Rīta Panorāma

Intervija ar Andri Sprūdu

Rīta Panorāma

Intervija ar Māru Jēgeri un Valdi Tomsonu

Itāļu labās raganiņas un pirmais Rīgas Jūgendstila mākslas katalogs

Rīgā pirmoreiz izdots unikālo jūgendstila laika priekšmetu katalogs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

“Rīgas Jūgendstila centra” muzejs noteikti ir vieta, kur smelties idejas svētku atmosfēras radīšanai, jo to, gluži tāpat kā Rundāles pili, apmeklē īpaši daudz skatītāju. Muzejam nākamgad būs desmitā jubileja, un  pirmo reizi  izdots unikālo jūgendstila laika priekšmetu katalogs. 

Kad mākslas zinātņu doktore Agrita Tripāne, Rīgas Jūgendstila centra idejas īstenotāja, ar roku noglāsta 1901. gada Rīgas septiņsimtgadei veltīto Bēma fabrikas vāzi, ar viņu, šķiet, sarunājas lietas. Sūnzaļā vāze grezno Jūgendstila centra pirmo katalogu. 

“Gan forma, gan arī ziedu raksti ar šo te eleganto izkārtojumu, arī sūnu zaļais fons, kas ir tieši jūgendstila krāsa,” jūgendstila elementus šajā vāzē akcentē Agrita Tripāne. 

Vāzi glabājušas arhitektu Upmaņu dzimtas piecas paaudzes, un lielā vērtība tagad ir viena no 7000 priekšmetu lielās jūgendstila lietu kolekcijas, kas savākta desmit gados. Priekšmeti meklēti blusu tirgos, antikvariātos, un tos muzejam nodevušas arī ģimenes – tā, piemēram, centra rīcībā nonākuši Pirmā pasaules kara gados darināti tumši zaļas vilnas aizkari perfektā stāvoklī. 

Katalogā ietvertas tikai 280 Latvijā ražotas lietas, bet iecere izdot vēl citu kolekciju katalogus turpināsies. 

“Tas bija ļoti sarežģīts uzdevums, jo būtībā šis laika periods ir ļoti slikti pētīts, lietas nāk ļoti grūti, Latvijā tās saglabājušās maz. Lielākais prieks, ka varējām radīt diezgan apjomīgo katalogu, kurā pat nevarējām parādīt visu, kas ir krājumā. Krājums mums katru gadu kļūst bagātāks un interesantāks,” norāda Tripāne. 

Lai stāstītu par Rīgas lepnumu – jūgendstilu –, tā muzejisko vērtību papildina arī radošās izstādes. Gan itāļu greznotā Ziemassvētku eglīte lielajā telpā, gan labo raganu lelles pagrabstāvā. 

“Itālijā Ziemassvētkus svin līdz Zvaigznes dienai, un pēdējā dienā pie bērniem nāk ragana. Ragana bērniem nes konfektes, bet, ja bērns ir slikti uzvedies, tad – oglītes. Arī šo tradīciju gribējām iedzīvināt, tāpēc ir vesela zāle ar raganām,” saka Tripāne.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti