Kultūras ziņas

Jauna tradīcija – "Mistiskās mūzikas festivāls"

Kultūras ziņas

Radošā simpozijā diskutē par patērēšanas bīstamību

Kritika izkonkurē mākslu "Artishok Biennālē"

Kritika izkonkurē mākslu «Artishok biennālē»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Šobrīd Mūkusalas mākslas salonā risinās vēl nebijis notikums mākslas pasaulē Latvijā, kur izstādes centrā ir kritiķis un viņa spēja saspēlēties ar mākslas darbiem vēl pat īsti nezinot, kādi tie izskatīsies. Projekts “Artishok biennāle” aizsācies Igaunijā un tagad pirmoreiz notiek Rīgā. Mākslas un kritikas saspēli varat apskatīt līdz 11. oktobrim.

Ceturtā "Artishok biennāle" (AB) ar nosaukumu "A+B=AB14" ir pirmā reize izstāde radusi mājvietu ārpus Igaunijas teritorijas. AB formāta kodolu veido desmit mākslinieki, kuru uzdevums ir radīt jaunus, iepriekš publiski neizstādītus darbus, un desmit kritiķi, kas reflektēs par izstādīto lakoniskos komentāros. Kritiķu veikums tiks eksponēts līdzās jaunizveidotajiem darbiem.

AB mērķis ir aktualizēt un stimulēt radošās un kritikās domāšanas sinerģiju. Mākslinieks, galerists un viens no žurnāla "Artforum" redakcijas locekļiem Džons Kelsijs  raksta, ka mūsdienu kritiķis ir izvēlējies kļūt par skribentu vai tā saucamo kūku cepēju, saglabājot saites ar jau novecojušām sociālām vērtībām. Kā potenciālo izeju no noslēgtā apļa Kelsijs iesaka rast jaunu kritisko distanci vai samierināties ar faktu, ka tā ir neizbēgami zaudēta. Ja kritiķiem izdosies atrast šo distanci, kritika kā disciplīna atgriezīsies, tikai jau pavisam citā veidolā (Joan Kelsey. Rich Texts: Selected Writing for Art. 2012). AB veidotāji, saredzot problēmas, kas pastāv tā saucamajā vecajā kritikā un ņemot vērā Kelsija idejas, cenšas sekot līdzīgai domai, meklējot jauno mākslas kritikas pozīciju. Ievietojot kritiķi vienotā telpā ar mākslinieku, projekta rīkotāji cenšas pārvarēt tradicionālo laiktelpas plaisu, kas mēdz pastāvēt starp šo divu profesiju praktizētājiem.

Ceturtajā AB piedalās sekojoši kuratoru izvēlēti mākslinieki no Igaunijas: Kristi Kongi, Laura Kūska, Jass Kaselāns, Martiini un Margus Tamms, no Latvijas - Kristīne Alksne, Jana Briķe, Krisš Salmanis, Arturs Bērziņš, Ivars Grāvlejs.

Mākslas kritiķu plejādi no Igaunijas pārstāv Tanels Randers, andreas w, Pēteris Talvistu, Mari Kartau un Elena Šmakova no Latvijas Maija Rudovska, Jānis Taurens, Valts Miķelsons, Pauls Bankovskis, Anna Salmane.

2014. gada AB14 kuratori ir Šelda Puķīte un Indreks Grigors. Biennāles dizaina autors ir Kristians Brekte.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti