Kultūras ziņas

LNO ēkai - 150

Kultūras ziņas

Ilmāram Blumbergam 70

Baltā nakts 2013

Klāt «Baltā nakts»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Kultūras aktualitāšu cienītājiem šonakt jādodas gulēt laikus, jo jau rītvakar sāksies astotais mūsdienu kultūras forums “Baltā nakts”.

Pavisam 57 dažādi objekti izvietoti gan Rīgas centrā, gan nomalēs, un skatītāji tos varēs bez maksas apskatīt un daudzos arī līdzdarboties līdz pat pieciem no rīta.

Interaktīvu multimediju performanču šī gada programmā netrūkst, starp tām arī piecu fotogrāfu ceļojums pa visu „Baltās nakts” maršrutu – tiešsaistes galerija “Skatlogs”. Ļoti daudz arī muzikālu priekšnesumu. Centrāltirgus sakņu paviljonā muzicēs jauni, talantīgi mūziķi, bet īpaši izceļas „The Sound Poets” dziesmu maratons – sešas stundas Latvijas Radio studijā puiši atskaņos vienu vienīgu dziesmu „Nāc līdzās!”.

„Dziesmai ir tas, ka viņa nekad nevar tikt izpildīta vienādi vēlreiz. Katru reizi tā ir jauna iekāpšana upē, un "Sound Poets" to arī darīs, viņiem pievienosies ari vairāki viesmūziķi caur šīm sešām stundām,” stāsta projekta iniciators Toms Grēviņš.

Vēl, protams, arī dzeja un deja, teātris un kino. To šogad būs iespējams vērot četrās Rīgas vietās.

„Kinopagalms piedāvā tādu projektu kā pasaulē sliktākais kino, ar ideju, ka tas ir tās filmas, kuras savulaik ir izpelnījušās tik lielu kritiku, bijušas tik vāji novērtētas, ka mūsdienās jau kļuvušas par kultūrcitātu un kaut ko ģeniālu,” atklāj “Baltās nakts” organizatore Madara Gruntmane.

Ar ārzemju mākslu iepazīstinās mūsdienu cirks no Anglijas, un neparastu iespēju pavisam viegli izprast sarežģītākās fizikas nianses piedāvā fiziķi un mākslinieki no Itālijas ar projektu "Vakuuma enerģija".

„Tas notika pašos visuma pirmsākumos, sekundes daļiņu pirms lielā sprādziena, kad lietas ieguva masu. Ja tu tuvojies sienai, tu redzi daļiņas tuvināmies cita citai, un tad tu iemanto masu, kāda tev šobrīd ir,” – tā Itālijas Nacionālā kodolfizikas institūta zinātnieks Vinsents Sonapolano. „Tagad es esmu enerģija. Un tagad masa. Jūs sajūtat sava ķermeņa pārvērtības.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti