Kultūras rondo

Valmieras teātris iesaistās pilotprojektā un ver durvis skatītājiem

Kultūras rondo

Niklāva Strunkes dekoratīvas mākslas projekti: Stāsta Ilze Martinsone

Purvīša balvas 2021 kandidāti. Ieva Kraule-Kūna un Elīna Vītola

Lēmums ir ciets materiāls, ar ko strādāt – mākslinieces Ieva Kraule-Kūna un Elīna Vītola

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Starp "Purvīša balvas 2021" kandidātiem arī mākslinieces Ieva Kraule-Kūna un Elīna Vītola ar projektu “Mākslinieku krīzes centrs” divu gadu periodā galerijā “Low” un laikmetīgās mākslas centrā "Kim?”. Divdaļīgais projekts nav paredzēts tikai mākslinieku krīžu, bet gan ikviena Purvīša balvas izstādes apmeklētāja grūtību risināšanai. 

Ieva Kraule-Kūna ir studējusi Latvijas Mākslas akadēmijas Vizuālās komunikācijas nodaļā un maģistra grādu ieguvusi Sandberga institūtā Amsterdamā, savukārt Elīna Vītola studējusi Latvijas Mākslas akadēmijas Glezniecības nodaļā. "Mākslinieku krīzes centrs" ir viņu pirmais kopīgais projekts. Pašreiz radošajam duetam paņemta pauze, lai kopīgi ar mākslinieci Amandu Ziemeli turpinātu vadīt Maijas Kurševas un domubiedru izveidoto galeriju "Low".

“Mākslinieku krīzes centru” Kraule-Kūna un Vītola vispirms atvēra galerijā "Low", kurā tika uzklausītas gan kolēģu, līdzcilvēku, mākslas skatītāju nedienas, gan iekļauti citu mākslinieku darbi, kuros bija attēlotas vai pastarpināti iekļautas dažādas krīzes situācijas. 

Savukārt otrā "Mākslinieku krīzes centra" daļa “Taktiskais aprīkojums”, kas bija apskatāma arī laikmetīgās mākslas centrā “Kim?”, sākotnēji tapa izstādei mākslas galerijā “PAKT” Amsterdamā un nu arī Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā kalpo par atvērtu darbības lauku, kuru apmeklētājs var papildināt ar savu saturu.

“Otrais “Mākslinieku krīzes centrs” ir instalācija, kas veidota, izmantojot mugursomu, kas ir ļoti modulāra un pilda ļoti daudz funkciju. No tās var izveidot galeriju, māju, karogu, kāzu kleitu, darba kleitu. [Tā var būt arī] galdiņš, piezīmju blociņš, vakariņas vai dzēriens, gultasvieta, jogas paklājiņš. No tās var izveidot “mākslinieku savienību”, jo visas somas savienojas. [..] Ir arī kabata, kurā ietvertas atbildes uz neatbildamajiem mākslas jautājumiem,” bezgalīgās iespējas Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" pamīšus uzskaita abas mākslinieces. 

Ievas Kraules-Kūnas un Elīnas Vītolas darbs “Artist Crisis Center II-B: Fair Gear” izstādē “Black Ma...
Ievas Kraules-Kūnas un Elīnas Vītolas darbs “Artist Crisis Center II-B: Fair Gear” izstādē “Black Market”

Taujātas, vai mākslu rada, idejai brīvi plūstot vai arī to pieturot un apdomājot, mākslinieces atbild, ka ieurbšanās un šķetināšana ir daļa no plūstošā procesa. Turpina Elīna Vītola: 

“Šī instalācija materiālu ziņā nav tāda, ka tu vari ļauties eksperimentiem. Tas ir kaut kas ļoti konkrēts – tu pieņem lēmumus, izgatavo detaļas un saliec kopā. Tā nav, teiksim, gleznošana, kur ir vēl kaut kāds materiālu plūdums.

Šeit tas nav. Tas ir vairāk skaidru lēmumu kopums. Tie neplūst tik labi, jo lēmums ir lēmums – tas ir tāds ciets materiāls, ar ko strādāt.” 

Vērtējot mākslinieka dzīves izaicinājumus, Ieva Kraule-Kūna izsaka gandarījumu, ka mākslas prakse vismaz uztur pati sevi, respektīvi, mākslinieks nekļūst nabagāks ar katru izstādi. Tomēr par tādu ekstru kā “pilna laika darbnīca” abas mākslinieces vēl tikai sapņo.

Purvīša balvas kandidāti: 

KONTEKSTS:

2021. gada 28. janvārī tika paziņoti astoņi "Purvīša balvas 2021" kandidāti. Balvas laureātu vai laureātus (šoreiz ir vairāki autoru kolektīvi) uzzināsim 11. jūnijā. Balva par mūža ieguldījumu šogad piešķirta gleznotājai Maijai Tabakai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti