Kultūras ziņas

23. Baltijas jūras dokumentālo filmu forums

Kultūras ziņas

Tapusi izrāde par Koko Šaneli

Grosvaldu ģimenes stāsts Mākslas muzejā

Grosvaldu ģimenes stāsts turpinās Mākslas muzejā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

No sestdienas, 7. septembra, Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā būs skatāma apjomīga starpdisciplināra izstāde “Mērijas ceļojums. Grosvaldu ģimenes stāsts”, kas Latvijas valsts simtgades programmas ietvaros vēstīs par Latvijas kultūrai un ārpolitikai tik nozīmīgās Grosvaldu dzimtas devumu. Izstādes izejas punkts ir Mērija Grīnberga jaunākā, par kuru pērn tapa Kristīnes Želves filma. Tagad tapis Mērijas dzīves ceļojums, kura pieturas stabiņi ir viņas dzimta un Latvijas vēstures notikumi.

“Mērijas ceļojums. Grosvaldu ģimenes stāsts” ir kā turpinājums režisores Kristīnes Želves pagājušajā gadā tapušajai filmai par Mērijas Grīnbergas mūža veikumu, pēc Otrā pasaules kara atvedot mājās daudzas Latvijas muzeju vērtības. Daļu no tām tagad varēs aplūkot arī izstādē.

“Mērija nav viena, tā dzimta ir ļoti svarīgs faktors, un sākumā bija iecerēts, ka dzimta vairāk ir kā fons, bet viņi visi ir ļoti spilgtas personības ar ļoti spēcīgiem stāstiem, un visu izstādes laiku tā dzimta nāca un kļuva arvien lielāka, un mēs tā kā negribējām pāraugt Mēriju, bet …nu jā, tagad viņi ir divi gandrīz ekvivalenti lielumi,” stāsta izstādes kuratore Kristīne Želve.

Mērijas personisko stāstu papildina filmas laikā izmisīgi meklētais un nu laimīgi atrastais Mērijas sirdsāķīša Edgara Bauzes portrets. Grosvaldu dzimtas ceļojumā skatītājam jāiegriežas piecās pieturās, kurās ar dažādiem “atslēgas elementiem” raksturota gan ģimene, gan laikmets, sākot ar Mērijas mammas kāzu bildi, kurā redzami gan vectēvs – Rīgas latviešu biedrības priekšnieks Frīdrihs Grosvalds, gan onkuļi – nākamais diplomāts un sūtnis Francijā Oļģerds Grosvalds un gleznotājs Jāzeps Grosvalds.

“Mērijas Grīnbergas vecākās atmiņās ir minēts, ka tad, kad pavadīja vasaras Edinburgā, katru vasaru tika šūtas jaunas baltas kleitas, kurās vasarā tika staigāts. Līdz ar to likās, ka vajag izveidot tādu instalāciju, lai mazliet parādītu to skaisto sākumu,” stāsta izstādes kuratore Ieva Kalnača.

Atsevišķa zāle atvēlēta latviešu modernisma aizsācēja, Mērijas slavenā onkuļa Jāzepa Grosvalda darbiem, daļa no kuriem  nekad nav bijuši izstādīti Latvijā.

Grosvaldu stāstam lasītāji var sekot arī ziņu portāla LSM.lv sadaļa «#Grosvaldi1919». Digitālais projekts #Grosvaldi1919 ar korespondenci, dienasgrāmatām, atmiņām, preses ziņām, fotogrāfijām un mākslas darbiem vēsta par Grosvaldu ģimenes notikumiem 1919. gadā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti