Kultūras ziņas

"Liepājas vasara" vēl mēnesi priecēs apmeklētājus

Kultūras ziņas

Kultūras izmaksas nākamajā septiņgadē

Atklāj vācu mākslinieka Baumgartela izstādi

Rīgā skatāma vācu mākslinieka Tilo Baumgartela izstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

No 31.jūlija līdz 2.septembrim galerijā "Māksla XO" skatāma vācu mākslinieka Tilo Baumgartela darbu izstāde "Gogo".

Tilo Baumgartels ir viens no tā dēvētās Jaunās Leipcigas skolas pārstāvjiem, kurš pēdējās desmitgades laikā kļuvusi par fenomenu mākslas pasaulē. Tilo Baumgartela darbos reālais pārtop sirreālajā. Tās ir vizuālas mīklas ar nelielu austrumvācisku piesitienu. Pats mākslinieks atzīst, ka nekad nav rāvies pēc slavas, taču šobrīd viņa darbi ir sastopami ievērojamās Eiropas privātajās un publiskajās kolekcijās.

Uz Rīgu Baumgartels ir atvedis 21 darbu, no kuriem lielākā daļa tiek izstādīti pirmo reizi. Izstādes nosaukums “Gogo” ir nācis no japāņu valodas un nozīmē dienas otro pusi - laiku, kad dzimst noslēpumi un ierunājas metafiziskais. 

Es cenšos atveidot tādu kā filmas stopkadru ar stāstu pirms un pēc tā. Tas ir kā žigls skatiens caur logu uz paralēlo pasauli," norāda Tilo Baumgartels.

Baumgartela māksla top pārdomāti. Vispirms tie ir simtiem zīmējumu, kas, pēc mākslinieka vārdiem, viņam ir sakrājušies desmitiem albumos. Zīmējumu tēmas ir visdažādākās - no reālām ainiņām līdz sirreālām vīzijām.

Kad es skatos savus zīmējumus, manā emociju displejā iekustas tāda kā bultiņa, norādot, vai no tā var izveidot ko vairāk. Dažreiz es zīmējumu projicēju uz sienas, skatos, kā tas darbojas, un spriežu, vai no tā ir vērts veidot gleznu," stāsta Baumgartels.

Gleznojumu objekti ir atrasti pilsētvidē, arhitektūrā, Austrumvācijas dabā. Galerijā "Māksla XO" izstādītajos darbos dominē sievietes. Viņas ir tiklas, erotiskas, citos darbos - briesmīgas.

Mana gleznošanas valoda ierosina emocijas, stāsta nelielus stāstus, ziņojumus. Piemēram, deja ir estētisks vēstījuma elements. Tāpat daudz esmu iedvesmojies no sievietes ķermeņa kustības un formām," atklāj Baumgartels.

Kā daudzi mūsdienu mākslinieki, arī Baumgartels ir iemēģinājis roku citos medijos - kino, animācijā, datorgrafikā. Tā, piemēram, ir tapis Leipcigas grupas "Zin" video. Šī grupa bieži vien mēdz pavadīt Baumgartela izstādes. Grupa "Zin" 31.jūlija vakarā uzstāsies Kaņepes kultūras centrā Rīgā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti