Mazsalacā atzīmē koktēlnieka Valtera Hirtes 100.jubileju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

1. septembrī koktēlniekam Valteram Hirtem aprit 100 gadi. Mākslinieka jubileja ar vairākiem piemiņas pasākumiem tiks atzīmēta šīs nedēļas nogalē Mazsalacā.

Piemiņas pasākumus sestdien iesāks mākslas filmas “Mans draugs - nenopietns cilvēks” seanss Mazsalacas kultūras centra pagalmā, bet 1.septembrī paredzēts Valteram Hirtem veltīts piemiņas pasākums Mazsalacas novada muzejā un piemiņas brīdis Mazsalacas kapos.

Pasākumus noslēgs Hirtes dzimtas un draugu saiets Kultūras centrā, kurā piedalīsies Jānis Streičs, Jānis Galzons, Jānis Kalnačs, Mirdza Belogrudova, Ilze Ziņģīte un Jāzeps Pīgoznis.

Valters Hirte izcēlās ar trāpīgu un sarkastisku humoru, izcilu cilvēcību un intuīciju saskarsmē ar līdzcilvēkiem, kā arī pamatīgumu ikvienā lietā, kurai viņš ķērās klāt. Savas domas, emocijas, atmiņas un apkārtējos notikumus mākslinieks iemūžināja koka figūriņās, kuras pats mīļi dēvēja par kloņģīšiem. Hirtes mūžā tapušas ap 450 šādu figūriņu. 170 no tām ir dažāda paskata un lieluma velni, pārējās – dažādu cilvēku un notikumu atveidojumi. Figūriņas galvenokārt radītas paša priekam, dažreiz dāvinātas, aizceļojušas uz citiem muzejiem, bet lielākā daļa joprojām atrodas Mazsalacas novada muzejā.

Kinorežisors Jānis Streičs ir iemūžinājis Valteru Hirti un viņa kloņģīšus filmā “Mans draugs – nenopietns cilvēks”, bet ar Jāņa Kalnača gādību Hirtes pieraksti un figūriņu apraksti, kā arī viņa unikālās atziņas ir apkopotas grāmatā “Ja patiesību varētu teikt...”, kuru laidusi klajā izdevniecība AGB.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti