogrammu harmoniski izrietēja no mana un Dj Vinvina izbrīna par to, ka mums ir vairākas dziesmas, kas dažādu iemeslu dēļ neiekļūst vai ļoti reti iekļūst mūsu koncertu dramaturģijā. Tās ir it kā "neizrunātas" dziesmas – neizrunātas, jo palikušas bez dzīvā izpildījuma un saskarsmes ar publiku klātienē," saka Skutelis.

Grupas "Dagamba" koncertprogrammā "Bach Against the Machine" satiekas izcilā komponista Johana Sebastiana Baha mūzika un vienas no ietekmīgākajām rokgrupām pasaulē – "Rage Against the Machine" daiļrade. Ar šo programmu grupa uzstāsies: 10. februārī Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars", 7. februārī Latgales vēstniecībā "Gors", 24. februārī Ventspils koncertzālē "Latvija", 2. martā Jelgavas Kultūras namā un 9. martā Vidzemes koncertzālē "Cēsis".

Koncertu skaitā visbagātākā būs Intara Busuļa tūre ar programmu "Spēlē savā burvju flautā". Tā tiks atklāta 8. martā ar koncertu "Arēnā Rīga", 15. un 16. martā būs dzirdama Daugavpils Kultūras pilī, 22., 23. un 24. martā Vidzemes koncertzālē "Cēsis", 5. un 6. aprīlī Latgales vēstniecībā "Gors" Rēzeknē, bet 13. un 14. aprīlī koncertzālē "Lielais Dzintars" Liepājā. Jaunajā albumā "Spēlē savā burvju flautā" apkopotas 17 kompozīcijas, kuru autori ir Intars Busulis un Kārlis Lācis. Intars Busulis atzīst, ka jauno albumu raksturo drosmīgi dziesmu stāsti. "Albums ir bagāts ar ļoti dažādām dziesmām – tādi esam arī mēs un mūsu klausītāji. Es centos vairāk atklāti dalīties savās sajūtās par pēdējo piecu gadu laikā pārdomāto un piedzīvoto. Man patiešām bija sajūta, ka ir, ko teikt. Popmūzikai netipiski daudz, ko teikt," stāsta Intars. Koncertos izskanēs jaunā albuma dziesmas, kā arī skatītāju jau iemīļotās dziesmas – hiti.

Festivāli

Festivāls "Rīgas ritmi 2024", kas notiks Rīgas Doma dārzā 4. un 5. jūlijā, kā pirmos māksliniekus izziņojis itāļu bandoneonistu Daniēli di Bonaventuru, kurš uzstāsies kopā kamerorķestri "Sinfonietta Rīga", atskaņojot Astoru Pjacollu. Savukārt kubietim džeza pianistam Horhem Luisam Pačeko mūzikas kritiķi jau piedēvējuši unikālu spēlēšanas stilu un "lidojošas rokas", kā arī īsta šovmeņa statusu.

Hiphopa festivāls "Straume", kas Līgatnē esošajā "Zeit" klausītājus gaidīs 5. un 6. jūlijā, kā pirmos māksliniekus piesaka reperus Prusax un Ūga. Savukārt Valmiermuižas etnomūzikas festivāls gaidāmajā vasarā notiks 6. un 7. jūlijā, programma vēl tiks izziņota.

"Positivus" festivālam var ieplānot datumus 19. un 20. jūlijs, kā pirmais mākslinieks tiek pieteiks Džeisons Derulo, kura diskogrāfijā ir 15 mega hiti, labi zināmi arī klausītājiem Latvijā. Derulo mūzika ir žanriski daudzveidīga, un viņa šovs sola labu izklaidi, ņemot vērā, ka viņš pats ir dejotājs. Festivāls "Summer Sound" Liepājā notiks 2. un 3. augustā un kā pirmos savā programmā izziņo: "Bermudu divstūri", "Kreiso krastu", "Astro’n’out", "Laika suni", "Satellites LV" un "Suistamon Sähkö" no Somijas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti