Kultūras ziņas

Latvijas mākslinieks -- pasaules labāko desmitniekā

Kultūras ziņas

Beļģu un latviešu māksla "Rīgas biržā"

Latvijas mākslu pārņem sievietes?

LTV: Vai Latvijas mākslu pārņem sievietes?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem un 5 mēnešiem.

Amerikas mākslinieču-feministu grupa, kas sevi dēvē par „Partizānu  meitenēm", un, izmantojot vārda nozīmes fonētisko līdzību, slēpjas aiz primātu maskām, joprojām rīko performances un mākslas akcijas. Dāmas iestājas pret seksismu un sieviešu diskrimināciju mākslas vidē. Taču tas tālajā Amerikā. Aptaujājot mūsdienu Latvijas mākslas ekspertus un galeriju īpašniekus, kultūras ziņas noskaidroja, ka arī pie mums ir vērojama zināma dzimumu nelīdzsvarotība. Tikai Latvijā mazākumā ir vīrieši.

„Tā var teikt, jo proporcionāli starp tiem, kas iestājas Latvijas Mākslas akadēmijā, apmēram 70% ir meitenes," atzīst Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) profesors Kaspars Zariņš.

Māksliniece Zane Veldre uzskata, ka pie mums sieviešu īpatsvara pārsvara tendence mākslā ir izveidojusies sociālu iemeslu dēļ.

„Šodien māksla nav vienīgā profesija, kurā jāliek lietā galva, lai saprastu, ko vēlāk ar to darīt," skaidro Zane Veldre. „Ir arī filozofija un citas humanitārās zinības. Vīrieši varbūt grib pieiet profesijas izvēlei konstruktīvāk, tāpēc baidās riskēt un studēt mākslas."

Tas meiteņu īpatsvars ir ekonomiskais apstāklis, tas ir viens. Vīrieši saprot, ka ar mākslu nevar nopelnīt, un tur ir zināma taisnība," uzskata Kaspars Zariņš.

Mākslas galeriju pieredze rāda, ka pēdējā gada laikā aptuveni divas trešdaļas izstāžu ir rīkojušas tieši sievietes. Ilggadēja izstāžu kuratore Gundega Cēbere uzskata, ka starp jaunajiem māksliniekiem esošās dāmas ir ne tikai vairākumā, bet dažkārt arī spējīgākas konkurēt.

„Puišiem vajadzētu padomāt, vai, nostājoties vienlīdzīgi uz starta līnijas, meitenes viņus neapsteigs," brīdina izstāžu kuratore, mākslas zinātniece Gundega Cēbere.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti