Tēlniecei Vijai Dzintarei retrospektīva izstāde Jūrmalā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

1. aprīlī plkst. 17 Jūrmalas pilsētas muzejā tiks atklāta Vijas Dzintares tēlniecības darbu izstāde “Baltais putns. Melnais putns”. Tā būs tēlnieces mūža veikuma retrospekcija viņas 75 gadu jubilejas gadā.

Tēlniece Vija Dzintare ar melnbalto materiālu spēli izsaka izstādes galveno domu par baltā un melnā, gaismas un tumsas cīņu, par šo divu pretspēku līdzsvara un harmonijas meklējumiem. Māksliniece pati pārsvarā atrod gaišo gan dzīvē, gan mākslā.

Izstādē būs skatāmi tēlnieces pēdējo piecu gadu laikā radītie jaunie darbi, foto planšetēs un datora prezentācijā ir apkopots plašs tēlnieces radošā mūža darbu klāsts. Izstāde Jūrmalā ir kā likumsakarīgs turpinājums divām iepriekšējām izstādēm Jūrmalā (2008. un 2011.g.) un kā tēlnieces mūža devuma pārskats.

Vija Dzintare: "Mēs dzīvojam uz robežas starp gaismu un tumsu, dzīvību un nāvi, labo un ļauno. Dvēsele trīs nemierā rast īsto ceļu, kā putns tā plivina spārnus un seko gaismas staram. Man tēlniecība vispirms ir doma, kas caur izjūtām izpaužas formā. Dzīvība un mūžīgā kustība, laiks un telpa. Visvairāk mani saista cilvēcisko attiecību loks – dzīvība, tās brīnumainās izpausmes, mīlestība, saknes un turpinājums."

Vija Ilze Dzintare dzimusi 1941. gada 23. jūnijā Rīgā. Kopš Latvijas Mākslas akadēmijas absolvēšanas 1974. gadā ir strādājusi vides, monumentālajā, stājtēlniecības, portretu un medaļu jomā. Ir izveidoti, izkalti granītā un atlieti bronzā piemiņas akmeņi un portreti ievērojamiem Latvijas cilvēkiem (prof. J. Bergam, prof. P. Apsītim, akadēmiķim P. Gerkem, pulkvedim O. Kalpakam, prof. J. Anšelevičam u.c.).

Radītas skulpturālas piemiņas vietas komunistiskā terora upuriem Baltezera kapos, Preiļos un Sv.Pētera baznīcā. Kopumā uzstādīti vairāk nekā 45 monumentālās tēlniecības darbi vidē. Izveidoti ap 200 portretu, stājtēlniecības un mazo formu darbi un 80 medaļas. 17 mākslinieces skulptūras atrodas Latvijas muzejos, daudzas nonākušas ārzemju kolekcionāru īpašumā. Tēlniece piedalījusies vairāk nekā 200 izstādēs, simpozijos un konkursos Latvijā un ārzemēs - Krievijā, Holandē, Itālijā, Vācijā, ASV, Ungārijā, Marokā, Polijā, Tunisijā, Austrijā, Norvēģijā, Beļģijā, Dānijā, Lietuvā, Ukrainā. Ir notikusi 21 tēlnieces personālizstāde Latvijā. Par mūža ieguldījumu vides un monumentālajā tēlniecībā V. Dzintare 2012.gadā apbalvota ar Triju Zvaigžņu ordeni un ir Latvijas Ordeņu brālības biedre.

Vijas Dzintares tēlniecības izstādes “Baltais putns. Melnais putns” atklāšanas pasākumā 1. aprīlī plkst. 17 piedalīsies Jūrmalas mūzikas skolas audzēkņi. Ar mākslinieci būs iespēja tikties arī 3. aprīlī no plkst. 12 līdz 16 Jūrmalas pilsētas muzeja Mazajā zālē.

Vijas Dzintares tēlniecības darbu izstāde “Baltais putns. Melnais putns” skatāma no 2. līdz 24. aprīlim. Ieeja – bez maksas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti