Kultūra

Inese Auziņa sastādījusi dzejoļu krājumu "100 dzejoļi Latvijai"

Kultūra

Filmas "Homo Novus" pirmizrāde gaidāma jau septembra nogalē

Projekta "Skaņai vajag mākslu" izstāde - Māris Ārgalis un Imants Kalniņš

«Skaņai vajag mākslu» turpina pārsteigt - «Instrumenti», «Mumiy Troll», arī Imants Kalniņš

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Fonds „Mākslai vajag telpu” savā Vasaras mājā šogad izvērš līdz šim nebijušu projektu „Skaņai vajag mākslu”. Tā pamatā ir ļoti radoša mākslinieku un mūziķu sadarbība. Populāri mūziķi iedvesmojas no kāda mākslas darba, pēc tā motīviem rada muzikālu kompozīciju, un gala rezultātā no šī materiāla top izstāde.

Savu versiju par Džemmas Skulmes gleznu jau priekšā cēlusi grupa „Instrumenti”, Bruno Vasiļevska darbs bijis iedvesmas avots grupai „Mumiy Troll”, un ceturtdien, 19. jūlijā, atklās izstādi, kuras pamatā būs Imanta Kalniņa jauna kompozīcija, kas radusies Māra Ārgaļa gleznas iespaidā.

Kalniņa kompozīciju Kārļa Auzāna aranžējumā iedvesmoja Ārgaļa darbs, kuram nav nosaukuma, bet kura centrā ir divi tēli – puika ar suni.

No visām piedāvātajām gleznām Imants Kalniņš nešaubīgi izvēlējies tieši šo, jo tajā uzreiz sajutis ko patiesu, īstu un dzīvu. „Viens tāds mans kritērijs ir – vai es labi justos tajā pasaulē, ko mākslinieks man piedāvā, vai es tajā vēlētos būt?” saka Kalniņš.

Mākslinieks, kura pasauli Kalniņš sajutis kā sev tuvu, ir Ārgalis. Viens no savdabīgākajiem latviešu autoriem, kura veikums analizēts vēl ļoti maz.

Viņš bija ģeniāls zīmētājs ar novatoriskām idejām, taču viņam bija ļoti grūti iekļauties jebkādas sistēmas rāmjos. No dzīves viņš atvadījās pirms 10 gadiem 54 gadu vecumā.

Projekts ir labs impulss, lai atkal pievērstu uzmanību Māra Ārgaļa devumam.

Kopumā projekts „Skaņai vajag mākslu” ir kas daudz vairāk nekā tikai kompozīcija, kas top, iedvesmojoties no mākslas darba. Kad muzikālais materiāls tapis, tad projektā iesaistās jaunie mākslinieki un scenogrāfi un veido izstādi, dažādi apspēlējot gan radīto mūziku, gan gleznu, no kā tā radusies.

Ar izstādes scenogrāfiem no savienības ar nosaukumu „GolfClayderman” Latvijas Radio dodas tikties uz „Mākslai vajag telpu” Vasaras māju, kur tieši tobrīd top izstāde, kas Vasaras māju pārvērtīs par televīzijas "Ģimenes studiju". „Te jau tagad ir izklāts zilais paklājs, visa telpa ir noklāta ar zilo paklāju, tad pie sienas būs divi televizori, kuros varēs redzēt video, kur būs Māra Ārgaļa darbs, un telpas centrā būs lete. Tāpat būs divas tumbas, no kurām skanēs sinhroni ar video Imanta Kalniņa skaņdarbs. Darbs kopumā saucas „Ģimenes studija”,” stāsta “GolfClayderman”.

Kādēļ Māra Ārgaļa glezna un Imanta Kalniņa mūzika iemiesota tieši “Ģimenes studijā” - atbildot uz šo jautājumu, scenogrāfijas veidotāji no „GolfClayderman” ir visai noslēpumaini, aicinot to nojaust katram pašam,

bet ideja par šo risinājumu radās jau pašā sākumā, kad viņi no Imanta Kalniņa saņēma nošu materiālu. “Mums atsūtīja notis sākotnēji, kas nebija vēl pārtransformētas skaņu darbā; un ir tāda programma, kur notis var izlaist cauri mehāniskai programmai, un tad tu dzirdi to skanējumu, kas, protams, ir ļoti mehānisks. Tad mēs skatījāmies uz to bildi reizē un klausījāmies skaņu, un tad vienkārši nāca tāda vīzija, mēs to uzreiz pieņēmām, sataisījām skici un vairs no tās neatkāpāmies,” stāsta “GolfClayderman”.

Fonda „Mākslai vajag telpu” vadītāja Katrīna Jaunupe atzīst, ka katra šī projekta izstāde viņai sagādā pārsteigumu, un tā tas bijis arī šoreiz. „Pirmās divas scenogrāfijas bija „kā cimdiņš ar rociņu”,” norāda Jaunupe. “Tās tiešām visu savienoja vienā veselumā. Manuprāt, šoreiz arī būs interesanti, jo „GolfClayderman” ir tādi ironiski, savā mākslā bieži izmanto parodiju, tāpēc viņu veikumu nevar uztvert ļoti nopietni, ar to ir jārēķinās. Bet, manuprāt, tas ir interesanti – paskatīties uz Māra Ārgaļa gleznu no cita skatu punkta, kā viņi to redz un kā viņi to saprot,” pauž “Mākslai vajag telpu” vadītāja.

„GolfClayderman” veidotā izstāde "Mākslai vajag telpu" Vasaras mājā būs skatāma līdz 30.jūlijam, 26.jūlijā tās ietvaros būs tikšanās ar Ārgaļa sievu Andu Ārgali un izstādes scenogrāfiem.

Pēc šīs nākamajai kārta būs Madaras Kvēpas veidotajai izstādei, kurā būs apspēlēta Intara Busuļa muzikālā kompozīcija par Dainas Riņķes darbu „Mūsu māja”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti