Sadaļas Sadaļas

Porcelāna muzeja skatlogos skatāmas populāras Rīgas Porcelāna rūpnīcas servīzes

2021. gada martā Rīgas Porcelāna muzeja skatlogos iespējams apskatīt vairākas populāras servīžu formas ar dažādām dekoru variācijām, informēja muzeja pārstāvji.

Muzejā norādīja, ka jaunā ekspozīcija tapusi, atsaucoties uz sabiedrības pieaugošo interesi par Rīgas Porcelāna rūpnīcā ražoto porcelānu, īpaši servīzēm. Ekspozīcijā izvietoti daži no populārākajiem 20. gadsimta 70., 80. gados un 90. gadu sākumā ražoto servīžu tipiem.

“Servīzes “Vasara”, “Aija-I” un “Aija-II”, “Māra”, “Anita”, “Karīna”, “Viktorija”, “Diāna”, “Ārija”, “Ija”, “Vakars” un “Rīga” gan tējas, gan kafijas komplektācijās, kā arī lielos tilpumos vai arī divām personām paredzētās miniatūrās versijās ļaus ikvienam interesentam uzzināt, kā tieši izskatījās šīs, sieviešu vārdos nosauktās Rīgas Porcelāna rūpnīcas ražotās servīzes. Tās pēdējos gados izpelnās aizvien lielāku dizaina entuziastu uzmanību. Tāpat ekspozīcija mudinās izpētīt, kā forma saspēlējas ar dekoru un cik ļoti konkrēts rotājums ietekmē to, kā var izskatīties viena un tā pati forma. Romantiska un gaisīga, grafiska un dramatiska, krāšņa un mirdzoša, delikāta un vienkārša,” skaidroja muzeja pārstāvji.

Formu dizaina autori ekspozīcijā redzamajiem traukiem ir Taisija Poluikēviča, Zina Ulste un Levons Agadžanjans; 20. gadsimta izskaņā viņi bija nopelniem bagāti rūpnīcas mākslinieki ar ilgu darba stāžu ražotnē, piedzīvojuši dažādus laikus un rūpnīcas transformācijas, modi un stilus, taču tik un tā – galvenie formu radītāji ražotnes sortimentam arī visjaunākajos laikos, īsi pirms tās izskaņas. No tobrīd jaunākās paaudzes rūpnīcas mākslinieciskajā štatā strādājošajiem autoriem ir redzams Daces Blūmas radītais formu dizains.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti
Māksla
Kultūra
Jaunākie
Interesanti

Informējam, ka LSM portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Uzzināt vairāk

Pieņemt un turpināt