Dienas ziņas

Ieliek pamatakmeni Liepājas koncertzālei

Dienas ziņas

Skolotāju diena Matīšu pamatskolā

Atklāj Budisma relikviju izstādi

Rīgā ieradusies ceļojošā budisma relikviju izstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

No piektdienas līdz svētdienai Latvijas Mākslinieku savienības galerijā būs skatāma unikālā ceļojošā izstāde "Senas un svētas budisma relikvijas".

Tā ir pa visu pasauli ceļojoša ekspozīcija, kurā apskatāmas pazīstamu budisma garīgo skolotāju relikvijas, kas ir kā simbols labestībai, gudrībai un garīgai skaidrībai.

„Šis ir tas gadījums, kad pasākums ir – atļaušos teikt – ekumēnisks, jo doma ir nevis koncentrēties tīri uz budismu jeb Tibetas budismu, bet parādīt cilvēkiem iespēju – ja tu esi garīgs, ja tevi interesē lietas, kas ir svarīgākas par ikdienas skriešanu, par sasniegumu gūšanu biznesā –, ja gribi palīdzēt cilvēkiem – tava labā sirds ir tā svarīgākā lieta. Un caur šīm relikvijām to ir iespējams atgādināt. Tiek uzskatīts, ka šie kristāliskie veidojumi, kas paliek pēc Skolotāju kremācijas, ir cieši saistīti ar viņu garīgo praksi, tieši ar viņu labestību un gudrību,” stāsta izstādes organizatore Latvijā Agnese Bišofa.

Unikālā ceļojošā Budisma relikviju izstāde atklāj pavisam citu patiesību par pērlēm un kristāliem un cilvēka spējām.

„Relikvijas nozīmē garīgas lietas, kas palikušas pēc liela garīga skolotāja kremēšanas,” saka mūķene, Dalailamas grāmatu tulkotāja Margarita Putniņa

Nav noslēpums, ka Rietumnieki un Austrumu kultūras pārstāvji reizēm ļoti atšķirīgi uztver vienu un to pašu realitātes faktu, tāpēc gribējām zināt, kā uz šādu relikviju rašanos cilvēku ķermeņos raugās zinātnieks Andris Buiķis?

„Kā uz reālu fizikālu procesu,” atbild Buiķis un paskaidro, ka „cilvēks tajā piedalās. Ir lietas klasiskajā zinātnē, ko sabiedrība ir pieņēmusi, un tas, kas nav skaidri zināms.”

Ceļojošā izstāde, kas apskatāma bez maksas vai par ziedojumiem, ir daļa no milzīgā Maitreijas projekta, kas ietver arī maznodrošināto ģimeņu bērnu skološanu un ārstēšanu, dzīves vides uzlabošanu Indijā.

Izstādes iekārtojums tiek risināts saskaņā ar stingriem priekšrakstiem – eksponātus izvietotjot aplī ap zelta Budas Maitreijas statuju. Ceļojošās izstādes iekārtotāja, mūķene no Francijas izņemot no ceļojuma koferīša relikvijas, liek sev uz galvas kā cieņas apliecinājumu. Saskaņā ar budistu svētajiem rakstiem Maitreija būs nākotnes Buda, kas nesīs līdzcietības un mīlošās laipnības mācību pasaulē.

Iepriekš budisma relikvijas bija apskatāmas Rīgā 2009. gadā. Organizatori ir piekrituši vēlreiz iekļaut Latviju šīs ceļojošās izstādes maršrutā, jo iepriekšējās reizēs izstāde guva plašu atsaucību. Izstāde jau ir izraisījusi milzīgu interesi visā pasaule – tuvākajos mēnešos tā būs skatāma gan lielākajās ASV, Kanādas, Austrālijas pilsētās, gan Eiropā – Norvēģijā, Somijā, Vācijā, Austrijā. Visur izstāde viesojas tikai trīs dienas.

Izstādes laikā apmeklētājiem varēs saņemt svētību īpašā ceremonijā, kuras laikā šīs relikvijas viegli pieskaras apmeklētāju galvām. Būs iespēja saņemt svētību arī saviem mājdzīvniekiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti