Kultūras ziņas

Zanes Lūses "Stāsti ar laimīgām beigām"

Kultūras ziņas

Latvijas Radio bigbends uzstāsies tiešsaistē

Jelgavā atklāta Maijas Tabakas darbu izstāde

Jelgavā atklāta gleznotājas Maijas Tabakas darbu izstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Jelgavas Svētās Trīsvienības baznīcas torņa zālē aplūkojami ievērojamās latviešu gleznotājas Maijas Noras Tabakas jaunākie darbi, kas apkopoti izstādē “Dzimusi Jelgavā”.

Maija Tabaka ir dzimusi šajā Zemgales pilsētā Lielupes krastos, un izstādē apskatāmajos darbos viņai raksturīgā košo krāsu un fantāziju pasaules centrā izcelti laimīgās bērnības tēli un atmiņas.

Maijas Noras Tabakas bērnība saistās ar pirmskara Jelgavas mierīgo dzīvi. Viņa piedzima turīgā ģimenē, kas, sākoties karam, bija spiesta pārcelties uz Rīgu. Vēlāk māksliniece atzīst, ka, pateicoties apstākļu maiņai, savu dzīvi saistījusi ar glezniecību.

“Man liekas, ka neviens mēs no savas bērnības neaizejam nevienu mirkli,” atzīmē mākslas zinātnieks, Jelgavas Mākslinieku biedrības vadītājs Māris Brancis. “Tas krāšņums, kas ir sastopams viņas gleznās, fantāzijas lidojums un krāsu bagātība, tas šodien ir ārkārtīgi būtiski.”

Izstādē “Dzimusi Jelgavā” aplūkojamas mākslinieces jaunākās gleznas. Tās apliecina – Tabaka joprojām ir uzticīga savai košajai fantāziju pasaulei, tomēr viņas darbos saskatāmi arī līdz šim retāk izmantoti motīvi. 

“Interesanti ir tas, ka pēkšņi viņa parādās kā ainaviste. It kā jau visur kur ir ainavas. Bet tīra ainava, kā šī, tikpat kā nav. Neraugoties uz savu solīdo vecumu, viņa spēj mainīties,” norāda Māris Brancis.

Izstāde “Dzimusi Jelgavā” Jelgavas Svētās Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē būs skatāma līdz nākamā gada janvāra beigām.

KONTEKSTS:

Tā kā Covid-19 izplatība par spīti novembrī izsludinātajai ārkārtējai situācijai nemazinās, valdība pagarināja ārkārtējās situācijas termiņu līdz 11. janvārim, ieviešot arī jaunus drošības pasākumus.

Muzeji, tiem radniecīgas mākslas darbu eksponēšanas vietas un bibliotēkas darbu varēs turpināt kā līdz šim, strikti ievērojot visas epidemioloģiskās prasības. Citas kultūrvietas, piemēram, kinoteātri – līdz nākamā gada 11. janvārim apmeklētājiem būs slēgtas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti