Aktieris Jānis Paukštello ar koncertu ciklu atzīmēs 50 skatuves darba gadu jubileju

Lai ar dziesmām skaisti nosvinētu Jāņa Paukštello 50 skatuves darba gadu jubileju, 14. martā Ventspilī, teātra namā "Jūras vārti" izskanēs koncertprogramma "Es dodu roku", informēja koncerta rīkotāji.

Šajā pavasarī Latvijā iemīļotais aktieris Jānis Paukštello svin 50 skatuves darba gadus. Atzīmējot šo jubileju, mākslinieks sarūpējis īpašu koncertprogrammu "Es dodu roku", ar kuru viņš plānojis apceļot arī Latvijas koncertzāles. Pirmais tūres koncerts norisināsies Ventspilī, bet noslēgums – aprīļa sākumā Rīgā.

Jubilārs no paša izpildītajām par īpašāko uzskata dziesmu "Cielaviņa". Tā, protams, izskanēs arī koncertos.

Jānis Paukštello dzimis 1951. gada 26. martā Jaunpiebalgā, četru bērnu ģimenē kā jaunākais. Mācījies Jaunpiebalgas vidusskolā, no 1959. gada – Palsmanes internātskolā, vasarā ganījis govis Gaujmalā, tad iestājies Murjāņu Sporta internātskolā. 1969. gadā uzņemts Latvijas Universitātes Ekonomikas fakultātē, bet pēc sludinājuma avīzē "Rīgas Kinoekrāni" nonācis Tautas kinoaktieru studijā.

Pusgads pedagogu Ainas Matīsas un Arnolda Liniņa vadībā lika Jānim Paukštello sajust, ka viņa īstais aicinājums ir aktiermāksla, tāpēc viņš pameta universitāti, taču 1970. gadā tika iesaukts obligātajā karadienestā. 1972. gadā Paukštello atgriezās no dienesta un iestājās Jāzepa Vītola Latvijas Valsts konservatorijas Teātra fakultātē, Dailes teātra 5. studijā, kura mācības bija sākusi 1971. gadā. Aktiera diplomu Jānis Paukštello iegūst 1974. gadā un 1975. gadā oficiāli kļūst par Dailes teātra aktieri, lai gan izrādēs sācis piedalīties jau 1972./1973. gada sezonā. Par jaunā aktiera "teātra krusttēvu" kļūst pieredzējušais Ēvalds Valters (1894–1994), ar kuru kopā spēlējuši Jāņa Streiča spēlfilmā "Mans draugs – nenopietns cilvēks" (1975) – tā ir Paukštello otrā kinoloma pēc epizodes 1973. gada spēlfilmā "Pilsētas atslēgas" (režisors Imants Krenbergs). Naivais ideālists Arvīds Lasmanis izrādās spožs kinoaktiera karjeras sākums, un jau pirmajos desmit darbības gados Jānis Paukštello nospēlē 12 kinolomas, bet līdz 70 gadu jubilejai aktiera kinolomu skaits pārsniedzis 50.

Dailes teātrī Jānis Paukštello strādāja līdz 2017. gadam, paralēli filmējoties un nospēlējot pa kādai lomai arī Jaunajā Rīgas teātrī, Valmieras Drāmas teātrī un neatkarīgajā teātrī "Skatuve"; piedalījies TV uzvedumos, radio iestudējumos, dzejas programmās. Jānis Paukštello ir viens no tiem, kas ilgus gadus kopis tā saukto "dziedošā aktiera" tēlu – jau 1978. gadā kopā ar Ivaru Kalniņu, Andri Bērziņu un Vari Vētru dibinājis Dailes teātra aktieru vokālo ansambli, kuram komponists Raimonds Pauls devis nosaukumu "Mūžīgais unisons". 1982. gadā Jānis Paukštello ar Raimonda Paula dziesmu "Cielaviņa" kļūst par Latvijas Radio raidījuma "Mikrofons" dziesmu aptaujas laureātu, bet no 1998. gada koncertē kopā ar aktieri Hariju Spanovski (1958–2013). Pirmā no populārajām Paukštello dziedātajām Raimonda Paula dziesmām "Mikrofona" aptaujā ir "Rozīt' mana, nātru dārzā", kas 1981. gadā ieņem 4. vietu, un šo faktu 15 gadus vēlāk Jānis Streičs apspēlē filmā "Likteņdzirnas", liekot Jānim Paukštello šo pašu dziesmu dziedāt restorāna epizodē.

Jubilejai veltītajos koncertos piedalīsies gan pats jubilārs, gan viesmākslinieki – dziedātāja Ineta Rudzīte, aktieri Ērika Eglija-Grāvele, Madara Botmane, Artis Robežnieks  un Gundars Grasbergs, izskanēs visu laiku populārākās Jāņa un savulaik arī kopā ar Hariju Spanovski izpildītās dziesmas, savukārt vairāku dziesmu izpildījumā piedalīsies dēls Jānis Paukštello juniors.  Par muzikālo noformējumu koncertos rūpēsies instrumentālais ansamblis "ARmaestro" Anatolija Livčas vadībā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti