Rīta Panorāma

Grupa "Madara" izlaiž singlu "Es esmu viss"

Rīta Panorāma

Cimanouska veiksmīgi nokļuvusi Polijā

Magoņu krāšņums un daudzveidība īpašā izstādē

Magoņu krāšņums mākslā – izstāde Rīgas Jūgendstila centrā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Magone ir viens no vasaras krāšņākajiem ziediem, un to novērtējuši arī daudzi mākslinieki, īpaši jūgendstila periodā, kā redzams Rīgas Jūgendstila centra izstādē “Magones”, kurā izvietoti ap 200 mākslas darbi.

Izstādes mērķis ir parādīt daudzveidīgo magones atveidojumu dažāda materiāla priekšmetos un darbos.

Muzeja projektu vadītāja Iveta Sproģe stāsta: “Magone ļauj par sevi domāt gan kā par iedvesmas, košuma, auglības, kaisles ziedu un vienlaikus tā ir arī par mūžības tēmu. Mēs domājam, ka šis ir viens no visdaudzveidīgākajiem ziediem, atainots gan stiklā, gan keramikā, izšuvumos.

Magones tēls ar smalkām, izliektām formām, līganu kātu un izteiksmīgu ziedu jūgendstila perioda lietišķās mākslas priekšmetos reprezentē jūgendstila vizuālo identitāti.

“Jūgendstila zieds magone ir īpašs, tam ir koša krāsa, tam ir ļoti, ļoti skaistas līnijas un veģetācijas periods šim ziedam katrā no šiem posmiem ir ļoti īpašs. Pumpurs, kurš plaukst, plīvojošais zieds ar sarkano krāsu, bet ir arī kodaļa un tas iedvesmo māksliniekus radīt traukus,” skaidro Iveta Sproģe.

Magones izliektās līnijas interesējušas ne tikai jūgendstila perioda māksliniekus, tās greznojušas priekšmetus gan pirms, gan pēc šī laika.

Iveta Sproģe atklāj: “Mēs esam izvēlējušies demonstrēt darbus, kas ir ne tikai jūgendstila, bet arī nedaudz pirms jūgendstila laika un arī mūsdienu mākslinieku. Dabas motīvi rotājumos, tas nav nekas īpašs, ir baroka laika ziedi un jūgendstila ziedi, arī mūsdienās mēs dekorējam traukus un priekšmetus ar ziediem, bet mūsu izstādē jūs redzēsiet ļoti neparastus priekšmetus, jo diez vai ikdienā mēs sastapsimies ar ūsu krūzi vai opija pīpi, vai galda piederumu turētāju – tās ir tādas mazās odziņas mūsu izstādē, kas varētu likties aizraujošas.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti