Kultūras ziņas

Dmitrijs Petrenko ar izrādi "Stikla zvērnīca" debitē Valmieras teātrī

Kultūras ziņas

Uguns skulptūru čempionāts Ķīpsalas pludmalē

Pirmais Pasaules karš izstāžu zālē "Arsenāls"

Izstāžu zālē «Arsenāls» – Pirmais pasaules karš

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Viens no grandiozākajiem vizuālās mākslas projektiem kultūras galvaspilsētas gada notikumu kalendārā ir izstāde „1914”, kura apmeklētājiem durvis vērs jau šo piektdien. Izstāžu zāle „Arsenāls”, kurā eksponēti Pirmā pasaules kara notikumu ietekmē tapušie mākslas darbi, precīzi iederas izstādes koncepcijā, jo ēka, kurā zāle atrodas, 19.gadsimta vidū celta kā ieroču noliktava.

Ienākot izstāžu zālē, kā pirmās uzmanību piesaista dažādas detaļas un interjera fragmenti, kurus izstādei atvēlējusi Rundāles pils – tās ir paliekas no kara pastrādātajiem posta darbiem. Izejot caur koka gaiteni, kura sānos būs redzamas latviešu strēlnieku fotogrāfijas no Kara muzeja krājuma, skatienam paveras ekspozīcija „Aculiecinieki” – tajā gan mūsu klasiķu darbi par Pirmā pasaules kara tēmu, gan darbi no kopumā 17 Austrumeiropas muzejiem.

„Pirmais pasaules karš nav bijis 1914.gadā šeit aktīvs, tas sākās Eiropā. Līdz ar to tas ir vairāk stāsts par kādu pasauli, kas iet bojā un kādu pasauli, kas dzimst no jauna. Mums Pirmais pasaules karš ir ļoti traģisks – bija kritušie, bija ievainotie, bija nāve, bija ļoti daudz traģēdiju. Taču ir zaudējumi un ir ieguvumi. Un tas lielākais ieguvums, kas ir mums, tā ir Latvijas valsts. Un mēs šo traģisko kara stāstu virzām tādā pozitīvā virzienā,” skaidro izstādes „1914” projekta vadītāja Ginta Gerharde-Upeniece.

Speciāli izstādei tiek gatavoti arī trīs laikmetīgās mākslas darbi – mākslinieku Kriša Salmaņa, Ērika Boža un Andra Brežes tēmas interpretācijas.

„Tā doma aiziet – kāds vispār bija tas karš? Skaidrs, ka tur tika pielietotas pirmoreiz gāzes – iprīts parādījās un tā... Vārdu sakot, modernais karš sākās pirmoreiz. Lielā mērā Austrumeiropā ir valstis, kas radās Pirmā pasaules kara seku rezultātā. Būtībā es runāju par impērijām - kā beidzās impērijas, radās valstis un kas notika, teiksim, ar tām impērijām,” stāsta mākslinieks Andris Breže.

Izstādes ietvaros notiks arī interaktīva teātra izrāde, kura paredzēta skolēniem. Tā piedāvās dažādus skatpunktus, no kuriem raudzīties uz Pirmā pasaules kara notikumiem.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti