Kuldīgā norisināsies mākslas mediācijai veltīta starptautiska vasaras skola

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Kuldīgā no 5. līdz 9. augustam norisināsies mākslas mediācijai veltīta starptautiska vasaras skola “Mākslas mediācija kā saruna”, informēja Latvijas Laikmetīgās mākslas centra pārstāvji. Vasaras skolas programmā plānota ikvienam interesentam atvērta radošā darbnīca “Dairy Diaries demences datu receptes”, kas norisināsies svētdien, 8. augustā.

Kuldīgas iedzīvotāji un viesi ir aicināti uz sarunu un radošo datu darbnīcu par demenci un senioru garīgo veselību, kā arī uz citām publiski pieejamajām vasaras skolas lekcijām, kas norisināsies 5., 8. un 9. augustā. Lekciju programma notiks latviešu un angļu valodā gan tiešsaistē, gan klātienē Kuldīgas Mākslinieku rezidencē un Kuldīgas Mākslas namā.

Detalizēta informācija par programmu un publiski pieejamajām lekcijām pieejama Laikmetīgās mākslas centra mājaslapā.

Lekcijas vadīs jauno mediju māksliniece Paula Vītola, kā arī psihiatrs, eksperts senioru garīgās veselības jautājumos Daniels Šamburskis un māksliniece Inga Erdmane.

8. augusta darbnīcā “Dairy Diaries demences datu receptes” radošas darbošanās veidā caur laikmetīgo mākslu mākslas mediatori, māksliniece Anna Priedola ar apmeklētājiem diskutēs par senioru garīgo veselību un demenci. Pasākuma aprakstā skaidrots: “Kādas sabiedrības grupas no demences cieš biežāk, kādas tai sekas, un kas par to maksā? Lai arī demence skar 5–8% pasaules iedzīvotāju vecumā virs 60 gadiem un sirgstošo skaits aizvien pieaug, publiskajā telpā Latvijā par to tiek runāts maz. Pasaules veselības organizācijas dati liecina, ka 2015. gadā pasaulē bija 50 miljoni ar demenci sirgstošo, no kuriem 60% mīt attīstības valstīs. Nākotnes projekcijas paredz 82 miljonus demences pacientu 2030. gadā un 152 miljonus – 2050. gadā, to izskaidrojot ar straujo iedzīvotāju skaita pieaugumu attīstības valstīs.”

“Dairy diaries” jeb “Piena dienasgrāmatas” ir jauno mediju mākslinieces, Liepājas Universitātes Mākslas pētījumu laboratorijas pētnieces Annas Priedolas mākslas darbs, kas tiek veidots kopā ar mākslas mediatoriem un būs skatāms Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā šā gada oktobrī. Tās ir audiovizuālas dienasgrāmatas un datu vizualizācijas, kurās tiks iepazīta un attēlota ar demenci sirgstošo senioru ikdiena un uztveres procesi, sociālpolitiskās realitātes un cilvēcisko attiecību interpretācija.

Savukārt vasaras skola ir daļa no plašāka mākslas mediācijai veltīta projekta “Pārmaiņu aģenti: mākslas mediācija kā saruna”. Tās norisi līdzfinansē un atbalsta Eiropas Savienības programma “Radošā Eiropa”, Valsts kultūrkapitāla fonds, Kuldīgas Mākslinieku rezidence un Kuldīgas pašvaldība. Vasaras skolas dalībnieki ir februārī izsludinātā uzsaukumā atlasīti mākslas mediatori no Latvijas, bet starptautisko lektoru klausītāju vidū būs visu četru projekta dalībvalstu institūciju atlasītie mākslas mediatori.

Mākslas mediācija vasaras skolā tiks uzlūkota gan kā mākslinieciska prakse, gan kā kuratora noteikta izstādes vai mākslas procesu izglītības programmu neatņemama sastāvdaļa. Mākslas mediācija vienlaikus ir mācīšanās no mākslas, skatīšanās prakse, aktīva līdzdarbošanās un jaunu skatījumu atklāšana, fiksēšana un tālāknodošana skatītājam.

Vasaras skolu Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs rīko jau astoto gadu. Šogad tā noris ciešā sadarbībā ar Kuldīgas Mākslinieku rezidenci, fondu atvērtai sabiedrībai “Dots” un starptautiskajiem sadarbības partneriem – “Cultura Foundation” (Somija), Tallinas pilsētas muzeju (Igaunija) un “Tensta Konsthall” (Zviedrija).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti