Kultūras ziņas

Pastaigas pa neparasto Rīgu

Kultūras ziņas

Mūzika nu jau pieaugušajiem pusaudžiem

Nākotnes ainava diplomandu acīm

LMA diplomandu izstādi atklāj ar Laura Vītoliņa darba iekustināšanas performanci

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem un 9 mēnešiem.

No 7. līdz 26. augustam Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) aulā būs apskatāma gadskārtējā maģistra programmas diplomandu izstāde. Izstādi 6. augustā atklāja Laura Vītoliņa diplomdarba iekustināšanas performance, taču darbu varēs kustināt jebkurš izstādes apmeklētājs.

Jaunais tēlnieks Lauris Vītoliņš uzbūvējis neticamu laika mašīnu – tā griežas, lietas krīt un gāžas, un atkal nostājas savās vietās, tikai pulkstenis pie sienas nenovēršami turpina rādīt laiku.

"Veidojot interjeru, man radās doma izveidot pagulti. Griežoties rodas nekārtība, bet vienā brīdī istaba kļūst tīra," stāsta Vītoliņš.

LMA diplomandu darbu izstādē katrs skatītājs varēs paņemt rokās pulti un iegriezt šo laika mašīnu, radīt savu haosu un atgriezties pie kārtības.

Visus darbus izstādē vieno vārdi “nākotne” un “ainava”, jo izstādei dots nosaukums “Nākotnes kartēšana”. Izstādei atlasītos darbus caurvij motīvi, kas liecina par autoru privātās telpas atainojumu, kā arī iezīmē ļoti personiskas ainavas izjūtas. Telpas un personiskā laika dominante liek domāt par jauno mākslinieku potenciālu, radošās darbības attīstību, tādēļ izstādes nosaukumā tiek apvienota nākotnes perspektīvu un iespējamās radošās darbības kartēšana.

„Studentiem vienmēr saku, ka viņu ceļš ir tas, kas ir vistālākais,” norāda LMA prorektors Kristaps Zariņš. „Māksla nav sacensības, tāpēc tā latiņa vienmēr ir visaugstākajā punktā, mākslā nevar aizskriet kādam garām, mākslā var nostāties blakus visaugstākam punktam un arī būt visaugstākā punktā.”

Darbu atlase, kā katru gadu, veikta, sadarbojoties ar apakšnozaru vadītājiem. Šogad ekspozīcijā tiek pārstāvētas Glezniecības, Grafikas, Tēlniecības, Keramikas, Scenogrāfijas un Vizuālās komunikācijas apakšnozares, izstādot visatzinīgāk novērtētos diplomdarbus.

Apskatāmie darbi pārstāv plašu mediju un tehnisko risinājumu klāstu, uzrādot daudzējādos virzienus, kuros ir iespējams sevi radoši izpaust, absolvējot Latvijas Mākslas akadēmiju.

Izstādē ar saviem darbiem piedalās: Anete Lesīte, Madara Neikena, Ilze Raudiņa, Dagne Ventiņa, Barbara Ābeltiņa, Madara Platā, Paula Pelše, Ansis Dobičins, Zane Elerte, Lauris Vītoliņš, Anna Rubene-Zīdere, Ieva Balode, Madara Dzintara-Pluša, Viktorija Eksta, Sintija Jēkabsone un Liene Pavlovska.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti