Mākslas zinātniece: Pakļāvāmies stereotipiem un nenovērtējām Angolu biennālē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Venēcijas biennāles galveno balvu "Zelta lauvu" ieguvušo Angolu mēs nenovērtējām pirms balvas pasniegšanas, jo pakļāvāmies stereotipiem, tā Latvijas Radio raidījumā “Kultūras rondo” sacīja mākslas zinātniece Inga Šteimane.

Viņa norādīja, ka ar paviljonu Angola biennalē piedalās pirmo reizi un līdz ar to eksperti domājuši, ka tās stendu “varbūt apskatīsim nākamreiz”. Tomēr kļūdījušies, uz ko norādījuši arī sveicēji Angolas stendā – “Nu, jā, jūs jau iepriekš neatnācāt!”

Pēc Šteimanes sacītā, Angolai balva iedota par to, ka māksliniekiem ir izdevies savienot vesturi ar laikmetīgo, kas “liekas ļoti aizkustinoši”. Angolas ekspozīcija izvietota vecā muzejā, kas glabā daudz apputējušu lietu, un mākslinieki atrada vienīgo dabīgi brīvo plāksni - grīdu – un uz tās salikuši uz avīžpapīra nodrukātas fotogrāfijas no Angolas.

Arī Latvijas Televīzijas žurnāliste Ilze Strenga aplūkojusi Angolas ekspozīciju jau pēc balvas saņemšanas un redzēto “Kultūras rondo” vērtē kā “sireālu vidi ar viegliem putekļiem”.

“Tas vecais ar jauno ir vairāk nekā apbrīnojami. Viņi pārsteidza ar savu vienkāršību,” teica Strenga.

Šogad biennālē Angola bija viena no desmit jaunpienācējām. To vidū ir vēl Vatikāns, Bahamas, Bahreina, Kotdivuāra, Kosova, Kuveita, Maldīvija, Paragvaja un Tuvalu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti