Kultūras ziņas

Purvīša balvas 2. ceturkšņa nominanti

Kultūras ziņas

Radio koris dodas uz Monpeljē

Metālmāksliniekam Jurim Gagainim veltīta izstāde

«Mākslai vajag telpu» atklāj metālmāksliniekam Jurim Gagainim veltītu izstādi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Turpinot izstāžu ciklu “Latvijas Mākslas akadēmijai 100”, Esplanādē fonda “Mākslai vajag telpu” vasaras mājā 16. jūlijā tiek atklāta metālmāksliniekam Jurim Gagainim veltīta izstāde, kuru veido dizainere Liene Jākobsone kopā ar Latvijas Mākslas akadēmijas studentiem – Rūtu Jumīti un Alvi Berngardu. Izstāde apskatāma līdz 26. jūlijam.

Par spīti lietusgāzei, fonda “Mākslai vajag telpu” vasaras mājā Esplanādē vēl rit pēdējie iekārtošanas darbi metālmāksliniekam un bijušajam Latvijas Mākslas akadēmijas profesoram Jurim Gagainim veltītajā izstādē. Šī  jau ir trešā izstāde ciklā “Latvijas Mākslas akadēmijai 100”.

“Viņš ir metālmākslinieks, strādājis dažādos mērogos, pazīstamākie no viņa darbiem – veidotās balvas, piemēram, “Spēlmaņu nakts” balva, kur ir viņa dizains,” stāsta dizainere, arhitekte, LMA Dizaina nodaļas pasniedzēja Liene Jākobsone. “Mēs centāmies paraudzīties uz to, kas paliek aiz tā viņa radošā darba rezultāta, respektīvi, uz viņa paša personību un aizskatuvi, uz viņa darbnīcu un darba procesu.”

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Juris Gagainis ilgus gadus strādāja LMA Dizaina nodaļā, kur izveidoja Metāla dizaina apakšnozari. Mākslinieks bijis pat viens no Rīgas Motormuzeja dibinātājiem un aizrāvies ar antīkajiem automobiļiem.

Tā kā Jura Gagaiņa dabu raksturo pedantiskums, mērķtiecība un neatlaidība mākslinieciskajā interpretācijā, dizainere un Latvijas Mākslas akadēmijas pasniedzēja Liene Jākobsone kopā ar studentiem veikusi īpašu eksperimentu.

“Mēs ņēmām vērā to, ko uzzinājām, intervējot viņa bijušos studentus, kolēģus, un visi vienmēr runāja par to, cik viņš ir pedantisks, skrupulozs, un tas atspoguļojās tanī veidā, kā viņš mācīja. Viņš vienmēr lielu vērību pievērsa tehniskajām zināšanām, kas patiesībā metāla nozarē ir ļoti būtiskas,” skaidro grafikas dizainere Rūta Jumīte.

LMA Funkcionālā dizaina nodaļas maģistrantūras studentam Alvim Berngardam pašam sanācis sastapt Juri Gagaini savā pirmajā mācību gadā.

“Viņš bija entuziastisks, aktīvs cilvēks, piedalījās aktivitātēs. Mums bija lekcija ''Dizaina izpēte'', un viņš bija atvedis savu armijas ''vilīti'', džipiņu, un visus kopīgi vizināja apkārt akadēmijai un lielīja automobili, stāstīja, cik tā ir laba dizaina ikona,” atceras Berngards.

Fonda “Mākslai vajag telpu” vasaras mājā tapusi Jurim Gagainim veltīta instalācija, kas veidota no mākslinieka atstātā mantojuma un atgādina mākslinieka darbnīcu – radītas keramikas kompozītmateriāla flīzes, kuru dizainā 1:1 atveidoti Jura Gagaiņa izmantotie darba instrumenti.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti