Majevskis: Izstādes nosaukumam «4 kustīgi dzejoļi» divejāda nozīme

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Izstādes „4 kustīgi dzejoļi” nosaukumā ir iekodēta divejāda nozīme - tiešā un emocionālā, par savu izstādi stāsta mūsdienu poļu mākslinieks, režisors un dzejnieks Lehs Majevskis.

"Nosaukumam ir divejāda nozīme. Tiešā nozīme - kustīgs. Tas ir saistīts ar filmu, kurā kadri mijas viens ar otru, gan arī ar epizodēm, kuras var tikt kombinētas dažādi," izstādes nosaukumu skaidro makslinieks. "Un otra nozīme - emocionālā nozīme. Tas, kas skar mūsu katra jūtas, sirdi."

Kā ziņots, Leha Majevska personālizstāde „4 kustīgi dzejoļi” mākslas muzeja „Rīgas Birža” Lielajā izstāžu zālē ar ekspozīcijas turpinājumu Boses zālē (Doma laukumā 6, Vecrīgā) skatāma līdz 16. jūnijam.

Sadarbībā ar Borisa un Ināras Teterevu fondu Mākslas muzeja „Rīgas Birža” izstāžu politikā šis projekts turpina 2012. gadā ar pazīstamā krievu mākslinieka Dmitrija Gutova objektu „Gondola” iesākto stratēģiju uzaicināt izstādīties Latvijā pašus izcilākos pasaules vārdus.

Leha Majevska audiovizuālais projekts „4 kustīgi dzejoļi” Mākslas muzejā „Rīgas Birža” aptver četrus no viņa lielākajiem videodarbu cikliem: „Dievības”, „Dzejnieka asinis”, „Brēhela svīta” un „Stirnu istaba”.

Cikls „Dievības” tapis no 2001. līdz 2005. gadam un pirmo reizi parādīts Modernās mākslas muzejā Ņujorkā. „Dzejnieka asinis” ir 2005.–2006. gada darbs, eksponēts MoMA un 52. Venēcijas biennālē.

„Brēhela svīta” radīta no 2007. līdz 2010. gadam, pirmo reizi izstādīta Luvras muzejā Parīzē un 54. Venēcijas biennālē. Šis cikls saturiski un emocionāli atvasināts no Leha Majevska filmas „Dzirnavas un krusts” („The Mill & the Cross”), kuru iedvesmojusi Pītera Brēhela glezna „Ceļš uz Golgātu”. Scenārija pamatā ir mākslas zinātnieka Maikla Francisa Gibsona (Michael Francis Gibson) tāda paša nosaukuma eseja. Filma ir tehniski sarežģītu, bet jutekliski ļoti iedarbīgu elementu kopums, balstīts jaunajās CG tehnoloģijās un izmantojot 3D efektus, protams, arī izcilais aktieru darbs: Rutgers Hauers (Rutger Hauer) Brēhela lomā, Šarlote Remplinga (Charlotte Rampling) un Maikls Jorks (Michael York). Filma ar panākumiem jau parādīta daudzos kinofestivālos visā pasaulē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti