Dienas ziņas

"Traģisks farss" – Rietumvalstīs nosoda Krievijas "vēlēšanas"

Dienas ziņas

Dienas ziņas

Venēcietis ar fotogrāfijām stāsta par Latviju

Venēcijā izstāde ar stāstiem par Latviju un latviešiem «Karš nav tālu»

Nupat Itālijā, Venēcijā, atklāta izstāde ar nosaukumu "The War is Not So Far", latviski – "Karš nav tālu", kurā var apskatīt itāļu fotogrāfa, venēcieša Antonio Ferrari Latvijā uzņemtās fotogrāfijas kopā ar stāstiem par fotografētajiem cilvēkiem. Ierasts, ka ārzemēs par Latviju stāsta latvieši, taču šoreiz sanācis pavisam otrādi, itāļu fotogrāfam, kuram šī jau ir ceturtā izstāde, pašam meklējot kontaktus ar latviešiem.

Uz izstādes atklāšanu Venēcijas hostelī "Anda" apmeklētāju bija pilna zāle. Fotogrāfijās, kas tapušas, fotogrāfam Antonio Ferrari pagājušogad apmeklējot Latviju, redzami trīs paaudžu latvieši, kuri stāsta par savu pieredzi, Latvijai iegūstot neatkarību, un sajūtām, atrodoties Krievijas tuvumā. Iedvesma šādai izstādei fotogrāfam radās pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā. Stāsta Antonio Ferrari: "Itālijā mums ir sajūta, ka esam ļoti tālu prom no kara. Un es prātoju – ziemeļos ir valstis, kas robežojas ar Krieviju, varbūt viņi tur baidās vairāk nekā mēs un varbūt viņi situāciju izjūt savādāk, nekā mēs to izjūtam?"

Tā kā Itālijā par Latviju zina maz, tad kopā ar fotogrāfijām un intervijām apmeklētājiem tiek piedāvāts īss ieskats Latvijas vēsturē, sākot no dibināšanas līdz pat mūsdienām. Intervijas ar latviešiem lasāmas gan itāliski, gan angliski. Izstādes apmeklētājs Luidži Vianello ir priecīgs, ka tiek piedāvāti tik daudzi dzīvesstāsti, jo tas palīdz saprast Latvijā dzīvojošo cilvēku izjūtas. Viņš cer, ka daudzi paspēs šo izstādi apskatīt, jo tas ir to vērts.

Uz izstādes atklāšanu bija uzaicināta arī latviešu biedrības pārstāve Ilze Atardo, ALISI priekšsēdētāja vietniece. "Pats pavisam netīšām, laikam meklēdams vēstniecībā atbalstu, bija ieraudzījis, ka šāda biedrība ir, uzrakstījis mums epastu, ka šāda izstāde ir, ka notiks atklāšana. Un viņš vēlējās zināt, vai Itālijas latviešiem būtu interese piedalīties, vai mūsu biedrībai būtu vēlme būt draugiem un partneriem. Un kādam no mums ierasties izstādes atklāšanā. Tā sakrita, ka man bija laiks, novienojāmies arī par izstādes atklāšanas dienu. Un es aizbraucu un iepazinos klātienē tikai aizgājušājā piektdienā!" smejas Ilze Atardo.

Intervējot latviešus, fotogrāfu izbrīnījis tas, cik maz vecākā paaudze savulaik stāstījusi jaunajiem par padomju laika represijām. Vēl fotogrāfu izbrīnījusi intervējamo pārliecība, ka Latvija nevienam neinteresē. "Esam tur kaut kur augšā, un neviens nezina, ka mēs tur esam. Esam tik mazi, ka nevienam neinteresējam! Taču tā nav patiesība! Cilvēki Latvijā ir ļoti jauki, un valsts ir skaista, man ir daudz draugu, kuri ir bijuši Rīgā, ir ceļojuši pa Baltijas valstīm. Mums tiešām interesē jūsu kultūra!" stāsta izstādes autors.

Izstādi apskatīt un iepazīsties ar stāstiem par Latviju un latviešiem Venēcijā varēs līdz pat marta beigām.

Ziņas "Venēcijā – izstāde ar stāstiem par Latviju un latviešiem" veidošanu līdzfinansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par publikācijas saturu atbild Latviesi.com. #SIFMAF2023

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti