Kultūras ziņas

2019. gada skandāli kultūrā

Kultūras ziņas

2019. gads Latvijas Televīzijā

2019. gads vizuālajā mākslā

Jubilejas un likteņstāsti. Aizvadītā gada spilgtākie notikumi vizuālajā mākslā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

2019. gads vizuālajā mākslā aizvadīts dažādu jubileju zīmē – gan atzīmējot Latvijas Mākslas akadēmijas simtgadi, kas centrā izcēla nākotnes mākslu un studentu radošos meklējumus, gan svinot tautā iemīlētu mākslinieku jubilejas ar jaunu darbu izstādēm un retrospekcijām.

Spilgtākos notikumus kultūras gada apskatā piedāvā LTV Kultūras redakcijas personības.

  • Par nozīmīgo mūzikā stāsta Maija Amoliņa.
  • Uz piedzīvoto teātrī atskatās Līga Gaigala.
  • Spilgtāko vizuālajā mākslā izceļ Anete Lesīte.
  • Būtisko literatūrā apkopo Jolanta Muižniece.
  • Latvijas kino ainu atklāj Jānis Lācis.
  • Par kultūras jaunumiem Latvijas Televīzijā stāsta Linda Veinberga.
  • Ar notikumiem, kas raisījuši asākās diskusijas, iepazīstina Zane Brikmane.

Mākslas akadēmijas simtgade

Ar devīzi “Ne dienu bez līnijas!” Latvijas Mākslas akadēmija šogad iezīmēja augstskolas simtgadi. Leģendārajam karnevālam tika dota tēma “Sumpurņa pils”, kas ir pirmais zināmais akadēmijas masku balles nosaukums.

Tika aizsākts jauns izstāžu formāts akadēmijas praksē, pirmoreiz vienkopus izliekot visu jaunāko absolventu diplomdarbus un kopizstādē ar ironiski trāpīgu nosaukumu “Svaiga gaļa kritikai”, pievēršot sabiedrības un mākslas ekspertu uzmanību.

Bet treknu līniju Latvijas Mākslas akadēmija ievilka ar izstādi “Academia” izstāžu zālē “Arsenāls”, atsaucoties uz Seno Grieķiju un Platona akadēmiju un uzmanības centrā izceļot studentu radošos meklējumus.

Kultūras personību likteņstāsti

Izceļot Latvijas mākslas vēsturē nozīmīgu personību likteņstāstus, Latvijas Nacionālais mākslas muzejs šogad pievērsās mākslinieces Aleksandras Beļcovas dzīvei un daiļradei, izveidojot vērienīgu ekspozīciju.

Īpaši emocionālu atmosfēru Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā radīja starpdisciplinārā izstāde “Mērijas ceļojums. Grosvaldu ģimenes stāsts”, vēstot par Latvijas kultūrai un ārpolitikai tik nozīmīgās Grosvaldu dzimtas devumu un viena cilvēka spēku, nosargājot Latvijas muzeju krājumu Otrā pasaules kara laikā.

Sociāli aktīva māksla

Sociāli aktīva un iedarbīga māksla Latvijā nav pārāk bieža parādība. Tāpēc iepriecināja tēlnieka Aigara Bikšes personālizstāde “Zvērīga spēle”, kurā apskatīta bruņošanās sacensība un kara draudi.

Tautā mīlēti mākslinieki

Par apmeklētākajām personālizstādēm mākslas galerijās izvēršas tās, kur skatītāji sastopas ar ilgstoši tautā iemīļotu mākslinieku radošo veikumu.

Dace Lielā. Gleznu sērija “Palu ūdeņi”
Dace Lielā. Gleznu sērija “Palu ūdeņi”

Piemēram, Rīgā galerijā “Daugava” par tādām izvērtās gleznotājas Daces Lielās sērija “Palu ūdeņi”,  kurā mūsdienu ainavu glezniecība sniedz ne tikai emocionālu pārdzīvojumu, bet kļūst par kaujas karogu cīņā par mūsu planētu, kā arī šīgada jubilāres – gleznotājas Maijas Tabakas 80. jubilejas izstāde. Tautas mīlestība viņu aptver joprojām.

Gadu miju iezīmēja izcilās tekstilmākslinieces Edītes Pauls-Vīgneres 80. jubilejas izstāde “Kafijas kantāte” Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā, skatītājiem atklājot mākslinieces radošo zelta fondu.

Arī scenogrāfijas lielmeistars Andris Freibergs šogad atzīmēja 80 gadu jubileju ar personālizstādi “136 kāpieni”.

Andra Freiberga "136 kāpieni"
Andra Freiberga "136 kāpieni"

Latvijas mākslinieku sasniegumi ārvalstīs

Pateicoties Freiberga kā pedagoga talantam, latviešu scenogrāfi plūca starptautiskus laurus. Šogad Latviju Starptautiskajā Prāgas scenogrāfijas un teātra arhitektūras kvadriennālē pārstāvēja un godalgu saņēma Krista un Reinis Dzudzilo.

Ikgadējā Jauno gleznotāju balvas ceremonijā šoruden Viļņā galveno godalgu ieguva latviešu māksliniece Sandra Strēle. Šovasar Rīgas Mākslas telpā viņai notika vērienīga izstāde “Nostaļģija”.

Sandra Strēle. "Nostalgia". 2019
Sandra Strēle. "Nostalgia". 2019

Pasaules māksla Latvijā

Pasaules mākslas elpu Rīgā šoruden ienesa slavenais mākslinieks un elektroniskās ambientās mūzikas aizsācējs Braiens Īno ar multimediālo skaņas un gaismas instalāciju “77 miljoni gleznu”, kas nebeidzami turpinās pēc mākslinieka izstrādāta algoritma.

Pirmoreiz Latvijā izstādīta plaša vienam no slavenākajiem marīnistiem pasaulē Ivanam Aivazovskim veltīta izstāde “Gaismas metafizika”, kas vilina skatītāju tūkstošus uz Rīgas Biržu.    

Ivans Aivazovskis, "Pēc saulrieta"
Ivans Aivazovskis, "Pēc saulrieta"

Savukārt uz Daugavpili traucās Marka Rotko mākslas cienītāji, jo šovasar Marka Rotko mākslas centrs papildināts ar jauniem oriģināldarbiem, kas pārstāv atšķirīgus viņa daiļrades periodus.

In memoriam

Gada tumšākajā laikā Latvijas valsts svētku mēnesī 94. gadu vecumā mūžībā devās mākslas leģenda, izcilā personība – gleznotāja un sabiedriskā darbiniece, viena no aktīvākajām Latvijas kultūras dzīves veidotājām – māksliniece Džemma Skulme.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti