Uz Kastaņolu ceļos Rainim un Aspazijai veltīta akmens sēkla

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Ceturtdienas, 16.aprīļa, vakarā uz Raiņa un Aspazijas otro dzimteni - trimdas vietu Kastaņolā Šveicē dosies radošo talsinieku delegācija, kas 19.aprīlī tur plānojusi iedēstīt divus akmeņus. Īpašai performancei, kas šobrīd tiek turēta noslēpumā, dalībnieki meklē piemērotu Aspazijas tērpu un šuj Raiņa peldkostīmu, bet akmens sēklu Pedvāles brīvdabas mākslas muzeja apmeklētāji stiprinājuši ar domu spēku.

Divi plakani, pamatīgas plaukstas lieluma akmeņi idejas autoru un tēlnieku Ojāru Feldbergu uzrunājuši gan Jelgavas novada Zaļenieku pagasta "Daukšās", kur pasaulē nākusi Elza Rozenberga, gan Sēlijā - Dunavas pagasta Tadenavā, kur ir piemiņas plāksne uz Jāņa Pliekšāna piedzimšanas vietas - pirtiņas - pamatiem.

"Akmens - viņš it kā pats uzprasās, lai viņu paņem," tēlnieks Ojārs Feldbergs skaidro, kā no visiem ceļā sastaptajiem akmeņiem atrod to īsto, kas tālāk kļūst par akmens sēklu. "Viņam gan forma, gan lielums, struktūra, krāsa. Un tad ir tāda mija savstarpēja, ka tu jūti, ka viņš tevi uzrunā, un tu vari ar viņu saprasties," saka Ojārs Feldbergs.

Pirmie savu vēstījumu pelēkajiem akmeņiem uzticējuši Aspazijas un Raiņa piemiņas vietu saimnieki. Viņiem pievienojušies arī vairāki Ojāra Feldberga idejas atbalstītāji Talsu novadā. Viens aiz otra aplī bariņš ļaužu sasilda plaukstās akmeņus un klusībā ierunā savu vēstījumu. Feldbergs ļauj domas veltīt gan dižgariem, gan pašiem sev, vien ar striktu noteikumu - to nedrīkst nevienam izpaust, citādi tas nepiepildīsies.

"Mans vēlējums bija veltīts Latvijai un Latvijas literatūrai," atklāj akcijas dalībnieks Andris Kārkluvalks. Viņš tic, ka vēlējumi piepildās. Lai arī ir netverami, tajos esot spēks. "Un to spēku apliecina tas, cik daudz mēs ticam, izsakot vēlēšanos, cerot. Manuprāt, šīs raidītās domas kaut kur nonāk. Un cerams, ka viņas nonāk šajos akmeņos un tālāk Visumā, kas palīdz to piepildīt," saka Andris Kārkluvalks.

Tam pievienojas arī Zinta Ošenberga, kura Raiņa un Aspazijas akmeņiem uzticējusi personīgus vēlējumus: "Aspazija, man liekas, tāda ļoti sievišķīga. Un arī seja viņai tāda sievišķīga, ugunīga, impulsīva. Un arī mana personīgā vēlēšanās bija saistīta ar to drusciņ. Savukārt Rainis man šķiet tāds filozofs - valsts, Latvija. Un tad arī tā vēlēšanās bija tāda drusciņ filozofiska."

Uzlejot Pedvāles svētavota ūdeni uz degošiem dzīvības koka zariņiem, Andra, Zintas un citu vēstujumu devēju domas jau nonākušas debesīs. Svētdien, 19.aprīlī, starp plkst. 11 un 12 Ojārs Feldbergs sola, ka cilvēki jutīs brīdi, kad akmens tiks iestādīts tālajā Kastaņolā. "Tajā brīdī, kad akmens tiek iestādīts zemē, tajā brīdī šie vēstījumi un vēlējumi iestādās katra dēstītāja dvēselē," norāda Ojārs Feldbergs.

Kopā ar Feldbergu uz Raiņa un Aspazijas trimdas vietu dosies arī "Talsu krūmu mākslas grupas" pārstāvji, kas palīdzēs pagaidām vēl noslēpumā turētā akmens sēklas dēstīšanas rituālā. Savukārt no Brē kalna tiks pārvests akmens, ko iedēstīs abiem dižgariem veltītā mākslas objektā Pedvālē.

"Piedzimstot vienā gadā reizē, līdz tam brīdim, kad Rainis aizgāja mūžībā, bija nodzīvoti 64 gadi. Šis mākslas objekts, ko es veidošu, attēlo šo mūža kopā nodzīvotos gadus zem saules. Tas sauksies "Saules ceļš"," stāsta Ojārs Feldbergs.

Līdz pat rudenim Pedvāles brīvdabas mākslas muzeja saimnieks iecerējis vairākus abiem dižgariem veltītus pasākumus, sākot no ainavu zīmēšanas, kas bija Raiņa sapnis, līdz vides mākslas objektam, kurā iedzīvotāji apvilks kreklus ar baltām lentām un kļūs par kalniem vietā, ko Sabilē dēvē par Kurzemes Šveici - tāpat kā Raiņa un Aspazijas trimdas vietu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti