Izstādē «Paralēles» Talsu muzejā sastopas sešas gleznotāja Induļa Zariņa sekotājas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Talsu novada muzeja Izstāžu zālē iekārtota sešu mākslinieču gleznu izstāde “Paralēles”. Linda Daņiļevska, Antra Ivdra, Ieva Liepiņa, Inguna Postaža, Patrīcija Tiknuss un Kristīne Rubene – visas viņas beigušas Latvijas Mākslas akadēmijas prof. Induļa Zariņa glezniecības meistarklasi apmēram vienā laikā – 1990. gadu mijā un mazliet vēlāk, informēja mākslinieču pārstāves. 

Arī 2018.gadā mākslinieces pārstāv šo laiku – pagājušā gada deviņdesmitos, kuri nāca ar sapņiem un romantiskām jausmām par ieiešanu Eiropas mākslas norisēs, arī ar cerībām tikt Eiropas mākslas tirgos. Visā izstādē ir sajūtams spožā gleznotāja Induļa Zariņa nervs – dominē tīras un košas krāsas, gleznotie cilvēki, pārsvarā sievietes, ir sapņainas un domīgas, no realitātes un zemes it kā paceltas kaut kur augstāk – tuvāk debesīm un zvaigznēm. Var piekrist arī šīs izstādes pamatpostulātam un motivācijai (pārfrazējot Nīči), ka māksla gandrīz vienīgā spēj novērst domas par eksistences riebīgumu un  absurdu. Šai izstādē sastopas sešu mākslinieču tomēr individuālā un atšķirīgā sievišķība un skaistuma izjūta – liekas, ka viņas šai zonā paliks vienmēr vai arī varbūt paspers  tikai nelielu soli sānis…

Lindas Daņiļevskas viena no gleznojamām pasaulēm noteikti ir dārzs, dažādu augu un ziedu motīvi visai ekspresīvā gleznojumā; to pašu var teikt arī par Patrīciju Tiknuss – te gan augu stilizācija ir novesta līdz pat ornamentam, un klāt nāk augu džungļos paslēpušos teiksmainu  sieviešu figūras. Šai izstādē Linda Daņiļevska vairāk filozofē un domā (ilustrācijas  Jura Rubeņa grāmatai “Viņa un Viņš. Mīlestība, attiecības, sekss”). Ingūnas Postažas sieviešu tēli ir vairāk piezemēti, ainavā ir vairāk brūno un okerīgo zemes toņu – var teikt, ka šīs gleznas ir vislatviskākās šai kolekcijā, kaut arī uzgleznotajai sievietei fonā var būt viens no Sēnas tiltiem Parīzē (Inguna Postaža  jau kopš 1995. gada dzīvo un strādā Parīzē ). Ieva Liepiņa, kā jau I. Zariņa studente, nebaidās no figurālās glezniecības, glezno sadzīves motīvus, gan arī meditatīvas figurālās kompozīcijas. 

Savukārt Kristīne Rubene domā par cilvēka un dabas attiecībām. Bet Antras Ivdras glezniecība, šķiet, atšķiras no pārējām autorēm – ar tumšāku kolorītu, arī ar meklējumiem lineārajā ritmikā un faktūras pielietojumā, arī gleznas virsmas apstrādē ar krāsu tecinājumiem. Izstāde apskatāma līdz 21. oktobrim.
 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti