Liepājā atklās Mackara un Kalitas kopizstādi «Ivonna un Tesa»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Liepājas muzeja ekspozīcijas „Liepāja okupāciju režīmos” izstāžu zālē 2. oktobrī pulksten 16 notiks mākslinieku Valda Mackara un Ivonnas Kalitas kopizstādes „Ivonna un Tesa” atklāšanas pasākums, informē Liepājas muzeja galvenā muzejpedagoģe Maija Meiere.

Izstādē gleznās un skicēs būs izstādīti Ivonnas Kalitas un viņas meitas Tesas portreti, kuru autors ir gan Valdis Mackars, gan arī pati modele – māksliniece Ivonna Kalita.

Valdis Mackars tvēris Ivonnu Kalitu gan atpūtas, gan darba brīžos. Skices iecerētajam sievietes portretiem nereti tapušas pat uz kluba „Fontaine Palace” kases čekiem, jo iedvesmas brīdī citu skiču papīru Valdim Mackaram nav bijis.

Mākslinieks savu modeli slavē par to, ka viņai raksturīgs patiesums, nesamākslotība. Valdis Mackars par Ivonnu Kalitu teicis:

Ivonnai no laika, kad viņa dzīvoja Ņūorleānā (ASV), nav pielipis amerikāņiem dažkārt raksturīgais mākslīgums. Viņa ir īsta!”

Ivonna Kalita mākslas izstādēs piedalās kopš 2005. gada. Māksliniece divreiz mācījusies Liepājas Dizaina un mākslas vidusskolā. Pirmo reizi no 1985. līdz 1989. gadam Restaurācijas nodaļā, bet otro – no 2012. līdz 2014. gadam izglītības programmā „Māksla”. Gleznotāja ir arī Liepājas mākslinieku apvienības „Fon Art Group” (F.A.G.) dalībniece. Izstādē būs skatāmi gan mākslinieces pašportreti, gan viņas gleznoti meitas Tesas portreti.

Ivonnas Kalitas košā personība un pēc brīvības alkstošais piedzīvojumu meklētājas gars kļuvis Valdim Mackaram par iedvesmas avotu.

Valdis Mackars, kurš pazīstams arī ar pseidonīmu „mic”, dzimis 1952. gadā Liepājā. Mācījies Liepājas 1. vidusskolā (tag. Liepājas Valsts 1. ģimnāzija), kur pie skolotājas Verēnas Malovkas guvis pirmās zināšanas zīmēšanā un gleznošanā. 1969. gadā mācības turpinājis Liepājas Lietišķās mākslas vidusskolā (tag. Liepājas Dizaina un mākslas vidusskola). Glezniecību apguvis pie izcilā mākslinieka un pedagoga Matīsa Zavicka (1911-1988).

Mackars no 1973. līdz 1980. gadam Valsts Mākslas akadēmija studējis pie Konrāda Ubāna (1893-1981) un Aleksandra Dembo (1931-1999). Papildinājis zināšanas un prasmes mākslinieka Laimdota Mūrnieka (1922-2011) vadītajā Mākslinieku savienības Gleznošanas studijā. Valdis Mackars izstādēs piedalās jau kopš 1975. gada, bet pirmā personālizstāde rīkota 1983. gadā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti