Kultūras ziņas

Rīgā viesojas lugas "Frankenšteins" autors

Kultūras ziņas

Ērģeles neierastā skanējumā

Jāņa Murovska citādā Taivāna

Jānis Murovskis piedāvā citādu Taivānu izstādē Jūrmalā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Jūrmalas pilsētas muzejā atklāja mākslinieka Jāņa Murovska izstādi “Formosa. Skaistā sala”. Darbi tapuši, iespaidojoties no ceļojuma uz Taivānu, tādēļ to vēl krāšņāku padara arī Murovska īpaši uzaicinātu Taivānas Grafikas asociācijas mākslinieku sietspiedes darbu izlase.

“Sala ir vieta, kur atrasties divatā ar sevi. Pats sev uzdod jautājumus, un pats sev atbildi. Katram sava sala vajadzīga” – tā par holandiešu kuģotāju kādreiz atklāto salu Formosa, kas tulkojumā no portugāļu valodas nozīmē “Skaistā sala”, izsakās mākslinieks Jānis Murovskis, draugu un kolēģu vidū zināms kā Muris. Viņš Taivānu saredzējis tūristiem neraksturīgās krāsās un noskaņās.

"Brauciena laikā man laimējās ar lietainu laiku, ar tādām noskaņu ainām, mākoņiem, miglu, ar sērūdeņražu dūmiem, un tāpēc man personiskais iespaids ir, ka tā ir ļoti mierīga, ļoti piezemēta ilgspēlējoša plate, ko var klausīties vai skatīties," stāsta mākslinieks.

Savas izjūtas mākslinieks izteicis aprakstos pie katra darba atsevišķi…

“Strauji satumst un pazūd viss, kas varētu liecināt par virzieniem un atrašanās vietu. Pat zvaigžņu stāvoklis debesīs nepazīstams. Es esmu šeit, un neviens to nezina. ”

"Viņiem arī ir problēmas tādas pašas, kā mums, bet aizbraucot uz turieni, it kā no tām problēmām atej nost, un tu ņem un redzi to, kas tevi interesē," skaidro Murovskis.

Sietspiedes tehnikai, kurā strādā Muris, Taivānā ir sena vēsture. Mūsdienās gan tai kā patstāvīgam mākslas darbam jālauž tradīcija grafiku izmantot tikai reklāmām vai ilustrācijām. Izstādē līdzās Jāņa Murovska grafikām apskatāmi vēl 16 Taivānas mākslinieku darbi.

"Man šķita interesanti atvest viņus uz Latviju tāpēc, ka Latvijas sabiedrība pilnībā neko nezina par Taivānu, ko viņi tur dara, un ir iespaids, ka viņi zīmē tikai tīģerus, kas lien caur bambusu laukiem, un vanagus, kas uzbrūk vistām. Tādas tradicionālas Austrumu ainas," saka Murovskis.

Izstāde “Formosa. Skaistā sala” Jūrmalas pilsētas muzejā būs aplūkojama līdz 6.novembrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti