Latviešu ekspozīcija saņem Prāgas Scenogrāfijas kvadriennāles balvu par labāko kuratoru koncepciju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

11. jūnija vakarā tika sadalītas Prāgas Scenogrāfijas kvadriennāles balvas. Latviešu ekspozīcija "Z R w h d Z" apbalvota par labāko kuratoru koncepciju, informēja Latvijas Jaunā teātra institūtā.

11. jūnija vakarā tika sadalītas Prāgas Scenogrāfijas kvadriennāles balvas, ko piešķīra starptautiska žūrija 11 cilvēku sastāvā. Latvijas ekspozīcija “Z R w h d Z” saņēma apbalvojumu kategorijā “Labākā kuratoru koncepcija”. Žūrijas pārstāve, Viktorijas un Alberta muzeja Teātra nodaļas vadītāja Keita Beilija lēmumu pamatoja šādi: “Šis tīrais un elegantais darbs izcili īsteno kuratoriālo vīziju, pārvēršot klasiskās operas motīvu laikmetīgā laika, telpas un mūzikas instalācijā.”

“Z R w h d Z” ir scenogrāfu un mākslinieku Kristas un Reiņa Dzudzilo darbs, kas veidots sadarbībā ar komponistu Kristu Auznieku, instrumentu meistaru Aleksandru Maijeru, kuratori Gundegu Laiviņu, producentēm Sandru Lapkovsku, Klintu Harju, tehnisko producentu Jāni Liniņu, skaņu inženieri Ivaru Ozolu, Dekorāciju darbnīcu un Latvijas Jaunā teātra institūtu.

Dzudzilo darbs pārējo ekspozīciju vidū izceļas kā tīrs, lakonisks un jaudīgs, viens no retajiem, kas teātra telpu skata konceptuāli, meistarīgi integrējot skaņas, gaismas, telpas un laika elementus. “Z R w h d Z” ir raisījis lielu skatītāju interesi un ir augstu novērtēts profesionāļu vidū. 

Amerikāņu kritiķis un publicists Toms Sellars to nosauca par spožu un pārsteidzošu, šveiciešu scenogrāfs Dominiks Hubers novērtēja darba precizitāti un konsekvenci, bet Kipras Teātra institūta vadītāja Marina Maleni atzina, ka tas provocē un pilnveido ideju par to, kas ir scenogrāfijas.

Katru dienu instalāciju apmeklē vairāki simti skatītāju. Ļoti labas atsauksmes saņemtas arī par studentu ekspozīciju “Jauns un Vāgners”, kurā ar darbiem piedalās 17 Latvijas Mākslas akadēmijas Scenogrāfijas nodaļas studenti, bet kuratori ir Monika Pormale un Andris Freibergs.

Prāgas kvadriennāles augstāko apbalvojumu – “Zelta Trigu” šogad saņēma Ziemeļmaķedonijas ekspozīcija. Par labāko valstu un reģionu sadaļā atzītais franču mākslinieka Filipa Kena darbs “Mikrokosms”, kas savukārt šoruden būs skatāms Starptautiskajā jaunā teātra festivālā “Homo Novus” Rīgā. 

Valstu un reģionu sadaļā šogad piedalās 59 valstis, bet studentu sadaļā – 47 valstis un augstskolas. Prāgas kvadriennāle Prāgas izstāžu centrā apskatāma desmit dienas no 6. līdz 16. jūnijam.

Latvijas dalību Prāgas Scenogrāfijas kvadriennālē nodrošina Latvijas Jaunā teātra institūts un Latvijas Mākslas akadēmija, pateicoties Valsts kultūrkapitāla fonda, LR Kultūras ministrijas, Latvijas vēstniecības Prāgā, transporta un loģistikas uzņēmuma SIA “Airos”, Latvijas Finiera, SIA “Krāsu serviss” un mākslas un tehnoloģiju kvartāla “Sporta 2” atbalstam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti