Kultūras ziņas

Ivara Kalniņa koncerts "KinoTeātris"

Kultūras ziņas

Daba un mode jaunākajā A. Vasiļjeva izstādē

Cilvēka kailums starptautiskā mākslas izstādē

Pērnavā skatāma gadskārtējā kailuma mākslas izstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Šķietami atturīgie igauņu kaimiņi savā piejūras pilsētā Pērnavā sarīkojuši jau 23. gadskārtējo kailuma mākslas izstādi. Šo tradīciju uztur Pērnavas mākslas dzīvē būtiskā figūra - Marks Sosārs. Viņš izveidojis Pērnavas mākslas centru, rīko filmu festivālus un citus plaša mēroga mākslas projektus. Šogad izstādes "Vīrietis un sieviete" apmeklētāji kailumu aicināti uzlūkot kā neaizsargātību, jo īpaši bēgļu temata kontekstā.

Jautāts pēc norādēm uz jaunās mākslas muzeju Pērnavā, Sosārs teic, lai jebkuram vietējam iedzīvotājam uzjautājot, kur var sastapt Sosāru, un viņš noteikti parādīšot īsto ceļu. Tik labi zināms Pērnavā ir mākslas dzīves lokomotīve Sosārs. Viņš arī kino režisors, operators un jau ilggadējs izstādes "Vīrietis un sieviete: svešzemnieki” kurators.

"Izstāde aicina cilvēkus būt laipniem pret iebraucējiem vai svešzemniekiem it īpaši pašreizējā pasaules situācijā.  Piemēram zviedri 1944. gadā atteicās pieņemt igauņus, kas bēga no Sarkanās armijas. Zviedrijā patvērumu atteica arī igauņu izcelsmes mākslinieka Marka Kostabi vecākiem. Viņi emigrēja tālāk uz ASV, un tur Marks ir kļuvis par slavenu mākslinieku," stāsta Sosārs.

Dabas kroņa miesa šī gada izstādē atainota, atklājot angļu valodas vārda "Alien" daudzās nozīmes.

Tikai dažas no tām -"citplanētietis", "ārzemnieks", "iebraucējs", "ārzemju pavalstnieks", arī "svešais" un "nepieņemtais". "Šajā telpā ir skulptora Viktora Korņejeva darbs. Viņš savulaik no Krievijas emigrēja uz Zviedriju, apprecējās ar zviedru mākslinieci Annu Karlsoni. Bet šis ir viņa skatījums par iebraucēja izjūtām svešā zemē," stāsta Sosārs.

"Viena no iecienītākajām šis izstādes gleznām ir igauņu mākslinieces Margotas Ūnapu uzgleznotā arābu sieviete. Starp pārējiem atklāti kailajiem cilvēka ķermeņa gleznojumiem arī šajā melnajā bildē var saskatīt skaistu sievietes ķermeni. Acis, kaklu, krūtis un jebko citu. Šī bilde spilgti parāda, cik lieliska ir jebkura cilvēka fantāzija," viņš stāsta par vēl kādu mākslas darbu.

Tālākā vieta, no kuras mākslas darbi atceļojuši uz Pērnavu, ir Brazīlija, Sanpaulu. Brazīlietes Alesandras Barbierato atnācēji Pērnavas jaunās mākslas muzejā iekļūst no pazemes.

"Šīs izstādes altāris ir islandiešu mākslinieka Helgi Torgila Fridjonsona darbi. Es viņam jautāju, vai viņa gleznu tēli ierodas uz zemes vai lido prom no šejienes. Viņš atbildēja, ka, visticamāk, viņi tomēr aizlido. Kādu dienu cilvēki varētu gribēt pamest šo planētu," pieļauj Sosārs.

Izstāde apskatāmi 16 dažādu tautību autoru darbi. Šoreiz gan neviena latvieša. Kaut arī gleznās nav slēpts cilvēka ķermenis zem jostas vietas, izejot no izstādes, atmiņā paliek nevis redzētais kailums, bet mākslas darbu intelektuālais vēstījums.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti