Kultūras rondo

LNSO plāni vasarā un nākamajā sezonā. Stāsta Indra Lūkina

Kultūras rondo

Muzikālā apvienība “alejas” iepazīstina ar jauno albumu "austrālija"

Purvīša balvas 2021 kandidāti: Rasa un Raitis Šmiti

Kā ekoloģisks pētījums pārtop mākslas darbā – mākslinieki Rasa un Raitis Šmiti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Pavisam drīz, 11.jūnijā, tiešraidē no Latvijas Mākslas akadēmijas uzzināsim, kam tiks piešķirta “Purvīša balva 2021”.  Par darbu „Atmosfēriskais mežs”, ko eksperti nodēvējuši par māksliniecisku pētījumu, balvai nominēti jauno mediju kultūras centra RIXC mākslinieki Rasa un Raitis Šmiti. Viņu darba objekts ir Šveices Alpu skujkoku meži, kas cieš no sausuma. Abi mākslinieki tiecas izzināt dažādu ekosistēmu mijattiecības un to, kā sabiedrība mūslaikos lūkojas uz dabu. 

Mākslinieku Rasas Šmites un Raita Šmita darbs „Atmosfēriskais mežs” vizualizē sarežģītās attiecības starp mežu, klimata pārmaiņām un atmosfēru.

Darbs balstīts vairāku gadu garumā veiktā mākslinieciskā pētījumā, kas norisinājās Šveices mežos – senos Alpu skujukoku mežos, kas cieš no sausuma un kurus Šveices zinātnieki pārvērtuši par „Dzīvo observatoriju”.

Darbs pirmo reizi rādīts pirms gada mākslas un mediju centra „ZKM” Karlsrūē (Vācijā) organizētajā virtuālajā izstādē „Kritiskās zonas – Zemes politikas observatorijas”, bet rudenī to varēja redzēt RIXC galerijā.

Raitis Šmits skaidro, ka Purvīša balvas kandidātu darbu izstādē piedzīvojam mazliet citādāku versiju par „Atmosfērisko mežu”, proti, šajā ekspozīcijā ir divkanālu projekcija, bet oriģināldarbs tika taisīts virtuālajai realitātei. Korekcijas šeit ieviesusi pandēmija – ierobežojumu dēļ nevarēja izlikt virtuālo realitāti. Mākslas darbu bagātina vēl divi atsevišķi video – vienā no tiem ir Rasas Šmites performance ar sveķu kausēšanu un destilēšana, bet otrā video intervēti zinātnieki no Šveices, ar kuriem mākslinieki sastrādājās un ieguva datus vizualizāciju veidošanai. Un arī tas vēl nav viss – skatītāji var aplūkot nelielu vitrīnu ar artefaktiem, kas tika savākti mežā – priežu sveķi, izkausētais kanifolijs un destilētais terpentīns. 

Tad, kad mēs veicām pētījumu par to, kā meža smarža pārvēršas par mākoņiem un ietekmē laikapstākļus, es ieinteresējos, kas tas vispār tāds ir, ko mēs sajūtam kā smaržu. Zinātnieki man stāstīja, kas tas ir apmēram tas pats molekulārais sastāvs, kas ir sveķi, kanifolijs, terpentīns.

Es domāju – bet mums šī maņu pasaule jāmēģina pašiem iedarbināt un sajust, kā tas notiek – kā šī viela, kas ir sveķi vai smarža, pārvēršas par citu vielu,” 

performances sākotnējo impulsu Latvijas Radio raidījumā “Kultūras rondo” atklāj Rasa Šmite. 

Rasa un Raitis Šmiti, mākslas darbs “Atmosfēriskais mežs”.
Rasa un Raitis Šmiti, mākslas darbs “Atmosfēriskais mežs”.

Darba idejas pamatā ir padziļinātas studijas par to, kādas ir ekosistēmu saistības, un kā mēs skatāmies uz dabu mūsdienās, zinot tādus apstākļus, kā klimata izmaiņas, piemēram. „Atmosfēriskais mežs” kopumā uzrāda sešas dažādas datu kopas un tās galvenās, esot sveķu spiediens kokos un gaistošās emisijas, ko ar aci, protams, neredzam. Lai iezīmētu meža ekosistēmas savstarpējo saistību (koki ir saistīti ar zemi, atmosfēru, viens ar otru), mākslinieki izvēlējušies, kā paši to dēvē – punktu estētiku. Skaņa veidota no meža, vēja ierakstiem, tāpat fiksēts arī dedzināšanas procesa saknējums. 

Šmite pauž pārliecību, ka darbs izdevies īpaši veiksmīgs tieši priekš skatītāja, jo tam iepriekš nekas nav jāzina: “Tālāk jau tas ir atkarīgs no tā, par ko tu vēl interesējies, ko tu vēl gribi uzzināt.”  

Šmiti allaž ar saviem darbiem uzdod mums – skatītājiem – jautājumus, eksperimentē un rosina domāt. Izvirzot darbu „Atmosfēriskais mežs” nominācijai, eksperti norādījuši arī to, ka „tas gluži vienkārši ir labākais zināmais virtuālo tehnoloģiju radītais mūsdienu ainavas mākslas piemērs. Tas ir estētiski bagātinošs. Tas ir meditatīvs. Tas ļauj atgūt zaudēto harmoniju un līdzsvaru” – ekspertu izvēli pamato Latvijas Mākslas akadēmijas profesors Andris Teikmanis.

Šī nav pirmā reize, kad Rasa un Raitis Šmiti nominēti Purvīša balvai – 2019. gadā viņus izvirzīja balvai par izstādi „Mikropasauļu svārstības”, kurā purva bateriju darbības vizualizācija un akustisks dabas slēptās enerģijas ieraksts veidoja aizraujošu stāstu. Šmiti ir starptautiski atzīti mākslinieki un kultūras novatori, kuri strādā ar zinātni un jaunajām tehnoloģijām. Viņi arī Elektroniskās mākslas centra dibinātāji, vēlāk uz tā bāzes izveidojot jauno mediju kultūras centru RIXC. Abi rīko mākslas un zinātnes festivālu, darbojas kā pētnieki un pasniedzēji Latvijā, Eiropā un ASV.

Pandēmijas laikā plaši praktizētā pārcelšanās uz virtuālo vidi Šmitiem nav nekāds jaunums – viņi ar daždažādām digitālajām tehnoloģijām strādā jau sen.

“Ja ir ierobežojumi, tu vari atrast arī specifisku risinājumu tādai vai citai problēmai. Ir radušās daudzas interesantas virtuālās platformas, kur var skatīties mākslu.

Mēs paši RIXC esam izveidojuši «Immersive RIXC», kur apskatāmas gan izstādes, gan mākslas darbi, kas radīti speciāli interneta videi,” teic Raitis Šmits. 

Pandēmijas laikā māksliniekiem bijis daudz vairāk laika atrasties RIXC lauku rezidencē, un tur tiek strādāts jau pie nākamajiem projektiem. 

Purvīša balvas kandidāti: 

KONTEKSTS:

2021. gada 28. janvārī tika paziņoti astoņi "Purvīša balvas 2021" kandidāti. Balvas laureātu vai laureātus (šoreiz ir vairāki autoru kolektīvi) uzzināsim 11. jūnijā. Balva par mūža ieguldījumu šogad piešķirta gleznotājai Maijai Tabakai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti